Επικαιρότητα ΒΕΑ Αθήνα 14-3-2013

                                                                                  Αθήνα 14-3-2013

Επικαιρότητα

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου – Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ, τηλ. 210 3680761, 210 3680882, e-mail tmtypou@acsmi.gr).

Αναβολή της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας, που αφήνει ανοιχτή την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των ελεγκτών, αφού παρέμειναν οι διαφωνίες. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι οι απολύσεις από το δημόσιο τομέα, που δοκιμάζουν τις σχέσεις με τους δανειστές, αλλά στις επόμενες μέρες θα δοκιμάσουν και τη συνοχή της κυβέρνησης.

-Την αισιοδοξία τους ότι η συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει, το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου, εξέφραζαν χθες κορυφαία στελέχη του Μαξίμου διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν κινδυνεύει η καταβολή της δόσης του Μαρτίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών και παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά υπό διαπραγμάτευση θέματα.

-Παράταση στην επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το 2013 ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το Σεπτέμβριο 2013.

-Εξαιρέσεις από την αποστολή στοιχείων στη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων για τις αμοιβές από πελάτες προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

-Πτώση 5,0% εμφάνισε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι μείωσης 20,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

-Πτώση – ρεκόρ παρουσίασε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής και του ήπιου χειμώνα που περιόρισε τη χρήση κλιματιστικών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος (ΑΔΜΗΕ), η καθαρή ζήτηση για ενέργεια υποχώρησε κατά 12% στις 3,84 εκατομμύρια μεγαβατώρες (MWh).

-Από 1ης Μαρτίου 2013 έγινε πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή εντύπων αναγγελιών που απευθύνονται προς την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 5072/6/2013, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 449Β) και ενημερώνει για την εξέλιξη αυτή σχετικά τους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

-Κονδύλια 2 δισ. ευρώ ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Πηγή: ΒΕΑ