Επικαιρότητα ΒΕΑ 16-09-2010

  • – Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιμένει στη θέση για πλήρη επανίδρυση του ΥΕΝ «να σταματήσουν τα πειράματα με την ναυτιλία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

  • – Ειδικές ρυθμίσεις από τα ΥΠΟΙΚ και ΥΠΔΙΚ για ταχεία ολοκλήρωση εκδίκασης προσφυγών φορολογούμενων από τα φορολογικά δικαστήρια εντός 4 μηνών από την υποβολή τους, προβλέπει Σ/Ν των συναρμόδιων υπουργείων.

Η δικάσιμος δεν μπορεί να απέχει πάνω από 2 μήνες από την περιέλευση του φακέλου στο δικαστήριο.

Η απόφαση δημοσιεύεται εντός 2 μηνών από τη συζήτηση της υπόθεσης.

Οι υποθέσεις για αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης, αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για φορολ. παραβάσεις, θα εκδικάζονται ταχύτατα από Πρωτοδικεία και κατά των αποφάσεων δεν θα μπορούν να ασκούνται εφέσεις.

Στόχος η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από προσφυγές φορολογούμενων για πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από εφορίες και ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων που θα φθάσουν στα δικαστήρια.

Χιλιάδες προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια, εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στην περαίωση που σχεδιάζεται.

  • – Για πρώτη φορά το Δ.Ν.Τ αναφέρει το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων και περικοπών στην περίπτωση που δεν διορθωθούν οι αποκλίσεις στα έσοδα και τις δαπάνες της Γεν. Κυβέρνησης. Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η άνοδος των τιμών έχει θετική εξέλιξη στο ονομαστικό ΑΕΠ και στην αναθεώρηση του χρέους ως % του ΑΕΠ για το 2013 (από 149% του ΑΕΠ το έλλειμμα μειώνεται στο 144%).

  • – Τα στοιχεία της EUROSTAT για την απασχόληση το Β' τρίμ. 2010 δείχνουν υποχώρηση της απασχόλησης β' τριμ. 2010/β' τριμ. 2009 κατά 2,3% (ρυθμός τετραπλάσιος του Μ.Ο/Ε.Ε). Στην Ευρωζώνη η απασχόληση μειώθηκε το β' τρίμηνο κατά 0,6%.

  • – Οι ακάλυπτες επιταγές το οκτάμηνο σε αξία ανήλθαν σε 1,3 δις € Αυγ./Ιουλ. 2010 +15%, Αυγ. 2010/Αυγ. 2009 +20%.

  • – Ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με αφορμή τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μετά τη προσφυγή στο «Μηχανισμό Στήριξης» σημειώνει ότι την προσεχή τριετία μισθωτοί και συνταξιούχοι θα γνωρίσουν νέα μέτρα λιτότητας που αναμένεται να επιδεινώσουν το βιοτικό επίπεδο κατά 30% και το επίπεδο ζήτησης και κατανάλωσης.

Η εθνική αποταμίευση από 7% το 2008 πήγε 5% το 2009.

Η έκθεση αναδεικνύει ότι βασικά αίτια ήταν η δανειακή μεγέθυνση της δημόσιας κατανάλωσης και της ιδιωτικής κατανάλωσης των υψηλών εισοδημάτων, οι υπερτιμολογήσεις κρατικών προμηθειών, οι φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις που στέρησαν  το δημόσιο από έσοδα και η κατάρρευση των μηχανισμών ελέγχων και είσπραξης, η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία.

Η παρούσα ύφεση εκτιμάται ότι θα μετατραπεί σε πολύπλευρη κρίση. Θεωρείται ότι χρειάζεται αναπροσανατολισμός πολιτικών με όρους αναδιανεμητικούς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ως αναπτυξιακό και κοινωνικό (παραγωγική και καινοτομική ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα για παραγωγή πρωτογενών αποτελεσμάτων κ.λπ).

  • – Ο πληθωρισμός τον Αυγ. στην Ευρωζώνη κινήθηκε στο 1,6% και στην Ελλάδα στο 5,6%.

Ιρλανδία -1,2%                 Γερμανία +1%

Γαλλία +1,6%                   Αυστρία +1,6%

Ισπανία +1,8%                  Ιταλία +1,8%

Πορτογαλία +2,0%            Βέλγιο +2,4%

Λουξεμβούργο +2,5%      Μάλτα +3,0%

Κύπρος 3,4% η 2η μετά την Ελλάδα.

  • – Οι προτάσεις του Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά (κου Μπαρνιέ), αποτελούν βήμα στη σωστή κατεύθυνση, για την καταπολέμηση των κερδοσκόπων στην αγορά παραγωγών και στις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων (short selling & Credit Default Swaps – CDS) γιατί αυξάνουν διαφάνεια και μειώνουν κινδύνους.

Ανοικτές πωλήσεις είναι πωλήσεις κινητών αξιών, τις οποίες δεν κατέχει ο πωλητής, με την πρόθεση να τις επαναγοράσει προκειμένου να τις παραδώσει. Ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις: ο πωλητής δεν έχει δανειστεί τις κινητές αξίες, ούτε έχει διασφαλίσει τον δανεισμό τους, εκ των προτέρων, πριν τον διακανονισμό, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε μη ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η πρόταση της Commission είναι η υποχρέωση να επισημαίνονται ως «short» όλες οι εντολές μετοχών στις αγορές, εάν συνεπάγονται ανοικτή πώληση, για να το γνωρίζουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Σε ότι αφορά κρατικά ομόλογα οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι σε θέσει να ανιχνεύουν καλύτερα πιθανούς κινδύνους για σταθερότητα των αγορών δημοσίου χρέους, αφού θα λαμβάνουν δεδομένα για αρνητικές θέσεις συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα λαμβάνουν μέσω συμβολαίων αντισταθμιστικού πιστωτικού κινδύνου.

Η πρόταση δίνει εξουσία στις ρυθμιστικές αρχές σε εξαιρετικές καταστάσεις να περιορίζουν ή και να απαγορεύουν τις ανοικτές πωλήσεις. Ο επενδυτής προκειμένου να προβεί σε ανοικτή πώληση θα απαιτείται να έχει δανειστεί τα χρηματοπιστωτικά μέσα να έχει συνάψει συμφωνία δανεισμού τους κ.λπ ώστε να παραδοθούν κατά την ημερομηνία διακανονισμού (το αργότερο 4 ημέρες μετά τη συναλλαγή).

Σύμφωνα με την Commission η επίπτωση των παραγώγων, στην πραγματική οικονομία είναι μεγάλη, από τα ενυπόθηκα δάνεια μέχρι τις τιμές των τροφίμων. Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου σε μια αγορά 615 τρις $ παγκοσμίως, συνέβαλε στην κρίση γι' αυτό η Commission προτείνει τα πληροφοριακά στοιχεία για τα συμβόλαια εξωχρηματιστηριακών παραγωγών να διαβιβάζονται στα αποθετήρια συναλλαγών ώστε οι εποπτικές αρχές να τα συμβουλεύονται.

  • – Ο κλάδος της γουνοποιίας συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

  • – Τα γραφεία συνόρων στη Βουλγαρία εισπράττουν από τους Έλληνες οδηγούς χαράτσι για την συντήρηση των βουλγαρικών δρόμων – Διαμαρτύρεται γι' αυτό το Επιμελητήριο Σερρών.

  • – Με αφορμή την ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας ανακοινώνει διοργάνωση δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη 20-25/9/2010 σε συνεργασία με την Βιοιατρική και τις κλινικές ομίλου. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ.

–     Τρία εικοσιτετράωρα διήρκεσε τελικώς το μέτρο της επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης στα πρατήρια υγρών καυσίμων αφού το Yπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες την άρση του, μετά τις έντονες αντιδράσεις των πρατηριούχων, αλλά και διότι εκτιμήθηκε ότι η ομαλή λειτουργία της αγοράς έχει αποκατασταθεί.

      Το μέτρο ανεστάλη από χθες τα μεσάνυχτα διότι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «μετά τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι πλέον η αγορά λειτουργεί κανονικά τόσο ως προς την τροφοδοσία των πρατηρίων, όσο και ως προς τη διαμόρφωση των τιμών. Συνεπώς, εκλείπει η ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

–     Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με την παρούσα μορφή τους, δηλαδή με παράταξη των οχημάτων τους στις εθνικές οδούς αλλά με πολυπληθέστερη παρουσία, αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, στη διάρκεια της σύσκεψης των προέδρων των Ομοσπονδιών απ'Α όλη την Ελλάδα.

      Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι ούτε από την κίνηση καλής θέλησης στην οποία προέβη ο Δ. Ρέππας για την αύξηση της άυλης αξίας των βυτιοφόρων κατά 42.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή είναι άνευ αντικειμένου, αφού μετά την πάροδο της τριετίας η αξία της άδειας θα μηδενιστεί. Οι ίδιοι ζητούν η αξία της άδειας μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου να είναι το ένα τρίτο της σημερινής, κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

–     Σειρά κινητοποιήσεων με τη μορφή στάσεων εργασίας, οι οποίες δεν θα είναι επαναλαμβανόμενες, αλλά ικανές να προκαλέσουν σύγχυση, και θα διαχέονται ανά κλάδο εργαζομένων, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Δικαστηρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Η αρχή των κινητοποιήσεων θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 22 του μηνός, με 5ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Τη σκυτάλη θα πάρουν την επομένη, Πέμπτη, 23 του μηνός με επίσης 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί οι Μηχανοδηγοί και Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηροδρόμου. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Για τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου έχουν εξαγγελθεί τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας 6 με 9 το πρωί, 2 με 5 το μεσημέρι και 9 με 12 το βράδυ στις οποίες θα συμμετάσχουν τα Σωματεία Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, Σταθμαρχών, Προσωπικού Ελιγμών και Προσωπικού Κίνησης Αυτοκινήτων.

Ανάλογες στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες έχουν εξαγγελθεί για την Τρίτη, 28 του μηνός και θα συμμετάσχουν άλλα σωματεία εργαζομένων και ο παρών κύκλος των κινητοποιήσεων ολοκληρώνεται την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου με επίσης 5ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

–     Μεγαλύτερη από 150 δισ. ευρώ εκτιμάται από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας η αξία των επιταγών (μεταχρονολογημένων και μη) που ξεκαθαρίστηκαν μέσω ΔΙΑΣ το 2008.

      Σε μελέτη για τον κλάδο του factoring, οι αναλυτές της ΕΤΕ αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μη χρηματοπιστωτικού τομέα είχαν συσσωρεύσει μεταχρονολογημένες επιταγές επιπέδου 30 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008 (καλύπτοντας το 18% των συνολικών απαιτήσεων). Τα τρία τέταρτα των επιταγών αυτών διακρατούνται από ΜμΕ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

–     Κατά 9,7% υποχώρησαν οι εξαγωγές του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010, σύμφωνα με στατιστικά τα οποία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Κοινωνικό & Επιχειρηματικό Αναπτυξιακό Κέντρο (ΚΕΑΚ), και οι εισαγωγές κατά -12%. Το εμπορικό έλλειμμα του κλάδου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (501,4 εκατ. ευρώ), μειωμένο ωστόσο κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

–     Συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές, τους οποίους και ενημέρωσε για το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας καθώς και για τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η χώρα, είχε στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επί τάπητος τέθηκε επίσης το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δημιουργείται και αποβλέπει στην προσέλκυση και διευκόλυνση ξένων επενδύσεων. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ