ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 4 Αυγούστου 2010

 

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Απέφυγε για την ώρα, η κυβέρνηση την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ που απαιτούσε η τρόικα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ε.Κ.Τ. επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης να μην εκχωρηθούν μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν, λένε οι πληροφορίες, την εξεύρεση ισοδύναμης λύσης.

  • ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ

        Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν κάτοχοι ακινήτων και καταστημάτων συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας, οι οποίοι έχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τη διασταύρωση του περιουσιολογίου για φορολογούμενους για τους οποίους υπάρχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, στην οποία προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, προέκυψαν 279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 29 Ιουλίου 2,68 εκατ. ευρώ, κάτοχοι 1.641 καταστημάτων αξίας 175,48 εκατ. ευρώ και κάτοχοι 3.635 ακινήτων (πάσης φύσεως) αξίας 349,04 εκατ. ευρώ. Η διασταύρωση αφορούσε σε στοιχεία οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ και σημαντικής αξίας καταστήματα ιδιοκτησίας τους στο 1ο διαμέρισμα της Αθήνας (Σύνταγμα, Κολωνάκι, Μοναστηράκι, Ομόνοια). Το Υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές στους μεγαλύτερους οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι 30 Αυγούστου.

  • ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 165 ΕΚ € ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Νέες προσκλήσεις από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» ύψους 165 εκατ. ευρώ απευθύνει η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η πρώτη πρόσκληση (Πρόσκληση 21.2), προϋπολογισμού 75 εκ ευρώ, στοχεύει στην υλοποίηση ψηφιακών δράσεων στον τομέα της Παιδείας, βάσει της ενιαίας στρατηγικής για το «Ψηφιακό Σχολείο». Η δεύτερη και η τρίτη πρόσκληση αφορούν τον κλάδο της Υγείας. Συγκεκριμένα, η Πρόσκληση 22.1, προϋπολογισμού 50 εκ €, απευθύνεται στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αποσκοπεί στην υλοποίηση ψηφιακών παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Μονάδων Υγείας, την παρακολούθηση των προμηθειών των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας, τον αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η Πρόσκληση 22.2, προϋπολογισμού 40 εκ €, απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς αυτού και στοχεύει στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών Πρόνοιας – Ψυχικής Υγείας και Δημόσιας Υγείας προς τους πολίτες.

Πηγή: ΕΒΕΑ