Επικαιρότητα ΒΕΑ 17-3-2011

  • – Η έκθεση του ΔΝΤ βλέπει αστοχίες και καθυστερήσεις και αποκρυπτογραφεί τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2012-2014 (συνολικές περικοπές 22 δις €) χρησιμοποιώντας την κοστολόγηση των μέτρων των ελληνικών αρχών.

Εισηγείται 2,4-4,8 δις περικοπή κοινων. επιδομάτων

Μείωση 4,8 δις από μισθούς δημοσίου

Μείωση 5,8 δις από δημ. επενδύσεις

Εξοικονόμηση 2,4 δις από το σύστημα υγείας και

4,8 δις -9,6 δις από κατάργηση εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών.

Για την τετραετία 2012-2015 προτείνει την σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και θεωρεί αναγκαία ουσιαστική μείωση του χρέους από τις αποκρατικοποιήσεις.

  • – Τροπολογία στο φορολογικό Σ/Ν δίνει τη δυνατότητα στο ΥΠΟΙΚ να δίνει εγγυήσεις στην Τ.Ε ώστε να εξασφαλίζει ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα χρειαστούν και νέες εγγυήσεις προς τις τράπεζες δίχως να διευκρινίζει εάν πρόκειται για τα 30 δις τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης-Τ.Ε-ΤΡΟΙΚΑΣ ή για νέο πακέτο. Η απεξάρτηση των τραπεζών θα ξεκινούσε από τον Μάιο λόγω όμως της εύθραυστης κατάστασης προτείνεται επιβράδυνση του ρυθμού απεξάρτησής τους.

  • – Οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού αναγκάζουν την κυβέρνηση να μην χορηγήσει το επίδομα επίτευξης στόχου στους φοροελεγκτές διαγράφοντας το σχετικό άρθρο από το αρχικό κείμενο παρά τις αρχικές δεσμεύσεις. Ακόμη μετατίθεται ο χρόνος εκπόνησης του επιχειρησιακού προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από 31-3 στις 30-4-2011.

Στο ΣΔΟΕ το 10% των ελεγκτών θα είναι στελέχη ΥΠΟΙΚ με 25ετή θητεία – εκπίπτει από τον φόρο 20% δαπάνης ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων μέχρι ποσού 3000€ και 10% για ποσό 3000-6000€. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι ο φορολογούμενος να εξυπηρετείται μέσω ΚΕΠ, δίχως να πηγαίνει στη ΔΟΥ.

  • – Έως 12/4 η καταληκτική προθεσμία υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για όσους τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας και η διαχειριστική περίοδος έληξε 31-12-2010.

Η προθεσμία αυτή είναι έως 23-5-2011 για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας.

Σε 218.500 ανήλθαν οι ηλεκτρονικές υποβολές εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι και τις 15 Μαρτίου, και σε 16 συνολικά ημέρες παραγωγικής λειτουργίας της σχετικής υπηρεσίας.

  • – Από 15-5 αρχίζουν να εκπνέουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ΦΑΠ για Νομικά Πρόσωπα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ με αρχή το 1. Η ολοκλήρωση γίνεται σε 10 ημέρες.(ΠΟΛ 1039/25-2-2011 ΥΠΟΙΚ για τον τύπο και το περιεχόμενο δήλωσης ΦΑΠ Ν.Π έτους 2011).

  • – Ισοσκελισμένος είναι ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ για το 2011. Στη χρήση 2010 εμφάνισε πλεόνασμα 57 εκ. €. Διαπιστώνεται πάντως απώλεια είσπραξης 700 εκ. € από 130.000 οφειλέτες που διέκοψαν δραστηριότητα. Μέχρι τις ρυθμίσεις του 2010 οι καθυστερούμενες οφειλές είναι 4 δις € από 407.000 οφειλέτες.

  • – Μήνυμα μείωσης τιμών στέλνει ο Υφ. Περιφ. Αναπ. και Ανταγ. επισημαίνοντας ότι οι τιμές αργού πετρελαίου διεθνώς παρουσιάζουν τις προηγούμενες 3 ημ. κάμψη καθώς κάμψη παρουσιάζουν και οι τελικές τιμές υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια στην Ελλάδα αλλά και οι μεταβολές ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου είναι ευνοϊκότερες.

  • – Αποσταθεροποίηση στη Σ. Αραβία (παράγει το ¼ από το παραδιδόμενο στον κόσμο πετρέλαιο) θα άλλαζε τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου όλου.

  • – Σύμφωνα με εκτιμήσεις η τραπεζική επέκταση θα μειωθεί περαιτέρω κατά -3%. Ανασταλτικά λειτουργούν πολύ παράγοντες (EURIBOR, υποχώρηση καταθέσεων, λιγότερες αιτήσεις για δάνεια, αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης, εγκρισιμότητα κάτω του 50%).

  • – Η υποβολή αιτήσεων για πρακτική άσκηση αποφοίτων του ΟΤΕΚ σε ξενοδοχεία και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής λήγει 10-4. Η διάρκεια της πρακτικής είναι max 4 μήνες και η επιδότηση 450 €/ανά ασκούμενο.

–     Ενισχύσεις 4,4 δισ. για την υλοποίηση επενδύσεων θα παρέχει το 2011 ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Για επιχορηγήσεις επενδυτικών σχεδίων θα διατεθούν κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι φοροαπαλλαγές για επενδύσεις θα ανέλθουν στα 3,2 δισ. ευρώ. Το «πακέτο» των ενισχύσεων παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει και σήμερα το επιβατικό κοινό της Αθήνας, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα καθ' όλο το 24ωρο θα παραμείνουν και τα τρία μέσα σταθερής τροχιάς, (τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και μετρό), καθώς και τα τρόλεϊ. Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και ο προαστιακός. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο οποίο έχουν γίνει όλες οι αλλαγές που ζήτησε η Ευρωπαϊκή ; ΄Eνωση. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Στην ενίσχυση των ρωσικών επενδύσεων στον κλάδο του real estate και ειδικότερα σε τουριστικά ακίνητα, στοχεύει η ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μεσιτικών γραφείων Ρωσίας και Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της πρεσβείας της Ρωσίας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Δεκαοκτώ προσφορές από έξι κοινοπραξίες συγκέντρωσε ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε, για πρώτη φορά, για τη μίσθωση τεσσάρων προσφερόμενων προς έρευνα – ανάπτυξη περιοχών (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, κεντρική και νότια Χίος), όπου σύμφωνα με το ΙΓΜΕ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού. Το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα 4 πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Μέχρι να καλυφθεί η εκτιμώμενη μέγιστη δυνατότητα απορρόφησης θα εξετάζονται τα αιτήματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ανά νομό, ακόμη και αν τα δίκτυα χαρακτηριστούν κορεσμένα από τη ΡΑΕ. Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σε απάντηση ερωτήσεων της βουλευτού της ΝΔ Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για τη διακοπή κατάθεσης νέων αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ανά νομό της χώρας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ