ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ  ΗΜΑΘΙΑΣ

091127_keee_03_s_F18997.jpgΟι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Ένωσης ολοκληρώθηκαν το βράδι του Σαββάτου, με το δείπνο που έγινε στο ξενοδοχείο «Αιγές», για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Ουσουλτζόγλου είπε μεταξύ άλλων:


091129_keee_05_s_F26854.jpg« Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα συγκινητική για όλους τους ανθρώπους του Επιμελητηρίου Ημαθίας, για τους προέδρους και τα μέλη των διοικήσεων που θήτευσαν με επιτυχία, για τους υπαλλήλους που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό τους.

Είναι ημέρα θύμησης και χαράς ταυτόχρονα που σήμερα μέσα σ' αυτή την αίθουσα ανταμώσαμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

            Μισός αιώνας πέρασε από την ημέρα που ιδρύθηκε με το  Βασιλικό Διάταγμα,  το Περιφερειακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Ημαθία. Από τότε μέχρι και σήμερα οι πόρτες της υπηρεσίας είναι διάπλατα ανοιχτές σε όλους τους επαγγελματίες του νομού, με ένα και μοναδικό στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία της ερατεινής Ημαθίας.

            Όλα αυτά τα χρόνια ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, υπήρξαν εμπόδια, συγκρούσεις και διαφωνίες  με την κεντρική εξουσία, χρειάστηκε να δοθούν συλλογικοί αγώνες που αποσκοπούσαν στην προστασία του ημαθιώτη επαγγελματία.

            Πιστέψτε όμως όλες οι διοικήσεις που περάσανε από την πρώτη μέχρι και την σημερινή κανείς πρόεδρος και κανένα μέλος της διοίκησης δεν δυσανασχέτησε, δεν έβαλε μπροστά το προσωπικό ή το κομματικό του συμφέρον.

            Η αγαστή συνεργασία που είχαν και συνεχίζουν  να έχουν οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου με τοπικούς φορείς  είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας.

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είμαι  πρόεδρος σε ένα τόσο ζωντανό οργανισμό. Καθημερινά  αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μελών μας. Και είναι πλέον πάρα πολλά και σοβαρά τα προβλήματα.

            Κυρίες και κύριοι αγαπητοί προσκεκλημένοι,  πέρα από τις όμορφες αναμνήσεις, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο παρόν και στο μέλλον μας, το οποίο με βάση τα οικονομικά δεδομένα φαίνεται να διαγράφεται πολύ δυσοίωνο. Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος και μίζερος, είμαι υποχρεωμένος όμως να μεταφέρω από αυτό εδώ το βήμα την αγωνία και την απογοήτευση του έμπορα, του βιοτέχνη, του βιομήχανου, του επαγγελματία γενικότερα, ο οποίος βλέπει ημέρα με την ημέρα το εισόδημα του να συρρικνώνεται  . Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική.

            Ο Νομός Ημαθίας για αρκετά χρόνια είχε μια αδιάλειπτα ανοδική κατακόρυφη θα λέγαμε οικονομική ανάπτυξη. Είχε καταστεί μάλιστα το πρώτο εξαγωγικό κέντρο νωπών οπωροκηπευτικών , το πρώτο εξαγωγικό κέντρο μεταποιημένων φρούτων, μαζί δε με τον όμορο νομό της Πέλλας, έφτασε να ελέγχει το 60% και πλέον της παγκόσμιας αγοράς κονσέρβας φρούτων. Ακόμη εξελίχθηκε και σε πρώτο Κέντρο Διαμετακομιστικού  Εμπορίου νωπών οπωροκηπευτικών.

Πέραν των οπωροκηπευτικών, υπήρξαν και άλλες οικονομικές δραστηριότηες με έντονο  εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, της εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, της οινοποϊίας καθώς και άλλων ειδών του φυτικού και ζωικού τομέα. Παράγουμε ακόμη και σήμερα το 60% του Ελληνικού βοϊου κρέατος.

Όλα όμως τα ευχάριστα που ανέφερα παραπάνω ανήκουν στο  μακρινό παρελθόν σαν μια γλυκιά ανάμνηση, σαν ένα όμορφο όνειρο. Η αγαπημένη μας Ημαθία από τα ψηλά  κατέληξε στα χαμηλά. Από κύριο διαμετακομιστικό κέντρο νωπών  και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, με υψηλή  γεωργική παραγωγή, με αξιόλογη κλωστοϋφαντουργία, με υψηλό ποσοστό απασχόλησης σε όλους τους παραγωγικούς  τομείς, κατέληξε να χαρακτηρίζεται ως «φθίνουσα περιοχή», με την ανεργία  να αγγίζει  το 45%- 50%  κυρίως στην περιοχή της Νάουσας λόγω της αποβιομηχάνισης της.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλο μας, ούτε να παίζουμε με τις λέξεις.

Βρισκόμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση. Καθημερινά σε όλη τη χώρα κλείνουν επιχειρήσεις και εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους.

Απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων από την Πολιτεία, ώστε η ελληνική αγορά να αναζωογονηθεί.  Είναι ανάγκη να καθίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, στο τραπέζι του διαλόγου  και να βρούμε από κοινού λύσεις.

Κλείνοντας, ελπίζω τα αποτελέσματα από τις διήμερες εργασίες  της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων να  ήταν ουσιαστικά και προς την σωστή κατεύθυνση.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης κ. Γεώργιο Κασιμάτη καθώς επίσης και όλους τους προέδρους και τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου Ημαθίας, για το αξιόλογο έργο που πρoσέφεραν.

Εύχομαι  σε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας να μείνατε απόλυτα ευχαριστημένοι από την ημαθιώτικη φιλοξενία  και να περάσατε ένα όμορφο διήμερο στη Βέροια».


091129_keee_06_s_F26929.jpgΣτην συνέχεια  ο κ. Ουσουλτζόγλου κάλεσε τον κ. Κασιμάτη στο Βήμα, στον οποίο χάρισε ένα αναμνηστικό δώρο.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κασιμάτης αφού ευχαρίστησε  προσωπικά τον Πρόεδρο και όλη τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας για την άψογη συνεργασία που έχει η ΚΕΕΕ όλα αυτά  τα χρόνια, ευχήθηκε  καλή συνέχεια στο έργο του Επιμελητηρίου.

091129_keee_07_s_F27001.jpgΟ Πρόεδρος της ΚΕΕΕ με τη σειρά του χάρισε στον κ. Ουσουλτζόγλου ένα αναμνηστικό δώρο. Πριν κατέβει από το βήμα ο κ. Κασιμάτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρουσία του Ευρωβουλευτή κ, Παπαστάμκου, τον οποίο είχε την τύχη, όπως είπε να έχει καθηγητή στο Πανεπιστήμιο.- Και αργότερα  η τύχη τους έφερε να ξανασυναντιούνται στις Βρυξέλλλες δίνοντας κοινούς αγώνες.

091129_keee_08_s_F27086.jpgO κ. Παπαστάμκος ευχαρίστησε τον κ. Κασιμάτη και τον κ. Ουσουλτζόγλου για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν και συνεχίζουν να έχουν.

Λίγο πριν ξεκινήσει η μουσική ενότητα της βραδιάς, οι Πρόεδροι όλων των Επιμελητήριων χάρισαν στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας αναμνηστικά δώρα για τα 50 χρόνια.

091129_keee_04_s_F26776.jpgΤους προσκεκλημένους περίμενε μια όμορφη έκπληξη. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αιγές», έκαναν την εμφάνισή τους τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αράπιτσα», ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές του Γενίτσαρου και της Μπούλας, χόρεψαν  υπό τους ήχους του ζουρνά και του νατουλιού   ξεσηκώνοντας τους  καλεσμένους. Μετά το παραδοσιακό μέρος τη σκυτάλη πήρε  η νεανική ορχήστρα «Da Capo».