ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 13 Ιουλίου 2010

ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 46% ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Μείωση κατά 46% του δημοσιονομικού ελλείμματος το πρώτο 6μηνο του έτους σημειώθηκε σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ξεπερνώντας τον ετήσιο αναθεωρημένο στόχο για μείωση 39,5%.

«Αγκάθι» στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού παραμένει η πορεία των εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υστέρηση ύψους 1,43 δις ευρώ, καθώς και η φοροδιαφυγή.

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταθέτες, αλλά και για τους ασφαλισμένους ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προβλέπουν οι κανόνες που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν στη βελτίωση της προστασίας των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών και των μικροεπενδυτών. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στην Ε.Ε. σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζάς τους θα δικαιούνται αποζημίωση μέχρι και 100.000 ευρώ, πρότεινε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 7,8%

Σημαντική αύξηση 7,8% σημείωσαν οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊότων τον Μάιο εξαιτίας κυρίως των αυξημένων τιμών στα καύσιμα σε σχέση με πέρυσι, αποτυπώνοντας τις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία. Από τις αρχές του έτους ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» «τρέχει» με ρυθμό σταθερά υψηλότερο του 7%, συνδράμοντας στην επιτάχυνση του τιμαρίθμου που κινείται άνω του 5%.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Αυστηρή εντολή για να γίνουν «φύλλο και φτερό» οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που υποβλήθηκαν τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στον ελεγκτικό μηχανισμό, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

Πηγή: ΕΒΕΑ