Επικαιρότητα ΒΕΑ 25-6-2012

                                                                                  Αθήνα  25-6-2012

Επικαιρότητα

–   Ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 60 χαμηλές μηνιαίες δόσεις χωρίς πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

–   Με γνώμονα ένα «συμβόλαιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση» στη σύνοδο κορυφής στις 28 και  29 Ιουνίου, η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θεωρείται βέβαιο ότι θα χαράξει με σαφήνεια πρωτοβουλίες για την έκδοση των ομολόγων έργων και των άλλων μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης.

–   Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να καθοριστεί η ακριβής ημέρα άφιξης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για αύριο, αλλά ανεβλήθη λόγω της αδιαθεσίας του νέου υπουργού Οικονομικών.

–   Το δίλημμα μείωσης των επιτοκίων επανέρχεται με επιθετικό τρόπο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αξίας 267 δισ. δολαρίων έως το τέλος του έτους.

–   «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσπαθήσει επαρκώς» και «δεν έχει ως τώρα εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημειώνει ότι, αν το πρόγραμμα δεν επιτύχει, «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει».

–   Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι επιχειρηματικές και οι ατομικές συμβάσεις, υποκαθιστώντας τις κλαδικές και αλλάζοντας την εικόνα του τοπίου στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου κατατέθηκαν στις υπηρεσίες του Σώματος, 173 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 16.830 εργαζόμενους και 20.571 ατομικές συμβάσεις.

–   Τέρμα στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις μπαίνει σήμερα, καθώς στα λύκεια της χώρας αναμένεται να αναρτηθούν οι πίνακες με τις βαθμολογίες τους σε όλα τα μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκαν.

–   Επενδύσεις συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα, γεγονός το οποίο οφείλεται, μεταξύ των άλλων, στην έλλειψη ρευστότητας της αγοράς, αλλά και της καθυστέρησης προώθησης μιας σειράς αλλαγών και ρυθμίσεων, που καθυστέρησαν λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

–   Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος από την ερχόμενη Δευτέρα παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου, επισημαίνοντας ότι τόσο σε επίπεδο μισθών όσο και σε επίπεδο συντάξεων δεν θα υπάρξουν άλλες οριζόντιες μειώσεις.

–   Στα 1.049,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, τον Απρίλιο του 2012, από 1.222,3 εκατ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2011, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 14,2%.

–   Τα φωτοβολταϊκά έχουν υποστεί ήδη πολλές και σημαντικές περικοπές, μεγαλύτερες από κάθε άλλη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αποτέλεσμα οι ενισχύσεις να μειωθούν στο μισό αυτών που ίσχυαν λίγα χρόνια πριν, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

–   Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις συνθήκες κατάρριψης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τον συριακό στρατό και έκανε έκκληση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.

–   Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει και δεύτερη συνάντηση σήμερα με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας με θέμα την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τις συριακές δυνάμεις, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

–   Σε ευθεία αντίθεση -και πιθανώς στα όρια της σύγκρουσης- βρέθηκαν Κριστίν Λαγκάρντ και 'Αγκελα Μέρκελ, καθώς η πρώτη, τόσο σε δικές της δηλώσεις όσο και μέσω έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ουσιαστικά θεωρεί ότι οι απόψεις που εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση για το μέλλον της ευρωζώνης είναι λανθασμένες.

–   Την άμεση ανάγκη να υπάρξει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ τόνισαν τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, σε κοινή τους επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ.

–   Αίτημα προς τους ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της με ποσό έως 100 δισ. ευρώ κατέθεσε επισήμως σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

–   Συνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός χρεών που έχουν ρυθμιστεί (κατόπιν περαίωσης) με οφειλές του Δημοσίου οι οποίες προέρχονται από εργολαβικά ανταλλάγματα παροχής υπηρεσιών.

–   Καυτός αναμένεται ο Ιούλιος στο «μέτωπο» των τραπεζών, αφού, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

–   Αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ διατηρούν οι πολίτες τεσσάρων μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial. Το 95% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών εκτιμούν μάλιστα πως «τα χρήματα που έχουν δοθεί ως δάνεια στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα», διότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια.

Πηγή: ΒΕΑ