Επικαιρότητα ΒΕΑ 8-4-2010

 

  • – Το ΥΠΟΙΚ ενεργοποιεί το πακέτο ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας (των 28 δισ). Σε συνάντηση του διοικητή της ΤΕ με τον ΥΠΟΙΚ συμφωνήθηκε η παράταση του προγράμματος στήριξης μέχρι 30/6/2010 με ενδιαφέρον των μεγαλύτερων τραπεζών για χρήση του μέτρου εγγυήσεων (εξ'αυτού έχουν μείνει αδιάθετα τα 12 από τα 15 δισ€). Ο Διοικητής της Τ.Ε ενημέρωσε τον ΥΠΟΙΚ ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των οποίων έχει σταματήσει η αποπληρωμή πέρα του 3μηνου, έφθαναν στο 7,9% του συνόλου χορηγήσεων από 7,2% που ήταν στο τέλος του 2009 ή τα 17,5 δις €. Οι επισφάλειες έφθασαν στο 8%.

  • – Χθες τα spread κατέγραψαν νέο ρεκόρ 412μ.β και το Χ.Α έκλεισε σε 2000μ.

  • – Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής ο Πρόεδρος της Ε.Ε δέχθηκε πυρά από τις περισσότερες ομάδες για τις ασάφειες της απόφασης της 25.3. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι από την αρχή ο Έλληνας Πρωθυπουργός απεδέχθη την συγκεκριμένη απόφαση.

  • – Η EUROSTAT δίνει στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ε.Ε Στην Ελλάδα το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, ήτοι Δ' τριμ. 2009/Γ τριμ. 2009 (-0,8%). Είναι η 2η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη και στις 27 χώρες της Ευρώπης μετά την Ιρλανδία (-2,3%) με Μ.Ο ευρωζώνης 0,0% και Ε.Ε 27 + 0,1%. Στη χώρα μας Δ' τριμ. 09 / Δ τριμ. 2008 το ΑΕΠ υποχώρησε (-2,5%) με Μ.Ο ευρωζώνης (-2,2%) και Ε.Ε των 27 (-2,3%).

  • – Ενστάσεις για τον τρόπο αξιολόγησης Κοινοτικών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) δημιουργούνται από το γεγονός ότι οι τράπεζες που αξιολόγησαν τις προτάσεις «ερμήνευσαν» διαφορετικά τη διαδικασία, δημιουργώντας αιτήσεις 2 ταχυτήτων (κύρια ως προς τα σημεία χαρακτηρισμού προτάσεων ως καινοτόμων, με πρόσθετη πριμοδότηση γι' αυτό, αλλά και το γραφειοκρατικό μέρος και τα απαιτητέα έγγραφα προς υποβολή). Πρόκειται για το ΕΣΠΑ που απευθύνεται σε εμπόριο, μεταποίηση, τουρισμό. Το ΥΠΑΝ/ΟΙΚ/Ν εξετάζει τα ζητήματα.

  • – Ανακοινώθηκαν με περισσότερες λεπτομέρειες τα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ για το 2010
  • ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση εισφορών για «κοινούς» άνεργους για ειδικές κατηγορίες (νέοι έως 30 ετών άνεργοι κοντά στην σύνταξη που τους υπολείπονται 1500 ημέρες ασφάλισης ή έως και 5 χρόνια για την θεμελίωση κατώτατης σύνταξης γήρατος, γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, ή άνω των 45 κ.λπ. . . . . . . . . . . .
  • ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης απασχόλησης με επιχορήγηση εισφορών. Προτεραιότητα θα δοθεί στις Μικρότερες Επιχειρήσεις 1-50 άτομα και τομείς πράσινης οικονομίας.

      Δέσμευση υπάρχει για ένα πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης και να μην έχει μειωθεί το προσωπικό τους τελευταίους μήνες.

  • ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

  • – Το ΕΒΕΘ παρουσιάζει σήμερα έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του (3η κατά σειρά έρευνα οικον. συγκυρίας στο Ν. Θεσ/νίκης). Ραγδαία εμφανίζεται η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας για την ανταγωνιστικότητα των ελλην. επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού.

Το ΕΒΕΘ ζητάει από την κυβέρνηση αφύπνιση και καταλογίζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση οικονομικών και φορολογικών μέτρων, αλλά και στην υλοποίηση ΕΣΠΑ και προώθηση Αναπτυξιακού Νόμου.

  • – Αναβάλλεται προς το παρόν το δελτίο τιμών φαρμάκων. Στις 19/4 μετατίθεται η δημοσιοποίησή του.

  • – Ο ΟΑΕΕ ανακοίνωσε ότι κατέβαλε ποσό 2.890.000€ και μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στις οφειλές του προς τα φαρμακεία για συνταγές που εκτελέστηκαν έως Φεβρ. 2010. Οι φαρμακοποιοί από πλευράς τους περιμένουν την εξόφληση της οφειλής για να αναστείλουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

  • – Το βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης αναπροσαρμόστηκε από την Τρ. Πειραιώς από 8,85% στο 9,75%. Θα ισχύει από 12/4/2010.

  • – Οι νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους ορίζουν πρόστιμα από 5 έως 15% για την διατήρηση των ημιυπαίθριων, ανάλογα με το εμβαδόν, την αξία και το μέγεθος της πολεοδομικής παράβασης. Η διατήρηση θα ισχύει για 40 χρόνια.

  • – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή αεροπλάνου που κινείται με ηλιακή ενέργεια στην Ελβετία. Στόχος έως το 2012 να κατασκευαστεί τέτοιο αεροπλάνο που θα κάνει το γύρο του κόσμου.

Πηγή: ΒΕΑ