ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 27 Νοεμβρίου 2009

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΑΡΧΙΣΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τη διεξαγωγή του διαλόγου για το Ασφαλιστικό στο επίπεδο μιας εννεαμελούς «Επιτροπής Ειδικών», η οποία θα συγκροτηθεί με ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, πρότεινε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στη συνάντησή του με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργού, ο διάλογος θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2010. Στην εισήγησή του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διόγκωση των ελλειμμάτων. Στην «Επιτροπή Ειδικών» οι κοινωνικοί εταίροι υποδεικνύουν τέσσερα μέλη, η κυβέρνηση άλλα τέσσερα και από κοινού κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι ορίζουν τον πρόεδρο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούνται να υποδείξουν δύο ειδικούς επιστήμονες που θα στελεχώσουν την Επιτροπή. Δύο, επίσης, ειδικούς επιστήμονες καλούνται να υποδείξουν και οι εργοδοτικές ενώσεις.

  • ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

Σοβαρές αναταράξεις προκάλεσε στις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια η ανησυχία για ενδεχόμενη πτώχευση του Ντουμπάι μετά το αίτημα του κρατικού επενδυτικού ομίλου του εμιράτου να παγώσουν τα χρέη του για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Στην Ελλάδα, το spread των 10ετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνθηκε στις 205 μονάδες βάσης, από 184 μονάδες την Τρίτη. Σημαντικές απώλειες είχαν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η είδηση που προκάλεσε τη χθεσινή μεγάλη πτώση ήρθε από τον όμιλο DUBAI WORLD, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες ακινήτων, αναψυχής και διαχείρισης λιμένων, καθώς η κρίση τον βρήκε με χρέη 60 δισ. δολάρια τα οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Το γεγονός ότι πρόκειται για κρατική εταιρεία προκάλεσε εύλογη ανησυχία για την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους και του ίδιου του εμιράτου.     

  • ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Σημαντική υποχώρηση εμφάνισε η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 60 εκατ.ευρώ, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι ο ρυθμός αύξησης των δανείων (πιστωτική επέκταση) να επιβραδυνθεί στο 4,4% από 5,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το χρέος τους ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά ) ξεπέρασε στο τέλος Οκτωβρίου τα 251,5 δισ. ευρώ.

  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ – ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ

Tην άμεση απαγόρευση κάθε υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας πλην των νόμιμων λαϊκών αγορών και μόνο για προϊόντα της γης και της θάλασσας ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας και Προστασίας του Πολίτη, τον νομάρχη Αθηνών, τον δήμαρχο Αθηναίων και τον Συνήγορο του Πολίτη. Στην επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος υπογραμμίζει πως η κατάσταση με το παρεμπόριο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο σύλλογος επαναλαμβάνει τις θέσεις του για το παρεμπόριο καθώς περιμένει τις προσεχείς εβδομάδες, ενόψει της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, ότι το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Πηγή: ΕΒΕΑ