ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 26-28 Φεβρουαρίου 2011

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας  την έκρηξη των τιμών των υγρών καυσίμων εξαιτίας των αναταραχών στον αραβικό κόσμο, τόνισε σε δήλωσή του σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ: «Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όπως και στα υπόλοιπα εμπορεύματα, προκαλεί νέα επιβάρυνση στις επιχειρήσεις. Η μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης για την ώρα συγκρατεί τις επιχειρήσεις στο να μην κάνουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που παράγουν. Ωστόσο, είναι απρόβλεπτο το πόσο θα αντέξουν, λόγω και της ύφεσης».

  • ΣΟΪΜΠΛΕ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή δεν αποτελεί ταμπού αλλά θα ήταν λάθος, σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Fokus". Επεσήμανε ότι η έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ θα αποτελούσε την "αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα", ενδεχόμενο που θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τη γερμανική οικονομία. "Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και – συνδεδεμένη με αυτό – μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας", δήλωσε ο Σόιμπλε. "Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη", πρόσθεσε. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, παρέπεμψε στην εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της. Υπογράμμισε, τέλος, ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. "Αυτό αποδίδει – κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε".

  • ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για περίπου 1 εκατομμύριο εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες αρχίζουν να «τρέχουν» κανονικά από αύριο 1η Μαρτίου. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ακόμη έτοιμο να υποδεχτεί τις δηλώσεις τους, οι οποίες για πρώτη φορά φέτος θα υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να παρατείνει για πολλές ημέρες το ραντεβού που έχουν με την Εφορία οι επιτηδευματίες, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δεν έχουν εκδοθεί διευκρινιστικές εγκύκλιοι με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων, μετά τις δεκάδες φορολογικές αλλαγές που επήλθαν με τον φορολογικό νόμο 3842/2010.

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΒΕΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ"

Το ΕΒΕΑ με αφορμή το νέο φορολογικό πλαίσιο για την φορολόγηση των επιχειρήσεων, πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011, ώρα 17:30, στο μέγαρο του Ε.Β.Ε.Α., 6ος όροφος, αίθουσα «ΕΡΜΗΣ» Πληροφορίες: Τμήμα Εμπορίου Τηλ. 210 3382219, 210 3627911 Fax. 210 3631139.

  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΙΩΝ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η εξαγωγική τους επωνυμία καταχωρήθηκε ή ανανεώθηκε στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων αυτού,  το έτος  2008, ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών τους επωνυμιών. Οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε ανανέωση και επιθυμούν να παραμείνει η επωνυμία τους καταχωρημένη στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, πρέπει, από

2-1-2011 έως 31-3-2011, να υποβάλουν Αίτηση Ανανέωσης στο  ΕΒΕΑ.

Πηγή: ΕΒΕΑ