ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕ 24 Νοεμβρίου 2011

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε χθεσινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών ζητεί να εφαρμοστούν οι νόμοι που προβλέπουν συμψηφισμό χρεών προς το Δημόσιο και έγκαιρη καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει, θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι συλλήψεις και η διαπόμπευση επιχειρηματιών. Στην επιστολή αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Το ΕΒΕΑ ζητά από την κυβέρνηση και ειδικότερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να εξαντλήσει μεν την αυστηρότητα των νόμων για τους πραγματικούς οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα, να δώσει στις ελεγκτικές υπηρεσίες εντολή για την εφαρμογή τόσο των διατάξεων του νόμου 3943/11, που προβλέπει τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, όσο και της νέας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καταπολέμηση των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου».

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 3,1 ΔΙΣ. ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Παρά την καταιγίδα έκτακτων μέτρων, οι δημοσιονομικές αποκλίσεις στο διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις, με τα έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση 2 δισ. ευρώ (σε σχέση με το νέο στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο) και τις δαπάνες να εκτροχιάζονται (1,1 δισ. ευρώ υπέρβαση). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντικές υστερήσεις που οφείλονται στις μειωμένες εισπράξεις από τους φόρους στα ακίνητα καθώς και από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν στην διεύρυνση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού στα 3,1 δισ. ευρώ.

ΕΚΤΟΣ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 165.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Βάσει αυτής, εκτός ΒΑΕ βρίσκονται αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου 2011 περίπου 166.000 εργαζόμενοι σε ειδικότητες και εργασίες που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως βαριές και ανθυγιεινές. Εκτός μένουν ειδικότητες όπως: Το διοικητικό προσωπικό κλάδων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΒΑΕ (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κ.λπ.), οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο. Οι ζαχαροπλάστες. Οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κ.λπ., οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, οι ταμίες πολυδυναμικού super market.κλπ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΒΕΑ: ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Το ΕΒΕΑ υπενθυμίζει στα μέλη του ότι η προθεσμία για υποβολή των υποδείξεων με τους εκπροσώπους τους, που θα ψηφίσουν στις Εκλογές της 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2011, λήγει την 26.11.11, ημέρα Σάββατο και ώρα 15.00. Όσοι επιθυμούν να έχουν δικαίωμα ψήφου, παρακαλούνται όπως στείλουν έγκαιρα τα έντυπα υποδείξεων. Τα σχετικά δικαιολογητικά έντυπα (όσοι δεν τα έχουν παραλάβει) μπορούν να τα βρουν στην ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ http://www.acci.gr/, στο περιοδικό ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΕΒΕΑ, καθώς και στο Τμήμα Μητρώου του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 1ος όροφος).

Πηγή: ΕΒΕΑ