Εκδήλωση του ΣΕΒΕ στη Θράκη για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της εξωστρεφούς επιχείρησης στην εποχή της κρίσης

Εκδήλωση με θέμα τη «Θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της εξωστρεφούς επιχείρησης στην εποχή της κρίσης» οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου σήμερα Μ. Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου  Ξάνθης.

Με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων της Θράκης, η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του ΣΕΒΕ στην Αλεξανδρούπολη στις 25.02.09 από την οποία προέκυψε το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων της Θράκης για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο της σημερινής ημερίδας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα του ελέγχου και της εποπτείας της αγοράς κυρίως όσον αφορά στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και στην ενίσχυση της δυναμικής εξωστρέφειας και θέσης των επιχειρήσεων της περιφέρειας στις αγορές του εξωτερικού με τη στήριξη των μηχανισμών και δράσεων των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ.  Δημήτριος Σταμάτης. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλος, ο οποίος φιλοξένησε την εκδήλωση και οι Πρόεδροι των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ροδόπης και Έβρου κκ. Αγγελίδης και Δαστερίδης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης, τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς για την προστασία και την ενίσχυση της δραστηριότητας των υγιών επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται έντονα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι απαιτείται άμεσα η συντονισμένη δράση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δυνατόν αποτελεσματικότερα αυτό το φαινόμενο, καθώς αποτελεί ακόμα ένα «βαρίδι» για τις επιχειρήσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νίκος Ταχιάος παρουσίασε τις δυνατότητες του Υπουργείου Εξωτερικών μέσω του δικτύου των Γραφείων ΟΕΥ για την εξατομικευμένη στήριξη των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες άντλησης πληροφοριών που δίνει η ηλεκτρονική πύλη  www.agora.mfa.gr καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης προγραμμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ως χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης χαρακτήρισε το ΕΠΑΝ ΙΙ «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα» ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος. Στόχος του ΕΠΑΝ ΙΙ  είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και του παραγωγικού συστήματος ενισχύοντας σε κάθε κλάδο τη διάσταση της καινοτομίας. Το ΕΠΑΝ ΙΙ περιλαμβάνει 8 τομείς: ενέργεια, βιομηχανία, έρευνα και τεχνολογία, εμπόριο-υπηρεσίες, καταναλωτής, τουρισμός, πολιτισμός και υγεία και 4 άξονες προτεραιότητας: Δημιουργία και αξιοποίηση της καινοτομίας, ενίσχυση επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας. Ιδιαίτερα ενισχύεται η ποιοτική και εξωστρεφής επιχειρηματικότητα με παρεμβάσεις για παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προώθηση της εξωστρέφειας και ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Τα νέα εργαλεία και μέτρα πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο κος Ι. Πατίρης, Γενικός Διευθυντής της Α’ Γενικής

Διεύθυνσης Βιομηχανικής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Ποιότητα-ασφάλεια-έλεγχος αγοράς-προστασία καταναλωτή-προστασία υγιούς ανταγωνισμού είναι έννοιες αλληλένδετες» τόνισε ο κ. Πατίρης, αναφερόμενος και στα μέτρα υπό εξέλιξη σε εθνικό επίπεδο στα οποία περιλαμβάνονται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, η ενεργοποίηση Επιτροπής για τα δομικά υλικά, η Δράση το ΕΠΑΝ ΙΙ για «Ανάπτυξη και Λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Επιτήρησης της Αγοράς και η συμμετοχή στα κοινοτικά όργανα και η συνεργασία με κοινοτικές αρχές (CMSMC, SOGS, κ.λ.π.).

Στη συμβολή της τελωνειακής υπηρεσίας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μέσω της παροχής καλύτερων υπηρεσιών, τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων και τη ταχύτητα διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών αναφέρθηκε η κα Ειρήνη Γιαλούρη, Προϊσταμένη της 33ης Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η κοινοτική τελωνειακή νομοθεσία όπως ο θεσμός του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα και να προσαρμοστούν στο ηλεκτρονικό τελωνείο  που βρίσκεται προ των πυλών και θα βοηθήσει στην επίσπευση του χρόνου εκτελωνισμού, τη συντόμευση του χρόνου αναμονής στους συνοριακούς σταθμούς και τη μείωση του κόστους των προϊόντων. Θέμα αιχμής για την τελωνειακή υπηρεσία που συνδέεται με τον έλεγχο της αγοράς είναι τα παραποιημένα είδη που αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο με κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια και συνέπειες στη μείωση της απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης αναφέρθηκε στην ταυτότητα, την αποστολή και τις δραστηριότητες του Οργανισμού στις οποίες περιλαμβάνονται η τυποποίηση, η πιστοποίηση, τα εργαστήρια και η πληροφόρηση-εκπαίδευση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σήμανση CE, η οποία απευθύνεται κυρίως στις εθνικές αρχές ελέγχου για τη λειτουργία της εποπτείας της αγοράς, στις τελωνειακές αρχές για την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων και την απελευθέρωση του εμπορίου, στους εισαγωγείς και μεγάλους διανομείς προϊόντων, καθώς και στους καταναλωτές για την άμεση ενημέρωσή τους και στα σήματα ποιότητας, τα οποία είναι προαιρετικά, συνήθως εθνικά, κλαδικά ή επαγγελματικά και απευθύνονται σε καταναλωτές και χρήστες που αναζητούν επιπλέον απαιτήσεις ποιότητας στα προϊόντα πέραν των βασικών απαιτήσεων ασφαλείας που επιβάλλονται από τις διατάξεις της τεχνικής νομοθεσίας.

Διέξοδο στις επιχειρήσεις από τη σημερινή κρίση μπορούν να προσφέρουν τα Venture Capital Funds, τόνισε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Thermi Ventures ΑΕΔΑΚΕΣ και Αντιπρόεδρος της Hellenic Venture Capital Association, κος Βασίλειος Τακάς. Ο κ. Τακάς επιχείρησε να κάνει μία αποτύπωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις ελληνικές ΜΜΕ έως σήμερα και αναφέρθηκε κυρίως στην μείωση των πωλήσεων και στην δυσκολία είσπραξης των απαιτήσεων τους γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη χαμηλή ρευστότητα και στη μειωμένη χορήγηση πιστώσεων από τις τράπεζες τόσο στους ιδιώτες, όσο και στις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τακάς παρουσίασε τις λύσεις και της υψηλής ποιότητας υπηρεσίες  που μπορούν να προσφέρουν τα Venture Capital Funds σε μία τόσο δυσχερή οικονομική συγκυρία σε νέες επιχειρήσεις με έμφαση στην καινοτομία και στην υψηλή τεχνολογία.

Ο ΣΕΒΕ θα συνεχίσει τη στενότερη συνεργασία του με τις επιχειρήσεις της περιοχής και με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης της Θράκης, που είναι επιτακτικότερη αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχου κλίματος από την πλευρά των επιχειρήσεων.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Η ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ
Πληροφορίες: Τάνια Ζιάκα,
tz@seve.gr
Αυτό το δελτίο τύπου βρίσκεται στο www.seve.gr