ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 30 Οκτωβρίου 2009

  • ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τη συγκρότηση επιτροπής που, μεταξύ άλλων, θα αποτυπώσει σε πόρισμά της την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε αυτή θα μετάσχουν εκπρόσωποι από ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, Ινστιτούτο Εργασίας και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα, δεν αλλάζουν. Αναφερόμενος, εξάλλου, στα θέματα προϋπολογισμού σημείωσε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ μέσα σε μια βδομάδα με δέκα ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ΕΣΥΕ .

  • ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ MOODY'S

Υποβάθμιση και από το διεθνή οίκο αξιολόγησης MOODY'S αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες, ο οίκος έθεσε την αξιολόγηση Α1 της Ελλάδας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση επικαλούμενη τη σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

  • ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ 2010

Στην παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας του 2010 προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί όσον αφορά στην ανακοίνωση των νέων τελών, αλλά και της απόσυρσης, έχει ήδη «μπλοκάρει» τη διαδικασία έκδοσης των σχετικών ειδοποιητηρίων και ως εκ τούτου θα εξεταστεί το θέμα της παράτασης. Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τα νέα τέλη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η νέα ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει ότι για τα αυτοκίνητα πενταετίας τα τέλη θα παραμείνουν στο ύψος που είχαν οριστεί με τη ρύθμιση Σουφλιά, ενώ για τα παλαιότερα θα μειωθούν σε σχέση με την αρχική πρόταση από 25 – 75 ευρώ για τα μικρότερου κυβισμού και θα αυξηθούν από 50 – 150 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των σημάτων γίνεται κάθε χρόνο από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Σχετικά με την απόσυρση, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία θα κινηθούν εκτός απρόοπτου μέχρι και το τελευταίο στάδιο με βάση την αρχικό σχέδιο, ενώ για όσους αποσύρουν το αυτοκίνητό τους μετά την ανακοίνωση της νέας ρύθμισης θα ισχύσουν τα  νέα κίνητρα που θα θεσπιστούν.      

  • ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Tην επανεξέταση της χάραξης των επεκτάσεων της Αττικής Οδού μελέτησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη. Στη περίπτωση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού θα υπάρξει επαναχάραξη, σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, που θα καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σχετικά με το κομμάτι του δρόμου στη λίμνη του Καϊάφα, θα σταλούν εναλλακτικά σχέδια στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει λύση στο θέμα της χάραξης. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των αστικών λυμάτων, καθώς πέντε δήμοι της Ανατολικής Αττικής δεν έχουν βιολογικό καθαρισμό.

Πηγή: ΕΒΕΑ