ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 30/10/2009

  • – Η Moody's ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αναθεώρηση αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας με πιθανή υποβάθμιση.

Άμεσες ήταν οι επιπτώσεις της δήλωσης στα spreds των ομολόγων και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  • – Μετά την συνάντηση ΥΠΟΙΟΚ με τον διοικητή της Τ.Ε αποφασίστηκε η πιστοποίηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας να δοθεί από ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα μετέχουν Τ.Ε, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ, ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕ, ΕΕΤ με σκοπό την καλύτερη ποιότητα στοιχείων και μεγαλύτερη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή πρόκειται μέχρι το τέλος του έτους να παραδώσει στον ΥΠΟΙΙΟΚ το πόρισμα της.

Η ΕΣΥΕ θα καταστεί ανεξάρτητη αρχή.

  • – Σχεδιάζεται παράταση της προθεσμίας για τα τέλη κυκλοφορίας έως τέλος Ιαν. ώστε να τυπωθούν νέα ειδοποιητήρια και να σταλούν στις ΔΟΥ εγκύκλιοι.

  • – Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στην οποία μετέχουν Κοινωνικοί Εταίροι μέχρι 15/12/09 θα καταθέσει το πόρισμά της για την διαμόρφωση του Σ/Ν για τις εργασιακές σχέσεις.

Η θέση των εργοδοτικών οργανώσεων έχει 2 βασικούς στόχους τη μείωση μη μισθολογικού κόστους (κυρίως των ασφαλιστικών εισφορών) και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να αυξηθεί το % συμμετοχής στην αγορά εργασίας μορφών ευέλικτων όπως προσωρινή απασχόληση (ενοικίαση εργαζομένων) μερική απασχόληση, τηλεργασία, συμβάσεις έργου και φασόν, διευθέτηση χρόνου εργασίας.

  • – Έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσ/κης για τις ακάλυπτες επιταγές αναφέρει ότι 9 στους 10 Θεσ/κείς βιοτέχνες έχουν γίνει μια φορά αποδέκτες ακάλυπτων επιταγών. 3 στους 10 προχώρησαν αμέσως σε διαδικασία σφράγισης.

  • – Κοινοτική Οδηγία για ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο ρύπανσης με στόχο τον έλεγχο βιομηχ. εκπομπών στον αέρα, νερό, έδαφος υποχρέωνε τα κράτη μέλη, έως 30-1-2007 να εκδώσουν νέες άδειες ή να επανεξετάσουν και να αναπροσαρμόσουν όπου απαιτείται τις υφιστάμενες για βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν πριν τις 30-10-99.

Η Ελλάδα και άλλα 5 κράτη παραπέμπονται στο Δικαστήριο για μη εφαρμογή της Οδηγίας.

  • – Η Οδηγία 2005/36/ΕΚ προέκυψε για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στην Ε.Ε έτσι ενοποιήθηκαν 15 οδηγίες,12 κλαδικές και 3 γενικές.

Η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα επειδή δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη τα διπλώματα των οπτικών άλλων κρατών μελών παρά την αποφ. του Δικαστηρίου. Η χώρα μας εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα ιταλικά διπλώματα οπτικών που χορηγήθηκαν βάση συμφωνιών δικαιόχρησης μεταξύ Ιταλικών και Ελληνικών ιδρυμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης με συνέπεια οι κάτοχοι αυτών των διπλωμάτων να μην έχουν δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Ακόμη η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρ. Δικαστήριο για μη κοινοποίηση των μέτρων μεταφοράς στο εσωτ. δίκαιο, οδηγίας για τις τεχνικές προσαρμογές των οδηγιών σχετικά με επαγγελματικά προσόντα, λόγω προσχώρησης στην ΕΕ, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

  • – 15 νέα εμπορικά κέντρα κάθε μεγέθους σχεδιάζονται για την Αττική Εφόσον υλοποιηθούν, η χώρα μας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο m2/ανά 1000 κατοίκους, που είναι 240τ.μ/1000 κατοίκους. Σήμερα στην Αττική λειτουργούν συνολικά 330.250 τ.μ εμπορικοί χώροι σε μικρά και μεγάλα Εμπορικά Κέντρα, εκ των οποίων 308.250τμ στην Αθήνα. Μέχρι το τέλος του 2009 θα προστεθούν άλλα 5000τ.μ (Ν. Ψυχικό). Σε σχεδιασμό βρίσκονται άλλα 15 εμπορικά κέντρα, που θα προσθέσουν 564.833 τ.μ (Ν. Φάληρο, Αγ. Κοσμά, Πειραιώς, Γαλάτσι, Βοτανικός, Αιγάλεω, Σεπόλια, Βουλιαγμένης, Κηφισιά, Κέντρο Αθήνας, Κάντζα, Σπάτα, Ελευσίνα).

  • – Στη Γερμανία η ανεργία κατέγραψε τον Οκτ. 09 μείωση (στο 7,7%) για 4ο διαδοχικό μήνα χάρη, στα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας.

  • – Παρατείνεται το πρόγραμμα ενίσχυσης Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρημα-τικότητας έως 16/11/09 και προστίθενται και 6 επιπλέον επιλέξιμες δραστηριότητες.
  • – Υπηρεσίες πλήρους διαφήμισης
  • – Υπηρεσίες φροντίδας παροχής καταλύματος για ηλικιωμένους και αναπήρους
  • – Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού
  • – Υπηρεσίες στάθμευσης και φύλαξης σκαφών σε χερσαίο έδαφος
  • – Καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα
  • – Υπηρεσίες φυσιοθεραπείας

  • – Εγχειρίδιο πράσινης επιχειρηματικότητας από τον ΕΟΜΜΕΧ για το πώς με διορθωτικές κινήσεις στον τομέα κατανάλωσης μπορούν οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και πόρους.

Πηγή: ΒΕΑ