Επικαιρότητα ΒΕΑ 10-12/2010

  • – Η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Μάιο μειώθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι εξαγωγές αντίστοιχα τον Μάιο 2010/Μάιο 2009 παρουσιάζουν κάλυψη (-5,8%), ενώ οι εισαγωγές (-21,7%). Η οικοδομική δραστηριότητα, πριν την υλοποίηση των φορολογικών μέτρων ΦΠΑ, μειώθηκε κατά (-34,5% /Απρ. 2010).

  • – Ματαιώθηκε η δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου λόγω υψηλού spread.

Η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας αναμένεται για τις 13/7.

  • – Δίδονται κίνητρα για ρύθμιση οφειλών ασφαλιστικών εισφορών με το Σ/Ν του ασφαλιστικού. Έτσι όσοι υποβάλλουν έως 15/10/2010 αίτηση εξόφλησης ασφαλ. Εισφορών θα τύχουν έκπτωσης 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και 60% σε περίπτωση τμηματικής.

Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί και για οφειλέτες που ήδη έχουν υποβάλει αίτηση για ρύθμιση Ν.3833/2010 (ΦΕΚ 40Α).

Σύμφωνα με το πάγιο σύστημα ρύθμισης η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200€ και για οφειλέτες ΟΑΕΕ των 100€.

Ακόμη συστήνεται στη Γεν. Γραμ. Κοιν. Ασφαλίσεων Ειδική Επιτροπή Ρύθμισης Εσόδων.

  • – Εως 20/7 έδωσε προθεσμία το Υπ. Οικ. σε 990 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 6,7 εκ.€ και κατέχουν πολυτελή ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 567,8 εκ €. Σε διαφορετική περίπτωση το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει σε πλειστηριασμούς.

  • – Εντός 3μηνών από την δημοσίευση του Ν. για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα ρυθμιστούν με Π.Δ ο τρόπος επίλυσης των συλλογικών διαφορών, η δυνατότητα και ο τρόπος προσφυγής στη μεσολάβηση και διαιτησία και ο καθορισμός ξεχωριστών σωμάτων μεσολαβητών-διαιτητών με την σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ.

  • – Από 1-11-2010 οι συντάξεις του ΟΑΕΕ θα κατατίθενται στον λογαρ. τραπέζης που επιθυμεί ο συνταξιούχος.

Τηλ. Πληροφόρησης ΟΑΕΕ/210 5285545, 5285539, 5285622 και http://www.oaee.gr/.

  • – Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Commission, για τη λειτουργία της αγοράς αυτ/του το 2009 στην Ε.Ε, και παρά την ύφεση, καταγράφεται αύξηση των τιμών συντήρησης και κόστους επισκευής (+1,5%) αλλά και στην αγορά ανταλλακτικών (+0,7%). Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά ότι τα νέα Ευρ. μέτρα για τις αντιπροσωπείες αυτ/του και τα μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία, θα συμβάλλουν στην πτώση των τιμών των συνεργείων.

Αντίθετα η αγορά νέων αυτ/των λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά προς όφελος των καταναλωτών. Στην Ελλάδα η μείωση των πραγματικών τιμών ήταν της τάξης -7,7%.

  • – Τα φορολογικά έσοδα των επόμενων μηνών θα καθορίσουν την ανάγκη επιβολής νέων πρόσθετων μέτρων.

Όλα τα δεδομένα παρακολουθούνται στενά από την Τρόικα, η οποία αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, και θα παραμείνει έως αρχές Αυγούστου. Η έκθεση που θα συντάξει θα δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 2ης δόσης του δανείου των 110δις €.

  • – Σύμφωνα με στοιχεία της Τ.Ε το Α' τριμ. 2010 επιδεινώθηκε η διεθνής αρνητική επενδυτική θέση της χώρας μας. Η εξέλιξη αποδίδεται στην κρίση και τα χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελλην. οικονομίας.

  • – Ο Τζιμ Ο' Νιλ επικεφαλής της Goldman Sachs στη συνέντευξη που έδωσε στην «Ν» λέει οι αγορές έχουν φερθεί στο € τους τελευταίους μήνες (από Απρ.) σαν ένα νόμισμα που καθορίζεται από τα γεγονότα στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι σωστό παρότι κάποια στοιχεία στις ΗΠΑ είναι πιο αδύναμα. Αν τα test αντοχής αποδείξουν την αξιοπιστία των τραπεζών, το € θα μπορεί να ανέβει και πάνω από 1,30 πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Για την Ελλάδα λέει ότι αντιστοιχεί στο 2,5% της Ευρωζώνης και η οποία αντιστοιχεί στο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Έτσι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Παρόλα αυτά το ελληνικό ζήτημα ενδιαφέρει πολύ όλο τον κόσμο.

  • – Σήμερα το συμβούλιο Υπ. Οικον. της Ευρωζώνης και αύριο το ECOFIN.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα ενημερώσει για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της χώρας μας.

  • – Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν αποστείλει το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων που τους έχουν ζητηθεί βάσει του Ευρωπαϊκού stress test.

Μέρος των tests αποτελεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος. Ενώ για τις ελληνικές τράπεζες είναι κρίσιμο το θέμα της αποτίμησης των ομολόγων του λεγόμενου «trading  χαρτοφυλακίου». Ασαφές παραμένει ποιο θα είναι το haircut ανά χώρα. Οι επικρατέστερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 16-17% στους ελλην. τίτλους και για τα γερμανικά ομόλογα από 1-5%.

Για τις ελληνικές τράπεζες πιο απειλητικό φαίνεται το tress test  που θα πραγματοποιήσει η Τ.Ε σε συνεργασία με την Τρόικα.

Κατ' επανάληψη έχει δοθεί επανειλημμένα προτροπή για κινήσεις συνένωσης τραπεζικών δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στον κίνδυνο αφελληνισμού των τραπεζών, παραπέμποντας στη ανάγκη να βγουν οι ίδιες μπροστά αναζητώντας συμμαχίες.

Παράγοντες της Τραπεζικής Αγοράς δεν βλέπουν εύκολο τις αυξήσεις κεφαλαίων για λόγους δυνατότητας ή διάθεσης μετόχων να βάλουν το χέρι στη τσέπη αλλά και αποτιμήσεις «Ναυτεμπορική».

  • – Από σήμερα έως 23/7 η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.

Από στοιχεία της Εθν. Στατ. Αρχής στο τέλος του 2009 ο συνολικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων του στενού δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έφθανε τις 1.114.000 άτομα.

  • – Με νέα Υπουργική απόφαση βελτιώνεται το επίπεδο ασφαλείας του εντύπου του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου, δυσκολεύοντας τυχόν επιτήδειους αντιγραφής.

  • – Διαμαρτύρονται και οι δικαστικοί για το ασφαλιστικό καθώς εντάσσονται στο ΙΚΑ, καταργούνται οι ασφαλιστικές δικλίδες ανεξαρτησίας τους και επιδεινώνονται οι συνθήκες απονομής δικαιοσύνης σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους.

Πηγή: ΒΕΑ