ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 26 Ιουνίου 2012

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο Β. ΡΑΠΑΝΟΣ

Σε αναζήτηση νέου υπουργού Οικονομικών βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ο Βασίλης Ράπανος, ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει το υπουργείο, παραιτήθηκε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό. Η παραίτηση του Β. Ράπανου, για λόγους υγείας, έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

«Οφείλουμε να δούμε πού βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος και πώς θα το επαναφέρουμε στη σωστή πορεία», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν. Η Ελλάδα έχει οικονομικές υποχρεώσεις, πρόσθεσε, και για αυτό «είναι επείγον να πάει το ταχύτερο η τρόικα στη Αθήνα και να κάνει την αξιολόγηση ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις», αναφερόμενος στην αποδέσμευση την περασμένη Πέμπτη του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και στην εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων.

ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Επίσημο αίτημα υπαγωγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης υπέβαλαν χθες η Ισπανία και η Κύπρος. Το ισπανικό αίτημα αφορά τη λήψη δανείου έως 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Η χρηματοδότηση της Κύπρου θα αφορά και στις τράπεζες και στις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ το ακριβές ποσό της βοήθειας θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.

ΜΕΙΩΣΗ 14,2% ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Στα 1.049,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, τον Απρίλιο του 2012, από 1.222,3 εκατ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2011, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 14,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.316,9 εκατ. ευρώ έναντι 2.531,9 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 8,5%.

Πηγή: ΕΒΕΑ