ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 28 Ιουλίου 2011

 

  • ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ

Η διάθεση της φοροκάρτας σε όλους τους φορολογούμενους θα ξεκινήσει από τις τράπεζες στις 3 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τις τράπεζες και τις εταιρείες από τις οποίες θα μπορέσουν να τις προμηθευτούν οι πολίτες. Πρόκειται για την ειδική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι στις αγορές τους, προκειμένου να καταγράφονται σε αυτήν τα ποσά των δαπανών τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία συλλογής των αποδείξεων που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Υπογραμμίζεται ότι η χρήση της είναι καθαρά προαιρετική. Ο χρήστης της είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της κάρτας μέσω του διαδικτύου ή με τη χρήση SMS. Σε κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου μπορούν να συνδεθούν έως και τρεις κάρτες προκειμένου να χρησιμοποιείται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Για τη χρήση της φοροκάρτας απαιτείται η επιχείρηση να διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), δηλαδή τα γνωστά μηχανάκια χρέωσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Η συναλλαγή μέσω του POS αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών η οποία καταχωρεί στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου).

  • ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΕΚΠΤΩΣΗ 18% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Καταργείται από 1ης Οκτωβρίου η έκπτωση 18 % στην τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του αερίου από την επόμενη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, θα καθορίζεται με βάση το κόστος αγοράς του καυσίμου από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και το περιθώριο κέρδους. Με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, και με την αύξηση της φορολογίας τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο φυσικό αέριο από τον προσεχή Οκτώβριο η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής οδηγεί σε αύξηση της τιμής καταναλωτή κατά 5 %.

  • ΕΡΕΥΝΑ ALBA: ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ

Μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα δώσει καθόλου αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες και μία στις πέντε εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Τα παραπάνω προκύπτουν από το Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το β' εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ALBA Graduate Business School. Ο Δείκτης συνεχίζει για 6ο εξάμηνο να είναι κάτω από την τιμή του 100 (81), γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο ο δείκτης παραμένει χαμηλός αλλά σταθερός.

Πηγή: ΕΒΕΑ