ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 6-10-2009

  • – Νέα οδηγία της Ε.Ε η οποία θα ισχύσει προσωρινά έως 31/12/2014, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν για μία ελάχιστη περίοδο δύο ετών μηχανισμό όπου ο ΦΠΑ που οφείλεται για την παράδοση ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών θα καταβάλλεται από το πρόσωπο στο οποίο παραδίδονται τα αγαθά. Τροποποιείται έτσι η Οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ που όριζε ότι ο ΦΠΑ οφείλεται από τον υποκείμενο στον φόρο, ο οποίος πραγματοποιεί φορολογητέα παράδοση αγαθών ή υπηρεσιών.

Ο λόγος της αλλαγής είναι η απάτη που παρατηρείται στον τομέα ΦΠΑ και η ανάγκη διερεύνησης τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου.

Οι κατηγορίες στις οποίες μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τον νέο δοκιμαστικό μηχανισμό είναι τα κινητά τηλέφωνα, συστήματα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, αρώματα, πολύτιμα μέταλλα και από υπηρεσίες τα  δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.

  • – Τον μήνα Σεπτέμβριο οι πωλήσεις των Ι.Χ παρουσίασαν κάθετη πτώση (τέλη Σεπτ. έληξε το μέτρο των μειωμένων τελών ταξινόμησης).

Το εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτ. 09 η πτώση στις νέες άδειες ήταν 20,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 08.

  • – Οι υπόχρεοι που τηρούν βιβλία Α, Β & Γ κατηγορίας του ΚΒΣ έχουν δυνατότητα για τμηματική καταβολή του ΦΠΑ που οφείλουν, με την υποβολή των αρχικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ εμπρόθεσμων ή εκπρόθεσμων των οποίων η προθεσμία λήγει 20/10/09 και μετά. Αφορά χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις του Γ. τριμ. (Ιουλ.-Αυγ. Σεπτ 09) για τους υποκείμενους με βιβλία Α & Β κατηγορίας και φορολ. περιόδου Σεπτ. 09 για τους υποκείμενους με βιβλία Γ κατηγορίας και επόμενων φορολογ. περιόδων.

Οι ΔΟΥ  θα παραλαμβάνουν περιοδικές δηλώσεις με τμηματική καταβολή από 12-10-09. Υπενθυμίζεται ότι με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται τουλάχιστον το 30% της οφειλής και το υπόλοιπο του φόρου και τυχόν πρόσθετου φόρου προσαυξημένου με 1% σε 2 ισόποσες δόσεις.

  • – Από 1-1-09 εκπίπτει ολόκληρο το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλει φορολογούμενος σε δικηγόρους για παροχή Νομικών Υπηρεσιών στον ίδιο ή πρόσωπα που συνοικούν μαζί του και τον βαρύνουν.

  • – Εξελίξεις δρομολογούνται στον ΟΤΕ με την νέα κυβέρνηση (30% του Μετοχικού Κεφαλαίου έχει αγοράσει η D.T και 20% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο) σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλωθεί προεκλογικά. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ D.T και νέας κυβέρνησης αναμένεται και το θέμα μείωσης προσωπικού κατά 2000 θέσεις που έχει θέσει ο ΟΤΕ.

Πηγή: ΒΕΑ