Ιδρύεται «ΣΔΟΕ» κατά της μαύρης εργασίας

Ιδρύεται «ΣΔΟΕ» κατά της μαύρης εργασίας
Αυξημένες ελεγκτικές αρμοδιότητες και δικαίωμα επιβολής άμεσων κυρώσεων θα έχουν οι Επιθεωρητές

Σώμα «αδιάφθορων» -με αυξημένες ελεγκτικές αρμοδιότητες και με δικαίωμα επιβολής άμεσων κυρώσεων- ρίχνει έως τις αρχές του 2011 η κυβέρνηση στη «μάχη» κατά της εισφοροδιαφυγής. Ο στόχος που θέτει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων που «μετρούν» τα Ταμεία από την αδήλωτη εργασία (8 δισ. ευρώ).

Και αυτό, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τα έσοδα περίοδο, καθώς πρόσθετες «διαρροές» εισφορών, 1 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα, προκύπτουν από την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας σε βάρος της πλήρους απασχόλησης και από την αυξανόμενη, λόγω και της οικονομικής κρίσης, ανεργία (δηλαδή συνολικά οι απώλειες φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ). Η λειτουργία του νέου Σώματος (τύπου «ΣΔΟΕ») θα υποβοηθηθεί, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, και από το νέο καθεστώς πληρωμής, υποχρεωτικά μέσω τραπεζών από την 1/7/2011, των αποδοχών και των εισφορών που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Αναγέννηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας» που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Α. Λοβέρδος στη Βουλή περί τα τέλη Αυγούστου προβλέπει, ως μέσα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Επιθεώρησης Εργασίας, αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου, καθώς και σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ακόμη και με τις τράπεζες.

Διαρροή εσόδων για τα ταμεία

– Σε 8 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ετήσια απώλεια εσόδων από την αδήλωτη εργασία.
– Σε 1 δισ. ευρώ οι απώλειες από τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
– Σε 3 δισ. ευρώ οι απώλειες από την αυξανόμενη ανεργία.

Του Γιώργου Γάτου

Πηγή: imerisia.gr