ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΕΒΕΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου και μελών του Δ.Σ του Επιμελητηρίου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξετάσαμε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης. Συζητήσαμε τις δράσεις που οδηγούν στην ασφαλέστερη δυνατή διέξοδο απ’ αυτήν. Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές μεγαλύτερες από άλλες χώρες. Ωστόσο, το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά και για μας».

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ
Νέα φορολογική κλίμακα ισχύει από τη 1η Ιανουαρίου 2009 και με βάση αυτή θα γίνει η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Η παρακράτηση, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, θα γίνει με το ίδιο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, αλλά και με μειωμένους συντελεστές 25% (από 27%) για το τμήμα εισοδήματος από 12.000 μέχρι 30.000 ευρώ, 35% (από 37%) για το τμήμα εισοδήματος από 30.000 μέχρι 75.000 ευρώ, ενώ διατηρείται ο ανώτατος συντελεστής 40% για το εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ. Κατά τον υπολογισμό της παρακράτησης συνυπολογίζονται και τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω παιδιών, τα οποία είναι 1.000 ευρώ για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ αν υπάρχουν δυο παιδιά και 10.000 ευρώ για τρία παιδιά, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για καθένα επόμενο παιδί μετά το τρίτο. Σε ορισμένες πάντως περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων η παρακράτηση θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με φέτος, κυρίως λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

AΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΜΙΣΘΩΝ
Σε 1.000 ευρώ, από 600 ευρώ που ήταν, αυξήθηκε από τις 7 Νοεμβρίου το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, για χρέη προς το δημόσιο. Η διευκρίνιση αυτή δόθηκε με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, στην οποία υπογραμμίζεται ότι εάν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα, υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Στο κατασχετήριο εξάλλου πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζεται ο περιορισμός που τίθεται από το νόμο, δηλαδή το ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Πηγή: EBEA