Ειδήσεις ΕΒΕΑ

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Στην εκτίμηση πως αν το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εφαρμοστεί θα βγούμε από την κρίση προέβη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αναφερόμενος στα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, σχολίασε ότι οι έκτακτες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με έκτακτα μέτρα, που δεν έχουν καμία σχέση με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ανέφερε πως είναι ό,τι χειρότερο σε αυτή τη φάση, όπως και να συνεχίζεται η παρατεταμένη εκλογολογία. Ο κ. Μίχαλος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την κατάσταση της οικονομίας και για το πώς βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την οικονομική κρίση, επιδίδοντάς του και σχετική έρευνα του ΕΒΕΑ

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους μπορούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να τα ρυθμίσουν υποβάλλοντας σχετική αίτηση, στην αρμόδια Εφορία ή Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένα, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στη ρύθμιση, σύμφωνα με χθεσινή διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, μπορούν να υπαχθούν:

*οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008

*οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης  

*οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής (άρθρα 13-21 του ν. 2648/98) ή σε άλλη ρύθμιση

*οφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους

*οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, αφού δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής μερίδας

*οι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.

Την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση, ή εφάπαξ το ποσό της οφειλής. Το ποσό της πρώτης δόσης θα είναι αυξημένο κατά ποσοστό 5% του υπαγομένου στη ρύθμιση κεφαλαίου, πλέον των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό το ποσοστό.

Οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται :

**εφάπαξ, με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων

**από δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού εκατό 100% των προσαυξήσεων

**από  τέσσερις μέχρι έξι μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 90% των προσαυξήσεων 

**από επτά μέχρι δώδεκα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων

**από δεκατρείς μέχρι δεκαοκτώ μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 70% των προσαυξήσεων 

**από δεκαεννέα μέχρι εικοσιτέσσερις μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 60% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο (σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μαζί) των 150 ευρώ, ενώ:

*η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση της δόσης αυτής με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

*απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται με τη μη καταβολή τριών συνεχών μηνιαίων δόσεων.

*εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, αυτό χορηγείται με διάρκεια ισχύος ενός μηνός.

*η συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση δεν εμποδίζει το δημόσιο για διασφάλιση της οφειλής να επιβάλλει κατασχέσεις ή να λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα.

ΜΕ ΤΙΜΕΣ 2008 ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθεί το πασχαλινό τραπέζι, ενώ εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι για την αποτροπή κρουσμάτων ελληνοποίησης εισαγόμενων αμνοεριφίων. Αυτό τόνισαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Παπαδόπουλος μετά από συνάντηση που είχαν με τους διακινητές και έμπορους κρεάτων.

ΒΑΘΙΕΣ ΤΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 
Η αναβάθμιση (δηλαδή ο εκσυγχρονισμός και η έξοδος από την κρίση) της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξουν τολμηρές αλλαγές και βαθιές τομές, ακόμα και με το ενδεχόμενο να πλήξουν κάποιους, υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών (το 76,9%) σύμφωνα με έρευνα της MRB, που παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του Ανοικτού Φόρουμ 09 του ΣΕΒ. Εξάλλου, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, το 80,2% των πολιτών ταυτίζεται με την άποψη ότι η σημερινή κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που υπήρχαν για δεκαετίες μέχρι σήμερα. Οι πολίτες δηλώνουν ότι για την σημερινή οικονομική κρίση στη χώρα ευθύνονται κυρίως οι κυβερνήσεις (το 33,7% θεωρούν η παρούσα και το 32,3% οι προηγούμενες κυβερνήσεις) και οι τράπεζες (το 23,6% αναφέρουν οι διεθνείς τράπεζες και το 21,4% οι ελληνικές).

ΜΕΧΡΙ 30-4-2009 Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΙΩΝ
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η εξαγωγική τους επωνυμία καταχωρήθηκε ή ανανεώθηκε στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων αυτού,  το έτος  2006, ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών τους επωνυμιών. Όσες από τις παραπάνω εξαγωγικές επιχειρήσεις επιθυμούν να παραμείνει η επωνυμία τους καταχωρημένη στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, πρέπει, μέχρι  30-4-2009, να υποβάλουν στο  Ε.Β.Ε.Α. τα σχετικά δικαιολογητικά. Επισημαίνεται, ότι, όσες επιχειρήσεις δεν προβούν εμπροθέσμως στην ανανέωση της εξαγωγικής τους επωνυμίας μέχρι 30-4-2009, θα διαγραφούν από το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων. Επίσης, θα διαγραφούν από το Μητρώο αυτό και οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν  πραγματοποίησαν εξαγωγές κατά την τελευταία τριετία (2006-2008).  Πληροφορίες, Α. Βασιλείου – Π. Γκολέμη, τηλ. 210 – 3382147 & 226.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 
Νέο χτύπημα στα κυκλώματα έκδοσης και διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων κατάφεραν τα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Συγκεκριμένα, εντόπισαν εταιρεία που είχε έδρα την Αθήνα και μοναδική εγκατάσταση ένα γραφείο 25 τ.μ. η οποία είχε εκδώσει χιλιάδες πλαστά τιμολόγια, με αποτέλεσμα το ύψος της φοροδιαφυγής να εκτιμάται στα 13 εκατομ. ευρώ. Η εν λόγω μάλιστα εταιρεία είχε υποπέσει σε 1.508 παραβάσεις, ενώ τα πρόστιμα που της έχουν καταλογιστεί ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΥΠΕΕ, ότι στην υπόθεση με την ιδιότητα του «πελάτη» εμπλέκονται μεγάλες και γνωστές εταιρείες, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 131 λήπτες πλαστών τιμολογίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αντικείμενα εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείες, ήταν:

-το χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, ξύλου, ηλεκτρολογικού υλικού, ειδών οικιακής χρήσης, σιδήρου, χάλυβα, ορυκτέλαιων, λιπαντικών, οικοδομικών υλικών, ελαστικών, χρηματοκιβωτίων

-η κατασκευή – συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων, υπόστεγων, βιομηχανικών δαπέδων, στεγών και

-οι επισκευές αυτοκινήτων.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Πιστοποιητικά εφαρμογής Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το ISO 14001:2004 (TÜV CERT), απονεμήθηκαν χθες  σε τρεις λιγνιτικούς Σταθμούς Παραγωγής του Βορείου Συστήματος της ΔΕΗ Α.Ε. Η πιστοποίηση αφορά στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς Καρδιάς και Αμυνταίου στο Νομό Κοζάνης και Μελίτης στο Νομό Φλώρινας και πραγματοποιήθηκε από τον έγκριτο φορέα πιστοποίησης TÜV HELLAS, θυγατρικής εταιρείας της TÜV NORD Γερμανίας. Η έγκριση δόθηκε μετά από επιθεώρηση των ήδη λειτουργούντων εσωτερικών Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στους προαναφερθέντες Σταθμούς, τα οποία προσαρμόστηκαν στο πρότυπο ISO 14001:2004.

Πηγή: ΕΒΕΑ