Διακρατική συνάντηση για το Πρόγραμμα Interreg III B Archimed /”ProMedNet” που υλοποιείται από την Κ.Ε.Ε.Ε. με εταίρους την ΕΚΕΜ και το Επιμελητήριο της Foggia

Κέντρο Ηλεκτρονικών Επιχειρηματικών Υπηρεσιών προωθούν Επιμελητήρια της Μεσογείου:

Η νέα πρόκληση

090105_ekd_ekem_s3_F22334.jpgΤο πρώτο και σημαντικό βήμα για την έναρξη της συνεργασίας Επιμελητηρίων της Μεσογείου για τη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε επιχειρηματίες – μέλη, έγινε το πρωί του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή έξι κρατών. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), με εταίρους την Επιμελητηριακή Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΚΕΜ), στην οποία συμμετέχουν τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών και το Επιμελητήριο της Foggia.

090105_ekd_ekem_s2_F22291.jpgΤη σημασία που δίδεται στην ανάπτυξη τέτοιου είδους σχέσεων μέσα από την εφαρμογή διακρατικών προγραμμάτων εξήρε κατά την ομιλία του ο  Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείο Εξωτερικών κ. Νικόλαος Ταχιάος, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της ημερίδας.

090105_ekd_ekem_s1_F22245.jpgΕκπρόσωποι επιμελητηρίων από την Κεντρική Μακεδονία, την Αλβανία, την Αρμενία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη F.Y.R.O.M.συμμετείχαν στην ημερίδα όπου αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα του διακρατικού προγράμματος Interreg III B Archimed του έργου “ProMedNet” (PROMOTION OF MEDITERRANEAN NETWORKING). Σε πρώτη φάση, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα καθώς, κατά κοινή ομολογία, χαρακτηρίστηκε ως χρήσιμο και ωφέλιμο και υιοθέτησαν την πρόταση να αναλάβουν το συντονισμό της προσπάθειας ώστε να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα.

090105_ekd_ekem_s4_F22409.jpgΣτόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενιαίου επιχειρηματικού κέντρου (business service center), όπου κάθε Επιμελητήριο – εταίρος θα διαθέτει την αντίστοιχη υποδομή προωθώντας στις επιχειρήσεις – μέλη του ένα ευνοϊκό περιβάλλον ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγών. Το πρόγραμμα στηρίζει την επιχειρηματικότητα αυτών των περιοχών, μέσα από τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών χρήσης των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή δραστηριότητα των επιχειρήσεων, και μετατρέπει τα επιμελητήρια που συμμετέχουν σε πυρήνες  παροχής σύγχρονων επιχειρηματικών υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα θα διαθέτει στους επιχειρηματίες – μέλη των συγκεκριμένων Επιμελητηρίων ένα ευνοϊκό περιβάλλον ηλεκτρονικής επικοινωνίας που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για την προβολή τους, την άμεση επικοινωνία με άλλες επιχειρήσεις και δυνητικούς πελάτες καθώς και για τη διασταύρωση επιχειρηματικών συνεργασιών, προσφορών και ζητήσεων.

Από ελληνικής πλευράς, στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΚΕΜ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Ευστάθιος Πολίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΕΜ κ. Δημήτρης Παυλίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Κ.Ε.Ε.Ε. και της Ε.ΚΕ.Μ..

Την Αλβανία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Ένωσης των Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας κ. Ilir Zhilia. Την Αρμενία εκπροσώπησαν ο Διευθυντής του τμήματος Διεθνών συνεργασιών του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Vladimir Amiryan και η ειδική συνεργάτιδα του συγκεκριμένου τμήματος κ. Anna Khechoyan. Από τη Σερβία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Περιφερειακού Οικονομικού Επιμελητηρίου της Νις και συγκεκριμένα ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Srbobran Simonovic και ο υπεύθυνος του τμήματος νέων τεχνολογιών του Επιμελητηρίου κ. Svetislav Pantic. Το Μαυροβούνιο εκπροσώπησε ο Διευθυντής του κέντρου Ποιοτικών εφαρμογών του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας κ. Aleksandar Mardjonovic και τη F.Y.R.O.M.εκπροσώπησε η συνεργάτιδα του τμήματος εξωτερικών οικονομικών συνεργασιών, του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας κ. Biljana Peeva.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών κ. Ελένη Βογιατζάκη, ο βοηθός καθηγητή του πανεπιστημίου Πάτρας κ. Δημήτρης Λυμπερόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΕΜ και συντονιστής του προγράμματος κ. Δημήτρης Παυλίδης.


 

Πηγή: ΕΚΕΜ