“Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον”: το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην Ευρώπη

Οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημοσίων κτηρίων, ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ ενώ από το ποσοστό συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια, το 75% αφορά στα κτήρια κατοικιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ' οίκον στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Ελλάδα παρουσιάζει τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση κατοικιών από την Φινλανδία υπό ομογενοποιημένες κλιματικές συνθήκες ενώ οι δαπάνες για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Μια (ρεαλιστική) εξοικονόμηση της τάξης του 20 – 25 % στη θέρμανση από ενέργειες θερμομόνωσης, σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Σημειώνεται ότι το 89% των κτηρίων κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, ημερομηνία ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης. Δηλαδή 3.700.000 κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα, άρα ενεργοβόρα (κτίρια υψηλής κατανάλωσης ενέργειας).

Υπάρχει τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Μόνο με τη θερμομόνωση των παλαιών κτηρίων εξοικονομείται ενέργεια κατά 42%. Το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ` οίκον, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα σε επίπεδο Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 396 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδότηση από ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους, μέσω των ΠΕΠ και των Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" (Ε.Π.ΑΕ.) και "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Οι επιλέξιμες κατοικίες είναι: μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ως σύνολο κτηρίου και μεμονωμένα διαμερίσματα, με οικοδομική άδεια πριν την 31/12/79, χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης ≤ 1.750 ευρώ/τ.μ. κι έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Πηγή: emea.gr