Διατάξεις που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο (παζάρια, λαϊκές αγορές κ.λπ.)

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, την Πέμπτη 18 Ιουνίου θα συζητηθεί από το Α΄ θερινό Τμήμα, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο (παζάρια, λαϊκές αγορές κ.λπ.).

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, κατά την συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στις  σχετικές διατάξεις που αναφέρονται στην λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, με τις οποίες επιτείνεται, αντί να επιλύεται, το πρόβλημα της παράνομης ή/και καταχρηστικής υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας.
Έκτοτε και παρά το γεγονός ότι η ΕΣΕΕ προχώρησε σε προτάσεις βελτίωσης των παραπάνω διατάξεων, εντούτοις, κατά πληροφορίες, καμία πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή.
Εάν το σχέδιο νόμου δεν τροποποιηθεί, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον Εμπορικό Κόσμο της χώρας για τους εξής λόγους:

• Διογκώνει υπερβολικά το διαρκές πρόβλημα της παράνομης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας.
• Νομιμοποιεί «από το παράθυρο» το παράνομο Παζάρι του Σχιστού Περάματος, το οποίο μαζί με το –επίσης παράνομο πλέον- Παζάρι της Πλατείας Ιπποδαμείας του Πειραιά, συνιστούν τους κυριότερους πόλους συγκέντρωσης όλων των παράνομων υπαίθριων παραεμπόρων και λαθρεμπόρων του λεκανοπεδίου.
• Διευρύνει τις θεσμοθετημένες υπαίθριες αγορές (εμποροπανηγύρεις, χριστουγεννιάτικες αγορές) συμπεριλαμβάνοντας πλέον σε αυτές και τις πασχαλινές.
• Δίνει την δυνατότητα στους, συνήθως ανεξέλεγκτους, Δήμους και Κοινότητες, να ερμηνεύσουν διασταλτικά το νόμο και να μηχανευτούν λογής – λογής υπαίθριες αγορές, πέραν των εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων και πασχαλιάτικων αγορών.

Καλούμε, έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης είτε να αποσύρει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις, είτε να εντάξει τις προτάσεις της ΕΣΕΕ στο σχέδιο νόμου. 
Σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβει ακέραια την ευθύνη απέναντι στον χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση εμπορικό κόσμο της χώρας, ο οποίος δεν αντέχει επιπλέον προβλήματα, αντίθετα απαιτεί λύσεις.