Δελτίο ΕΒΕΑ 5/06/09

K. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η ψυχολογία στις αγορές θα αργήσει να αποκατασταθεί, ακόμα και αν ξεκινήσει άμεσα η οικονομική αποκατάσταση της σταθερότητας του παγκόσμιου συστήματος τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το σίγουρο είναι, συνέχισε, ότι μετά από αυτή την περίοδο που βιώνουμε, η επιχειρηματικότητα θα είναι διαφορετική, με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας να είναι οξυμμένα και με αλλαγμένο το ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα. Βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τους ομιλητές του συνεδρίου είναι ότι επαναπροσδιορίζεται από την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα ο όρος της ευθύνης κάτω από τις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε και από την ολοένα αυξανόμενη δυσπιστία των καταναλωτών για τα πραγματικά κίνητρα των εταιρειών που πρεσβεύουν ότι ακολουθούν κριτήρια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. 

ΣΤΟ 0,3% Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ 
Η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε χθες ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στο 0,3% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 1,2%, όπως είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες από την ΕΣΥΕ. Οι ακαθάριστες επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Η μείωση αυτή οφείλεται αφενός μεν στη μείωση των επενδύσεων στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 30%, στις κατοικίες κατά 19,8% και στο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 23,4%, ενώ στις λοιπές κατασκευές σημειώθηκε αύξηση 35,5%. Σε ότι αφορά την συνολική καταναλωτική δαπάνη, σημειώθηκε αύξηση 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 6,1%.

ΙΟΒΕ: ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟ ΜΑΙΟ  
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε άνοδο το Μάιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έπειτα από 12 μήνες υποχώρησης, χάρη στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο, να παραμένει αδύναμη και τις προσδοκίες στις κατασκευές να επιδεινώνονται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης του ΙΟΒΕ ενισχύθηκε στις 49,2 μονάδες από 46,4 τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. «Ο δείκτης κινείται και πάλι ανοδικά, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τάσεις σταθεροποίησης του κλίματος  ενισχύονται» εκτιμά είπε το ΙΟΒΕ. Το Ίδρυμα υποστηρίζει ότι οι θετικές εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών (Απρίλιος- Μάιος) ενισχύουν την εκτίμηση ότι η πτωτική πορεία του κλίματος στην Ελλάδα έχει προσεγγίσει το κατώτατο σημείο της.

Πηγή: ΕΒΕΑ