Επικαιρότητα ΒΕΑ 4-3-2011

  • – Την ερχόμενη εβδομάδα οι Ελληνικές τράπεζες θα λάβουν από την Τράπεζα της Ελλάδος τις κατευθυντήριες γραμμές για τα νέα stress test μετά από ενημέρωση που η ίδια θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

  • – Η ΕΚΤ κάνει το πρώτο βήμα σε σχέση με τις Φεντεραλ Ρισέρβ και την τράπεζα Αγγλίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου τον Απρίλιο (όχι περισσότερο από 25 μ.β).

  • – Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του, προσεγγίζει τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη και επισημαίνει ότι δεν περιμένει ότι η Ευρωζώνη θα εξελιχθεί σε δημοσιονομική και πολιτική ένωση. Όμως εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Προειδοποιεί ότι εάν η χώρα μας δεν οδηγηθεί σε σταδιακή έξοδο από την ύφεση, με αύξηση του ΑΕΠ το Β' εξάμηνο 2011 θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην υποβάθμισή της.

  • – Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει φρένο στην έξοδο των καταθέσεων ελλήνων σε Τράπεζες στο εξωτερικό. Όμως μέχρι τέλος 2010 επαναπατρίστηκαν κεφάλαια 405 εκ €. Ο αρμόδιος Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η αύξηση του φόρου επί των τόκων των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από 5 αυξήθηκε σε 8%, και η αύξηση έγινε για λόγους ευθυγράμμισης μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  • – Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT η Ελλάδας παρουσιάζει μείωση ΑΕΠ 2010/ΑΕΠ2009 -6,6% (η μέση μεταβολή στην Ευρωζώνη είναι +2,0% και στην Ε.Ε 27 (+2,1%).

Σε τριμηνιαία βάση παρουσιάζεται μία επιβράδυνση.

  • – Ο ΥΠΟΙΚ σε διάλογο με τα μέλη της ΟΚΕ για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής στρατηγικής σημειώνει ότι βρισκόμαστε στο βαθύτερο σημείο της κρίσης και περιμένει ότι το 2012 θα επιτευχθούν σταδιακά ρυθμοί ανάπτυξης.

Προϋπόθεση η αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας για τις εμπορικές τράπεζες. Διαψεύδει ότι θα υπάρξουν περικοπές μισθών, συντάξεων ή νέοι φόροι. Τόνωση της ανάπτυξης και στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΜΜΕ ζητάει η ΕΣΕΕ.

  • – Ο ΙΟΒΕ βλέπει ότι η απαισιοδοξία των καταναλωτών αμβλύνεται έως ένα βαθμό. Η ανασφάλεια παραμένει για ανεργία και εισοδήματα.

Η Alco στο οικονομικό βαρόμετρο που διενήργησε βλέπει ότι 8 στους 10 έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον των οικονομικών σε εθνικό και προσωπικό επίπεδο.

–     Αύξηση 8,7% παρουσίασε φέτος τον Ιανουάριο η εγγεγραμμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων φέτος τον Ιανουάριο ήταν 834.292, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν 767.602. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Νέα προγράμματα για την απασχόληση με τις πιο κάτω δράσεις:
  • 1. «Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.
  • 2. Απασχόληση 5000 ανέργων 55-64 ετών σε επιχειρήσεις ΟΤΑ
  • 3. Διεύρυνση τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχιακής ή συνεχούς διάρκειας 2011.
  • 4. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη 5000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • 5. Στήριξη απασχόλησης αποφοίτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

–     Μελέτη της ICAP δείχνει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς βιοτεχνικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα στοιχεία αφορούν  την τριετία 2007-9, όπου η αξία της εγχώριας αγοράς βιοτεχν. αρτοποιίας αυξήθηκε κατά μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 7,3%. Το 2009/2008 ο ρυθμός επιβραδύνθηκε στο 1,3% αντίστοιχα. Στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής τα ποσοστά είναι +7,1% και +2,4% 2009/2008.

–     Οι σημαντικές προσδοκίες ανάκαμψης που καταγράφηκαν στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο και οι ηπιότερες μεν, αλλά θετικές προσδοκίες στις κατασκευές, τροφοδότησαν τον Φεβρουάριο τη βελτίωση, για δεύτερο συνεχή μήνα, του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο έφθασε στις 79,4 μονάδες από 75,6 τον Ιανουάριο. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή, υπογράμμισε σήμερα με έμφαση η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία στο ίδιο πνεύμα επικαλέσθηκε και τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η «μισθολογική ευελιξία (flexibilite salariale)» κερδίζει έδαφος στις χώρες που εφαρμόζουν σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία και παρατηρεί ότι υπάρχει «τάση» για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη θέση των οποίων θα πάρουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών… Παράλληλα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν μικροπολιτικές έριδες και «φατρίες» στους κόλπους της ΓΣΕΕ, που έπαιξαν ρόλο στη μη επίτευξη συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ