Επίσπευση στελέχωσης και πλήρους λειτουργίας της ΕΜΑ στη Θεσσαλονίκη ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο ΣΕΒΕ

Επίσπευση στελέχωσης και πλήρους λειτουργίας της ΕΜΑ στη Θεσσαλονίκη ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο ΣΕΒΕ

Την επιτακτική ανάγκη επίσπευσης της στελέχωσης και πλήρους λειτουργίας της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει με σημερινό έγγραφό του στον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο ΣΕΒΕ και σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας είχαν χαιρετήσει και ανέμεναν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ίδρυση της ΕΜΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Θεσσαλονίκη, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό εργαλείο και έμπρακτη απόδειξη αποκέντρωσης για το σύνολο της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό, η ίδρυση της ΕΜΑ ήταν υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα για πρώτη φορά ουσιαστικές αρμοδιότητες σχεδιασμού και εφαρμογής περιφερειακής πολιτικής.

Σήμερα, δυστυχώς, είκοσι μήνες μετά τον ορισμό Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, την ΕΜΑ και σε συνέχεια των αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει στο Υπουργείο, η ΕΜΑ, δεν έχει ακόμη οργανωθεί, στελεχωθεί και λειτουργήσει ουσιαστικά. Παρά την τυπική έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επενδυτών της ΕΜΑ στη Θεσσαλονίκη στις 21.04.11 στους χώρους του Διοικητηρίου, εκκρεμεί η πλήρης στελέχωση (75 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα καλυφθούν με μεταθέσεις, αποσπάσεις ή μετατάξεις υπαλλήλων) ώστε να λειτουργήσει ουσιαστικά με αιχμή του δόρατος την παραλαβή αιτήσεων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και την έγκριση για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του νόμου 3908/2011. Πέρα όμως από τα επενδυτικά σχέδια, απαιτείται και η στελέχωση και οργάνωση και των λοιπών διευθύνσεων της ΕΜΑ ως Ενιαίου Διοικητικού Τομέα που προβλέπονται στο ΠΔ 8/11.

Ως προς την αρμοδιότητα της ΕΜΑ και παρά την ύπαρξη αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα, ο ΣΕΒΕ θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση παρουσίας στη Θεσσαλονίκη εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ώστε να τηρηθεί η  εξαγγελία για περιφερειακή αποκέντρωση και απεξάρτηση από τη γραφειοκρατία σε κεντρικό επίπεδο που διαχρονικά καταδυναστεύει τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνουμε ότι η σχετική πρόσκληση για απόσπαση υπαλλήλων των υπηρεσιών του Υπουργείου για τη στελέχωση της ΕΜΑ στη Θεσσαλονίκη έληξε στις 13.06.11.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΒΕ ζητά την επίσπευση της σχετικής διαδικασίας ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η στελέχωση και η λειτουργία της ΕΜΑ με το σύνολο των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων της. Κάθε άλλη καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και ακυρώνει την εξαγγελθείσα περιφερειακή αποκέντρωση και ανάπτυξη, εις βάρος των επιχειρηματιών και των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας.

Πηγή: ΣΕΒΕ