ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ & ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (Ν. 2121/93)

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Α. Σαμαρά, η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να οριστεί σύντομα συνάντηση, προκειμένου να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο περί Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων.
Για το ίδιο θέμα, επιστολή εστάλη και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Α. Καρρά, καθώς είχε αναλάβει  προσωπικά έπειτα από σχετική εντολή του κ. Πρωθυπουργού σε συνάντηση στις 26/8/08 με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, , να συντονίσει τις σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αδικιών που δημιουργεί ο Ν. 2121/93 στους επαγγελματίες.

Δυστυχώς και παρότι έχει παρέλθει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση για την πορεία του θέματος, ενώ συνεχίζεται σε καθημερινή βάση η μεγάλη “προσέλευση” των επαγγελματιών στα δικαστήρια και οι εκβιαστικές πρακτικές των φορέων διαχείρισης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή προς τον Υπουργό, “400 περίπου Επαγγελματίες –  μόνο στην Αθήνα και τον Πειραιά χωρίς να συνυπολογίζονται οι παραπομπές στην Περιφέρεια- οδηγούνται κάθε μήνα στα δικαστήρια για την καταβολή εύλογης και ενιαίας αμοιβής σε ερμηνευτές και δημιουργούς. Οι κυρώσεις δε που προβλέπει ο Νόμος είναι τόσο αστικές, διοικητικές, αλλά και ποινικές. Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι ποινικές κυρώσεις, τουλάχιστον 1 έτος έως 5 έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή από 2900 έως 15.000€”.

Η ΓΣΕΒΕΕ αναγνωρίζει τα δικαιώματα των δημιουργών, ερμηνευτών- εκτελεστών και παραγωγών πνευματικών δημιουργημάτων.
Όμως, ο Ν.2121/1993, βρίθει κενών και ασαφειών, παρουσιάζει σοβαρές λειτουργικές δυσχέρειες στην εφαρμογή του και επιπλέον δίνει σχεδόν απεριόριστη εξουσία στους φορείς συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούν τους δικαιούχους, οι οποίοι όχι μόνο προσδιορίζουν αυθαίρετα και μονομερώς το ποσό της εύλογης αμοιβής, αλλά αντιμετωπίζουν συνολικά τις ΜΜΕ ως “πειρατικές”. Δεν εξετάζεται ούτε ο κλάδος επιχειρηματικής δραστηριότητας, ούτε η περιοχή, ούτε το μέγεθος της επιχείρησης, ούτε ο τρόπος μετάδοσης μουσικής ή εικόνας, ούτε αν πρόκειται για προσωπική χρήση στο χώρο επιχείρησης. Δεν παραβλέπονται μόνο τα σχετικά κριτήρια, αλλά και το ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταβάλλει ήδη την εύλογη αμοιβή για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Η Γενική Συνομοσπονδία θεωρεί ότι σε μία πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα, γιατί αποτελεί μία ακόμη τροχοπέδη για την ομαλή άσκηση της επιχειρηματικότητας και αναμένει σχετικές πρωτοβουλίες για την επανεξέταση και διευθέτηση του θέματος.

Πηγή: ΓΣΕΒΕΕ