Επικαιρότητα ΒΕΑ 15/3/2012

                                                                                  Αθήνα  15/3/2012

Επικαιρότητα

-Σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, σε υπόχρεους για τους οποίους αν και έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης έχουν προκύψει νέα στοιχεία για φοροδιαφυγή, αλλά και σε όσους φορολογούμενους έχουν ανοιχτές υποθέσεις με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, εξαπολύει ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών.

-Την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή του ΔΝΤ με 28 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

-Την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών μόλις αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Alpha.

-Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η ΓΣΕΕ κατά των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα ζητεί παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων.

-Σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν σήμερα και αύριο οι δικηγόροι της χώρας, μετά από σχετική απόφαση της τελευταίας Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

-Την Παρασκευή 6 Απριλίου, ή το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης Παπαδήμου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που συμφωνήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

-Στο 20,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, από 17,7% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 14,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, με τους άνεργους να ανέρχονται σε 1.025.877 άτομα. Ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 3.932.790 άτομα.

-Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολα χρόνια, όπως εκτιμά ο Τζον Τσέιμπερς, κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor's, κρίνοντας όμως ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

-Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα εξετασθεί το απόγευμα της Πέμπτης στη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες και οι κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μετείχαν στο PSI με ελληνικά ομόλογα 43 δισ. ευρώ, καθώς και με δάνεια ύψους 6,5 δισ. που έχουν χορηγήσει προς προβληματικές ΔΕΚΟ.

-Τέσσερις στις 10 εταιρείες αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους, άλλες τόσες τους μισθούς, ενώ μόλις μία στις 7 θα κάνει προσλήψεις, το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» του τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.

-Σχέδιο εφοδιασμού με φυσικό αέριο νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, με μικρά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μελετά ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

-Η ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο των ανέλεγκτων υποθέσεων των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 7 εκατ. ευρώ ο έλεγχος θα γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες.

-Την επίσημη έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι η ευρωζώνη -κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup- έδωσε το πράσινο φως για την καταβολή 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

-Τα 68 MW, εκ των οποίων το 15% εξήχθη στο εξωτερικό, έφθασε η ελληνική παραγωγή φωτοβολταϊκών το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

-Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις «εκτός και αν υπάρξουν ανατροπές που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει», διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι σύντομα θα αποκαλυφθούν νέες υποθέσεις «λεηλασίας» του ΙΚΑ.

-Στις 5 Απριλίου θα καταβληθεί το επίδομα Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ η σύνταξη θα καταβληθεί κανονικά στις 22 Μαρτίου.

-Ακριβότερο κατά 2,1% ήταν τον Φεβρουάριο το οικογενειακό καλάθι, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ). Το κόστος του διαμορφώθηκε στα 2.268 ευρώ, από 2.221,40 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011.

-Στο πρόγραμμα «HELIOS» που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα έχει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Αξίζει να εκμεταλλευθούμε αυτήν τη χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας», που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

-Την πρόθεση του υπουργείου του να προχωρήσει στην επέκταση του προαστιακού έως το Λαύριο, γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς θα συνδέει την Αθήνα και το Κιάτο με το Αεροδρόμιο και ένα λιμάνι, διατύπωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης.

-Η επιτάχυνση της υλοποίησης των μεγάλων έργων στην Ελλάδα και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χθές η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν και τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

-Στα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων επικεντρώνει το ενδιαφέρον του το υπουργείο Οικονομικών. Αφ' ενός προωθεί την ηλεκτρονική διασταύρωση των μισθωτηρίων συμβολαίων ώστε να κλείσει τις όποιες διόδους φοροδιαφυγής, αφ' ετέρου σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιοκτήτη το ενοίκιο θα κατάσχεται στα χέρια του ενοικιαστή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σχέδιο της ηλεκτρονικής υποβολής των μισθωτηρίων συμβολαίων επεξεργάζεται ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με στόχο την αποσυμφόρηση των εφοριών.

-Σε ματαίωση οδηγείται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Alpha Bank ότι προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές ΔΣ πρόταση για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της 15ης Νοεμβρίου 2011, που προέβλεπε συγχώνευση με την Eurobank με τη συμμετοχή του Κατάρ. Για απώλεια συνεργειών ύψους 4 δισ. ευρώ  από ενδεχόμενη ακύρωση της συγχώνευσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Eurobank.

-Tην κατάργηση του ορίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, προς το Δημόσιο, με αφορμή την ανακοινωθείσα παράταση για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση έως 30 Μαρτίου 2012, καθώς και την αύξηση των ελάχιστων δόσεων καταβολής των οφειλών από 24 σε 60, όπως αρχικά είχε ψηφιστεί, πριν την παρέμβαση της τρόικας, προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α).

-Τις προτάσεις των Περιφερειαρχών για την αναβάθμιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, μέχρι την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 , ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σ. Ξυνίδης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ι. Σγουρό. Στόχος του υπουργείου είναι να εντάξει στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, τις αλλαγές που απαιτούνται για την καλύτερη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

-Με την επωνυμία «Κοινωνική Συμφωνία -Για την Ελλάδα -Στην Ευρώπη» και έμβλημα δύο πανιά ιστιοφόρου σε αποχρώσεις του πράσινου, παρουσιάστηκε εχθές σε εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου ο νέος πολιτικός φορέας που συγκροτούν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης, καθώς και άλλοι διαγραμμένοι βουλευτές που καταψήφισαν στο δεύτερο μνημόνιο, όπως και στελέχη του κινήματος.

Πηγή: ΒΕΑ