Επικαιρότητα ΒΕΑ 15-3-2013

                                                                                  Αθήνα 15-3-2013

Επικαιρότητα

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου – Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ, τηλ. 210 3680761, 210 3680882, e-mail tmtypou@acsmi.gr).

Νέο ρεκόρ κατέγραψε  η ανεργία το δ΄ τρίμηνο του 2012 αγγίζοντας το 26% από 24,8% που ήταν το γ΄ τρίμηνο και 20,7% το αντίστοιχο τρίμηνο το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων πλησίασε τα 1,3 εκατομμύρια, ενώ οι απασχολούμενοι τα 3,7 εκατομμύρια. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1998, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της σημαντικής στέρησης εσόδων. 

Τη συνέχιστη της είσπραξης του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το 2013 από τη ΔΕΗ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες με την τρόικα, εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Με βαριά τη σκιά της ανεξέλεγκτης πλέον ανεργίας στη Γηραιά Ήπειρο ξεκίνησαν χθες εν μέσω προειδοποιήσεων οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις του φαινομένου οδήγησαν για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας τον πρώην επικεφαλής του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εξαπολύσει μύδρους για την κατάσταση στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείει πλέον «ούτε μια κοινωνική επανάσταση στην Ευρώπη».

Αυτόματη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που θα ελέγχονται, θα έχει το ΣΔΟΕ από την ερχόμενη Τρίτη.

-Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου για την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

-Περιορίζεται η δυνατότητα προκαταβολής της επιχορήγησης για τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 σε περίπτωση που η εγγυητική επιστολή που προσκομίζουν έχει εκδοθεί από το ΕΤΕΑΝ, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

-Κατά 36,73% μειώθηκε ο τζίρος των αρτοποιείων το 2012, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η MARC για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και παρουσίασε ο πρόεδρος της Μ. Μούσιος. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της πλειοψηφίας των αρτοποιών για το επόμενο χρονικό διάστημα.

-Την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, και την παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2014 της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων, προβλέπει μεταξύ άλλων διάταξη του νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

-Σε 4 πυλώνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας θα στηριχθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.  Πρώτος πυλώνας, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της σταθερότητας της χώρας. Αυτό, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων.  Ήδη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων άνω των 15 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο και μετά, εκ των οποίων τα 6 δισ. το Δεκέμβριο. Τον ίδιο μήνα καταγράφηκε ακόμη αύξηση της καθαρής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.  Δεύτερος πυλώνας, η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Τρίτος πυλώνας, η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που θα ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ φέτος. Τέταρτος πυλώνας, η άντληση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Πηγή: ΕΒΕΑ