ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 5 Οκτωβρίου 2012

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις επενδύσεις, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ευνοούν την επιχειρηματική δράση και διευκολύνουν την υλοποίηση επενδύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Θεωρούμε σημαντικό βήμα για δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, το γεγονός ότι δίδονται πρόσθετα κίνητρα στις επιχειρήσεις που θέλουν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και την εισαγωγή νέων εργαλείων, όπως οι εταιρείες ειδικού σκοπού. Επίσης, θετικές είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν τη δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής και τη δυνατότητα ο επενδυτής να μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης (φοροαπαλλαγές, επιδότηση, κ.ά.)», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕE. 

ΕΒΕΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Μνημόνιο Κατανόησης, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, υπεγράφη χθες από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο και την πρόεδρο του Ισραηλο-ελληνικού επιμελητηρίου Γκίλα Λίμπερ Γκολάν, παρουσία του πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα Άριε Μέκελ. «Σ 'αυτή την περίοδο της βαθειάς κρίσης αναδεικνύονται χρυσές ευκαιρίες», δήλωσε ο κ. Μίχαλος, τονίζοντας ότι στόχος του Μνημονίου είναι η στενότερη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ. Ανήγγειλε δε, ότι το ΕΒΕΑ θα πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο επιχειρηματική αποστολή, που θα στοχεύει στον τομέα της ενέργειας.

ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ 22 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟ 2013

Σε δύο ή τρεις ομάδες θα κατανεμηθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, βάσει γεωγραφικών κριτηρίων, προκειμένου να παραχωρηθεί η χρήση τους σε ιδιώτες. Από τα συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας πρόκειται να διατεθεί η χρήση 13 έως 22 αεροδρομίων, καθώς τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία του κράτους. Για τα τελευταία θα συσταθεί μία ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων (ΑΕΔΑ), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Οι διαγωνισμοί για την παραχώρησή τους θα είναι έτοιμοι έως το τέλος του έτους, ώστε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να επιλέξει παραχωρησιούχους έως το τέλος του 2013.

Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΛΕΙ 15.000 ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η εφορία καλεί 15.000 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο, τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Τώρα, καλούνται με προσωπική επιστολή να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Τουλάχιστον το ένα στα τρία καταναλωτικά δάνεια έχει περάσει σε καθυστέρηση, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται το ένα στα πέντε δάνεια όλων των κατηγοριών και συγκεκριμένα, το 21,4% των δανειακών χαρτοφυλακίων. Τα επίσημα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου καταγράφουν την άνοδο καθυστερήσεων των στεγαστικών δανείων στο 19,9%, ενώ σε επίπεδο της τάξης του 20% κινούνται και οι καθυστερήσεις των επιχειρηματικών δανείων, έναντι 17,2% και 16,6% αντιστοίχως του πρώτου τριμήνου. Εκρηκτική είναι η αύξηση των καταναλωτικών δανείων που έχουν περάσει σε καθυστέρηση, από 32% στο πρώτο τρίμηνο του 2012 σε 35,7% στο δεύτερο τρίμηνο.

ΙΟΒΕ: ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Στα επίπεδα του Ιουλίου, δηλαδή στις 76,1 μονάδες, παρέμεινε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, η οποία όμως αντισταθμίζεται εξ ολοκλήρου από την υποχώρηση του κλίματος στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, αλλά και από την έντονη εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ.

To EBEA ενημερώνει τα Μέλη του ότι παρατείνεται η διαδικασία αυτοαπογραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.). Η υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών αυτοαπογραφής εξειδικεύεται ανά νομικά πρόσωπα και σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Πληροφορίες για τις νέες ημερομηνίες, καθώς και για το ισχύον νομικό πλαίσιο και σχετικές οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής αυτοαπογραφής οι επιχειρήσεις – μέλη μπορούν να βρουν στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.(http://www.businessportal.gr/) και στο διαδικτυακό τόπο του ΕΒΕΑ (http://www.acci.gr/). Περαιτέρω, καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης εγγράφων θεωρημένων από τις αρμόδιες αρχές ως προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της εγγραφής, ενώ διευκρινίζεται πως η διενέργεια της αυτοαπογραφής για λογαριασμό των νομίμων εκπροσώπων των υπόχρεων μπορεί να γίνει και από άλλα πρόσωπα πέραν των λογιστών. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αφορά τις επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν πριν την 4-4-2011, έτσι ώστε και αυτές να αποκτήσουν μερίδα στο ΓΕΜΗ και πλέον να καταστεί το ΓΕΜΗ το μοναδικό επίσημο Εμπορικό Μητρώο στο οποίο θα απευθύνονται πλέον οι επιχειρήσεις για κάθε τροποποίηση ή μεταβολή των στοιχείων τους.

Πηγή: ΕΒΕΑ