ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 8 Απριλίου 2010

 

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται για τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (Ν.3723/2008) μέχρι τις 30/6/2010, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δισ. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ, «προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια».

  • ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ – ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Πρόστιμο από 5% έως 15% επί της τιμής ζώνης της περιοχής θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να νομιμοποιήσουν για τα επόμενα 40 χρόνια τους ημιυπαίθριους χώρους αλλά και όλες τις αυθαίρετες υπερβάσεις (υπόγεια, ισόγεια, σοφίτες, πυλωτές), σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και τα πατάρια καταστημάτων που έκλεισαν παράνομα για  "διατήρηση" των χώρων αυτών. Η ρύθμιση αφορά ημιυπαίθριους και υπόγεια που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε δωμάτια ή καταστήματα. Ωστόσο, δεν αφορά πυλωτές που έγιναν καταστήματα σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ 1,4% ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν 1,4% στα 229,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χθες. Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τα 229,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2009. Τα στοιχεία έδειξαν μείωση των καταθέσεων ύψους 8,4 δισ. ευρώ στους πρώτους δύο μήνες του έτους.  

Πηγή: ΕΒΕΑ