ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 4 Μαρτίου 2011

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη μεγάλη απαισιοδοξία που διακατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών σε ποσοστό 80% , τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας , όσο και για την προσωπική και οικογενειακή πορεία των οικονομικών τους, αποτυπώνει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από τα ευρήματα της οποίας προκύπτει ακόμη ότι τo 60% θεωρεί λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει πέρυσι στο Μηχανισμό Στήριξης Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. Όπως ανακοινώθηκε από το ΕΒΕΑ από το τρέχον έτος καθιερώνεται η διενέργεια έρευνας με τον τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία θα διενεργείται ανά δίμηνο με στόχο την διεξαγωγή διαχρονικών συμπερασμάτων για την πορεία της εθνικής οικονομίας και τις απόψεις των πολιτών για μείζονα ζητήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο. Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, πρόεδρος του ΕΒΕΑ δήλωσε: «Δυστυχώς, οι αποτυπώσεις της έρευνας, η οποία κυρίως διαπραγματεύεται τα αποτελέσματα της πολιτικής του Μνημονίου, δικαιώνει το ΕΒΕΑ για τις θέσεις που έλαβε εξ' αρχής για το μείζον ζήτημα της προσφυγής της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης. Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν όχι σε δείκτη αισιοδοξίας, αλλά σε δείκτη απαισιοδοξίας, καθώς 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν απαισιόδοξοι, τόσο συνολικά για την πορεία της οικονομίας, όσο και σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση».

  • ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Απλοποιούντια οι διαδικασίες αδειοδότησης των εμπορικών καταστημάτων, του υπαίθριου πλανόδιου, αλλά και στάσιμου εμπορίου, καθώς και της δραστηριοποίησης στις λαϊκές αγορές, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η απόφαση αποτελεί προσαρμογή στην οδηγία 123 του 2006 που αφορά την απελευθέρωση στην παροχή υπηρεσιών και στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών της Ε.Ε. που θα ήθελαν να ασκήσουν εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα να το πράξουν. Oπως επίσης αίρει τη συμμετοχή των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων και των επιμελητηρίων στις επιτροπές αξιολόγησης των προς αδειοδότηση αιτήσεων προκειμένου να διαφυλαχθεί ο ανταγωνισμός.

  • ΟΑΕΔ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑ 5,51%

Κατά αυξήθηκαν 5,51% αυξήθηκαν οι άνεργοι κατά το μήνα Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι φθάνουν στα 689.558 άτομα. Από αυτούς 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%). Μειωμένες κατά 16,71% είναι και οι αναγγελίες προσλήψεων και αυξημένες κατά 7,06% οι απολύσεις, ενώ έχει μειωθεί κατά 7,06% ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων.

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Το ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την ενημέρωση των μελών του, διοργανώνει σε συνεργασία με την ΕΛΑΝΕΤ, (Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α και Εταίρο, του ΕΦΕΠΑΕ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου), ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: Παρουσίαση του Προγράμματος με τίτλο: «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 και ώρα 4:00 μ.μ., στην αίθουσα του 8ου ορόφου του Ε.Β.Ε.Α. Στόχος της ανωτέρω διοργάνωσης είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις επιδότησής τους μέσω του εν λόγω Προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την υποστήριξη των ΜΜΕ και υπό προϋποθέσεις και των μεγάλων επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και την αύξηση της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους. Περισσότερες πληροφορίες και   στo Τμήμα Προγραμμάτων και Κατάρτισης του Ε.Β.Ε.Α., Ακαδημίας 7, (4ος όροφος) τηλ:2103382245, 2103382234 (fax: 210 3626644 & 210 3624643).

Πηγή: ΕΒΕΑ