ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 17-18 Μαρτίου 2011

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ με θέμα "νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές" δήλωσε: «Η πρόσκληση προς τις ρωσικές επιχειρήσεις και τους ρώσους επιχειρηματίες για να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα παραμένει ανοιχτή.
Οπωσδήποτε, οι καιροί είναι δύσκολοι», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «όσοι τολμήσουν και αδράξουν ευκαιρίες, που διαφαίνονται, θα έχουν πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη».
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σημείωσε ότι η Ρωσία αποτελεί πάντα έναν ισχυρό επιχειρηματικό εταίρο για την Ελλάδα και μία από  τις ισχυρότερες οικονομίες, παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, εξακολουθεί να διαθέτει γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα και να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες. 
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεσμένα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες».

  • ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ

 Έως το τέλος Μαρτίου θα γίνει η πρώτη προκήρυξη του νέου επενδυτικού νόμου, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το σύνολο των χρηματικών επιχορηγήσεων για το 2011 είναι 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι φοροαπαλλαγές 3,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι ο νέος αναπτυξιακός έχει προκαθορισμένο ετήσιο προϋπολογισμό και «ταβάνι» ενισχύσεων, καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ σέβεται το δημόσιο χρήμα, καθώς παρέχει κίνητρα κυρίως μέσω φόρο-απαλλαγών. Παράλληλα, εισάγει νέα διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων σχεδίων με τη θεσμοθέτηση Εθνικού Πιστοποιημένου Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών, έχει σταθερές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων (Απρίλιος και Οκτώβριος) και στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη, την επιχειρηματική καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή.

  • ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ

Έως τις 12 Απριλίου έχουν προθεσμία οι υπόχρεοι, για τους οποίους η διαχειριστή περίοδος έληξε στις 31.12.2010, με βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ για να υποβάλουν την εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ, ενώ η προθεσμία για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, καθώς και το δημόσιο λήγει στις 23 Μαΐου.

Πηγή: ΕΒΕΑ