Επικαιρότητα ΒΕΑ 26-28/2/2011

  • – Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Οι αγορές κατεβάζουν τον πήχη προσδοκιών τους για την εαρινή σύνοδο που μπαίνει σε τελική τροχιά με αποτέλεσμα τα επιτόκια ελληνικών και ιρλανδικών κρατικών ομολόγων να ανεβαίνουν.

Οι πιέσεις που ασκούνται στη Γερμανία από ευρωπαίους αξιωματούχους (Τρισέ, Μπαρόζο, Ολι Ρεν που ζητούν  ευελιξία του ταμείου EFSF και μείωση επιτοκίων δανεισμού Ελλάδας, Ιρλανδίας – αυξάνουν.

Και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας μετά τον κ. Παπανδρέου επισκέπτεται την κα Μέρκελ, ενώ αναμένονται να γίνουν συναντήσεις κορυφής και των μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της Ευρώπης. 4/3 Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (κεντροδεξιών),  και 4/3 Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (σοσιαλιστών)

  • – Η περικοπή του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 1 δις ετησίως από το 2011-14, αποτελεί έναν από τους στόχους του ΥΠΟΙΚ (Ήδη από τον παλαιό Αν. Νόμο απαιτούνται 1 δις €, για τα επόμενα 4 χρόνια, από δε τις παλαιές επενδύσεις περίπου 1500, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί, εξ' αυτών 1200 αφορούν Φ/Β, ενώ 250-300 περίπου είναι βιώσιμες (και έχουν προϋπολογισμό άνω του 1 εκ. € οι περισσότερες). Παράλληλα οι επιδοτήσεις του νέου Αν. Νόμου από 15/3 θα διαθέσουν ποσά 2 δις € για επενδύσεις.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ απαιτεί 1,3-1,4 δις €, εάν περικοπεί αυτό, θα έχει συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αντικείμενο επομένως περικοπών υπάρχει στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ε.Ε.

Με προσεκτικούς χειρισμούς και δίχως να χαθούν κοινοτικοί πόροι πεδίο, περικοπών  θα είναι έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και επί 1-2 χρόνια δεν έχουν γίνει δαπάνες υλοποίησής τους.

  • – Οι τομείς από τους οποίους ο ΥΠΟΙΚ θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος των 16,5 δις € που απαιτούνται για το διάστημα 2011-15 από το μνημόνιο θα είναι η δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος, ήτοι ο στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας όπως νοσοκομεία, ασφαλ. ταμεία, δήμοι, δημόσιες επιχειρήσεις, υγεία και παιδεία, κοινωνική πρόνοια και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ). Στο στόχο τα επιδόματα ανεργίας τα οποία θα συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια.

  • – Η επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται με Σ/Ν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και σχεδιάζονται τα εξής:
  • κατάργηση ΚΒΣ (έχει ξεπεραστεί πληθώρα διατάξεων, που έχει και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ που έχει ΚΒΣ – ο οποίος όμως όπως σημειώνεται στην «Ν» «στη σημερινή ασύμμετρη έκβαση των φορολογικών ελέγχων έχει σημαντικό ρόλο».
  • κατάργηση φοροαπαλλαγών, μείωση % αποσβέσεων, νέοι κανόνες στις ενδοομιλιακές τιμολογήσεις
  • απλοποίηση συστήματος φορολόγησης της απόδοσης κεφαλαίου.

  • – Σε πρόσφατη ημερίδα Υπάλληλοι της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης (ΜΟΔ) Κ.Π.Σ, τονίζουν ότι στα δημόσια έργα η αναλογία συμμετοχής χρηματοδότησης ΕΕ/Ελλην. Δημοσίου είναι 75/25 στην πράξη όμως αντιστρέφεται λόγω συμπληρωματικών συμβάσεων και καθυστερήσεων.

Παράδειγμα οι υπερβάσεις στα χρονοδιαγράμματα  αυτοκινητοδρόμων που φθάνουν 8-10 έτη όταν τα κοινοτικά πακέτα έχουν μέγιστη διάρκεια 6 έτη.

  • – Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με μεταλλαγμένα παγκοσμίως φυτά στη διάρκεια του προηγούμενου έτους ξεπέρασαν τα 10 δις στρέμματα όσο η έκταση της Κίνας.

  • – Η παραγωγή πετρελαίου στις πετρελαιοπηγές της Ανατ. Λιβύης, μεγάλα μέρη της οποίας έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών, έχει μειωθεί κατά 50%. Φόβοι εκφράζονται για πετρελαϊκή κρίση (Η τιμή του μπρεντ στα 120 δολάρια).

  • – Στη προώθηση Αραβοελληνικών σχέσεων στον τομέα ανάπτυξης λιμένων στοχεύει η Διεθνής έκθεση και το Συμπόσιο Ports and Hubs, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου 13-15 Απριλίου 2011 στο Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου, όπου οι μεγαλύτεροι εμπορικοί Λιμένες θα παρουσιάσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, τα logistics και τις δυνατότητες μεταφόρτωσης κ.λπ.

–     Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα για το τι ανήκει ή όχι στο Δημόσιο. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει την ευκαιρία σε κατόχους ακινήτων να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι ελκυστικού τιμήματος. Οι ιδιώτες που εδώ και μία 25ετία κατέχουν ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία όμως δεν εκμεταλλεύονται εμπορικά, θα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας πληρώνοντας χαμηλό τίμημα στο Δημόσιο, το οποίο, σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις, θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της περιοχής μαζί με κάποια έκπτωση. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Από μηδενική βάση αναμένεται να συντάξει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παρά την αρχική της θέση ότι θα ακολουθηθεί το πόρισμα «Μπεχράκη», το οποίο προέβλεπε κατηγοριοποίηση των υπάρχοντων επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η υιοθέτηση της τελικά. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Εγκύκλιο με τα νέα πρόστιμα του ΣΕΠΕ εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ, τα οποία καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον των επικουρικών συντάξεων. Ο πέλεκυς αναμένεται να πέσει βαρύς στις επικουρικές συντάξεις, καθώς τόσο οι διοικήσεις των ελλειμματικών ταμείων, όσο και η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και της δραστικής μείωσης των συντάξεων. Η πρώτη λύση είναι αδύνατον να ακολουθηθεί στην παρούσα οικονομική συγκυρία, έτσι, λόγω των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί η μείωση του ποσού των επικουρικών συντάξεων. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Ο πλήρης κατάλογος με τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που πρέπει να περιέχονται στον φάκελο για την αίτηση υποβολής του επενδυτικού σχεδίου στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων του Ν. 3894/2010 (fast track) περιλαμβάνονται στην Kοινή Υπουργική Απόφαση ΔΕΣΕ Αριθ. απόφ. 3/11.1.2011. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος έως τον Ιούνιο του 2013, η οποία θα σημάνει νέες αυξήσεις για τους τελικούς καταναλωτές, άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, αλλά και ανάθεση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ανεξάρτητο φορέα, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόσβαση και των ιδιωτών στην υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος και απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στα νησιά, προβλέπει η τέταρτη κατά σειρά επικαιροποίηση του μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Δεσμεύσεις για τον περιορισμό του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους των τραπεζών προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που αναφέρεται συγκεκριμένα στον περιορισμό των μπόνους και την εξάλειψη του αποκαλούμενου «επιδόματος ισολογισμού» ή σε άλλα ισοδύναμα μέτρα. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Κατά της εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη, ακόμη και προσωρινά, τίθεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους για το ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα, «η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού αλλά θα ήταν «καταστροφική για τη Γερμανία και την ΕΕ καθώς θα εκτίνασσε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα» λέει χαρακτηριστικά. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Από τις 11 το πρωί χειρόφρενο τράβηξαν τα αστικά λεωφορεία της πρωτεύουσας, ενώ από τη μία μετά το μεσημέρι ακινητοποιούνται και τα τρόλεϊ. Οι στάσεις εργασίας λήγουν στις πέντε το απόγευμα. Κανονικά λειτουργούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

      Αύριο Τρίτη συνεδριάζει το συντονιστικό των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΜ προκειμένου να εξεταστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ