Επικαιρότητα ΒΕΑ 05/06/09

– Το πακέτο εγγυήσεων 2 δισ. € που δρομολογείται να δοθεί από το δημόσιο σε επιχειρήσεις, επιδοτώντας και μέρος του επιτοκίου-θα δίνει την δυνατότητα αναχρηματοδότησης κατά 50% παλαιών δανείων.
Τονίστηκε από το ΥΠΟΙΟ ότι θα διασφαλιστεί η προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ΜΜΕ π.χ το 1ο εξάμηνο εφαρμογής του μέτρου θα καλυφθούν επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.
Στη συνέχεια το μέτρο θα ισχύει για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ακόμη απώτερος στόχος είναι να δανειοδοτηθούν παραδοσιακοί κλάδοι με προβλήματα ρευστότητας (γουνοποιία, ιχθυοκαλλιέργειες, κλωστοϋφαντουργεία) και να διατηρηθούν υφιστάμενες θέσεις εργασίας έως τέλος 2010.
Η προϋπόθεση  να μην έχει καταστεί προβληματική μια επιχείρηση πριν την 1-7-08 συνδέεται με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.
«Στις ΕΠΕ προβληματική είναι η επιχείρηση όταν έχουν μειωθεί τα καταγραμμένα κεφάλαιά της κατά 50% ή 25% το τελευταίο 12μηνο πριν της 1-7-08».
«Στις μεγάλες επιχειρήσεις προβληματική είναι η επιχείρηση που δεν μπορεί να αντλήσει ρευστότητα με δικά της κεφάλαια, κεφάλαια των μετοχών της ή με τη βούληση των πιστωτών της.».
Γενικά πάντως προβληματική είναι η επιχείρηση που παρουσιάζει τριετή αρνητικά αποτελέσματα, μείωση τζίρου, μείωση όγκου πωλήσεων και αύξηση αποθεμάτων.
Σχετικά σημειώνεται ότι από το πακέτο των 28 δισ. € για την ενίσχυση των τραπεζών και ειδικά στο σκέλος παροχής εγγύησης για σύναψη νέων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες (15 δισ.) έχουν αντληθεί μόνο τα 3 δισ. € και τα υπόλοιπα 12 δισ. υπάρχουν διαθέσιμα.
Με τις εγγυήσεις δημοσίου των 2 δισ. του νέου προγράμματος προς τις επιχειρήσεις, αναμένεται να εξομαλυνθεί η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις.

– Η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, παρουσιάζει ενίσχυση των τάσεων σταθεροποίησης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κυρίως από λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες με μικρή βελτίωση στη βιομηχανία.
Εξ’ άλλου στοιχεία της ΕΣΥΕ μιλούν για μεγάλη μείωση επενδύσεων και εξαγωγών εξ’ αιτίας των οποίων το Α΄ τρίμηνο 09 η επιβράδυνση του ΑΕΠ φθάνει στο 0,3%.
Σημείωση οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% τριμ. 09/τριμ.08, αναλυτικά δε αυτές του μηχαν. εξοπλ. -23,4%, εξοπλ. μεταφορών -30%, κατοικίες -19,8%.

– Δύο περιπτώσεις υψηλών προστίμων για μη ενσωμάτωση οδηγιών και έγκαιρη συμμόρφωση με τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου-τρέχουν πλέον (οι υποθέσεις αφορούν την καθολική απαγόρευση σε δημόσιους χώρους ηλεκτρονικών παιχνιδιών «φρουτάκια» και  απαγόρευση εγκατάστασης αλυσίδων οπτικών, που έχει θέσει η Ελλάδα η οποία  επιβάλλει προϋπόθεση για ίδρυση καταστήματος οπτικών την κατοχή άδειας άσκησης επαγγέλματος οπτικού).

– Λόγω μείωσης του τέλους ταξινόμησης οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο 09 αυξήθηκαν κατά 5%.

– Σε ομιλία του ο Επίτροπος Στ. Δήμας στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος παρουσίασε την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ.

– Από τις τιμοληψίες του ΥΠΑΝ προκύπτει ότι γίνεται εμφανής η μεγάλη διαφορά
μεταξύ μικρότερης και μεγαλύτερης τιμής σε προϊόντα, των οποίων η ποιότητα δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον ένα κατασκευαστή στον άλλο.
π.χ αλουμινόχαρτο 1,79 – 4,38  140%
σαπούνι κοινό         0,26- 0,54   107%
χαρτομάντιλα 0,48 – 1,63   240%.

– Δρομολόγια Κίεβο-Θεσσαλονίκη –Κίεβο, ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από 12/6 έως 18/9. Ακόμη Μόσχα-Θεσσαλονίκη-Μόσχα από 12/6 έως 21/9.

– Για την ιδιωτικοποίηση του 20% της ΕΥΑΘ εταιρεία υδάτων Θεσσαλονίκης ΑΕ–διευρύνεται το ενδιαφέρον των ξένων. (Μετά τον Γαλλικό και Ισπανικός Όμιλος δηλώνει ενδιαφέρον).

– Μέσα στο 2009 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την είσοδο της Ρωσίας στον Π.Ο.Ε (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).

– Η ΕΚΤ, διατήρησε τα επιτόκιά της στο χαμηλό επίπεδο 1%, ενώ αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της. Η οικονομία της Ευρωζώνης το 2009 θα συρρικνωθεί κατά 5,1% ενώ θα βρεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά από το 2010.
Ως προς το σχέδιο αγοράς καλυμμένων ομολόγων συνολικής αξίας 60 δισ. € ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα από διάφορες χώρες-μέλη με αξιολόγηση τουλάχιστον Α/Α σε πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές (από Ιούλ. 2009 έως Ιούν.2010).

  


 

Πηγή: ΒΕΑ