Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα του ΣΕΒΕ για «τα μυστικά των εξαγωγών στη Ρουμανία»

Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα του ΣΕΒΕ για «τα μυστικά των εξαγωγών στη Ρουμανία»

Ρουμανία: Μία χώρα που εξέρχεται από την κρίση

μία καλή επιλογή για οργανωμένους εξαγωγείς

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον περισσότερων από 150 επιχειρηματιών και εξαγωγέων για την ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας ένα διαφορετικό τρόπο παρουσίασης του θέματος (με δεκάδες ερωτήσεις αντί για πολλές ομιλίες), ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς και οι καλεσμένοι του ανέλυσαν πάρα πολλά σημαντικά θέματα που απασχολούν τους εξαγωγείς και παρουσίασαν τη ρεαλιστική εικόνα της χώρας σήμερα.

Αρκετές ήταν οι ειδήσεις που προέκυψαν από την εκδήλωση:

  • Ο ΣΕΒΕ ετοιμάζει τρία clusters προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μελών του μέσα από τη συνεργασία ομοειδών επιχειρήσεων.
  • Το Ελληνορουμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο ετοιμάζει κοινές δράσεις για την υποστήριξη των μελών.
  • Ο ΣΕΒΕ στηρίζει τα μέλη του με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και μέσω του επίσημου εκπροσώπου του στη Ρουμανία, του κ. Ηλία Παπαγεωργιάδη, της MORE.
  • Τα 20 μεγαλύτερα νέα οικιστικά και εμπορικά projects που θα κατασκευαστούν στη Ρουμανία θα έχουν προϋπολογισμό άνω του 1,5 δις ευρώ (με το ένα τρίτο περίπου να αφορά projects Ελληνικών και Κυπριακών συμφερόντων).

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Λακασάς, με την παρουσία των κ.κ.:

  • Μιχάλη Σωτηρίου, Προέδρου του Ελληνορουμανικού Επιμελητηρίου και διευθύνοντα συμβούλου της Alumil Romania,
  • Χρήστου Σεφέρη, COO της Ernst & Young για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
  • Γιώργου Πενταλιώτη, επικεφαλής τομέων του Corporate Banking της Bankpost (όμιλος Eurobank),
  • Ειρηνικού Πλατή, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Ernst & Young στη Ρουμανία,
  • Πάνου Διαλυνά, Regional Operations Manager της Eurofast,
  • Ηλία Παπαγεωργιάδη, διευθύνοντα συμβούλου της MORE Real Estate Services, και εκπροσώπου του ΣΕΒΕ στη Ρουμανία.
  • Τον χαιρετισμό του υφυπουργού εξωτερικών κ. Σπύρου Κουβέλη διάβασε ο Προϊστάμενος του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Β. Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Αλεξιάδης.

Δημήτρης Λακασάς: «Η Ρουμανία είναι μία από τις λίγες μεγάλες χώρες όπου μία επιχείρηση μπορεί να εισέλθει στην αγορά και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο»

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Συνδέσμου: «Λίγες είναι οι χώρες όπου μία επιχείρηση μπορεί να εισέλθει και σταδιακά να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά. Έχει το κρίσιμο μεγάλο μέγεθος, πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις που ήδη έχουν γίνει εκεί την καθιστούν ως «φιλικό έδαφος» για τους επιχειρηματίες και εξαγωγείς της χώρας μας».

Ακόμη ο κ. Λακασάς ενημέρωσε τα μέλη του ΣΕΒΕ για την υπηρεσία που προσφέρει ο Σύνδεσμος, μέσω της οποίας ένα μέλος μπορεί να αποκτήσει ένα πρώτο δυνητικό πελατολόγιο στην αγορά, ενώ παρουσίασε και την «αντένα» του Συνδέσμου στη Ρουμανία, τη συνεργασία του με την εταιρία MORE και τον κ. Ηλία Παπαγεωργιάδη.

Μιχάλης Σωτηρίου: «Μεγάλη και σημαντική αγορά, θέλει τόλμη, προσοχή και σωστή επιλογή συνεργατών»

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Σωτηρίου εξήγησε στους παρευρισκόμενους τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Ρουμανίας, επιμένοντας ότι η είσοδος στην αγορά αυτή θέλει τόλμη, αλλά και προσοχή στην επιλογή των συνεργατών κάποιου. Ενώ τόνισε ότι κατά τη γνώμη του «το να πουλάς στη Ρουμανία είναι το ίδιο με το να πουλάς σε ένα σημείο της Ελλάδας, δεν είναι κάτι το δύσκολο ή απλησίαστο».

Χρήστος Σεφέρης: «Σε ανάκαμψη η οικονομία της Ρουμανίας»

Ο κ. Χρήστος Σεφέρης στάθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας: «Δεν είναι όλα ρόδινα, όμως σαφέστατα φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και σιγά σιγά η Ρουμανία ανακάμπτει και βγαίνει από την κρίση». Το ανώτατο στέλεχος της Ernst & Young στάθηκε στο μέγεθος της χώρας και τη διασπορά του πληθυσμού της, ενώ περιέγραψε και τα αρνητικά στοιχεία της χώρας, στεκόμενος κυρίως στη γραφειοκρατία.

Γιώργος Πενταλιώτης: «Κυρίαρχη η θέση των Ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία. Δίνουμε δάνεια, με νέα όμως κριτήρια και φιλοσοφία»

Ο κ. Γιώργος Πενταλιώτης ήταν κατηγορηματικός: «Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν κυρίαρχο ρόλο στη Ρουμανία, συγκεντρώνοντας 18 – 20% της αγοράς. Η Eurobank βρίσκεται στις πρώτες 10 τράπεζες της χώρας, με περισσότερα από 290 καταστήματα.». Σχετικά με τη στρατηγική της τράπεζας στη χώρα, ο διακεκριμένος τραπεζίτης ανέφερε: «Έχουμε αναθεωρήσει τον τρόπο που δίνουμε δάνεια. Είμαστε ανοικτοί, όμως χρησιμοποιούμε νέα κριτήρια και μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Στηρίζουμε τους εξαγωγείς με σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ προσθέτουμε και καινούρια εργαλεία». Σχετικά με τις προοπτικές της Ρουμανίας για την επόμενη διετία, ήταν σαφής: «Η πορεία της χώρας θα είναι ανοδική, τόσο για τα προσεχή δύο χρόνια, όσο και για όλη τη δεκαετία».

Ειρηνικός Πλατής: «Διαχειρίσιμο το νομικό πλαίσιο στη χώρα»

Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Ernst & Young παρουσίασε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη Ρουμανία και ανέλυσε διάφορες επιμέρους περιπτώσεις. Κατά τη γνώμη του «φυσικά και υπάρχουν ζητήματα, όμως σε γενικές γραμμές το νομικό πλαίσιο της χώρας είναι διαχειρίσιμο». Επίσης ο κ. Πλατής μίλησε για τη σημαντική εμπειρία που έχει η εταιρία του από τη συνεργασία της με δεκάδες πελάτες, μεταξώ αυτών και εισαγωγείς.

Πάνος Διαλυνάς: «Μεγάλη προσοχή στα πολλά και μικρά ζητήματα που προκύπτουν»

Έμφαση στις λεπτομέρειες έδωσε ο εκπρόσωπος της Eurofast: «Πολλοί επενδυτές έκαναν το λάθος να μην ακολουθήσουν τις σωστές διαδικασίες, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν χρήματα. Κατέληξαν να πληρώσουν πολύ περισσότερα, μιας και κατά καιρούς προκύπτουν πολλά μικρά ζητήματα και αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία. Αν δεν έχεις έναν σωστό συνεργάτη να σε ενημερώνει και να σε καλύπτει σε όλα τα θέματα, μπορείς να έχεις εκπλήξεις». Επίσης ο κ. Διαλυνάς παρουσίασε πολλές από τις εμπειρίες του στη διαχείριση των λογιστικών βιβλίων μεγάλων εταιριών στη Ρουμανία τα τελευταία χρόνια».

Ηλίας Παπαγεωργιάδης: «Στηρίζουμε τα μέλη του ΣΕΒΕ, σημαντικό το ενδιαφέρον για εξαγωγές, ακίνητα και ενέργεια»

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ στη Ρουμανία μίλησε για τις υπηρεσίες που προσφέρονται για τα μέλη του ΣΕΒΕ: «Από την ενημέρωση για την κατάσταση της αγοράς, ως κλαδικές μελέτες και άλλα χρήσιμα στοιχεία για έναν εξαγωγέα, είμαστε έτοιμοι να του προσφέρουμε πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες. Διασταυρώνουμε στοιχεία, βοηθούμε στην επιλογή συνεργατών και απαντούμε σε ερωτήματα όπου αυτό είναι δυνατό. Όλα αυτά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Ακόμη ο κ. Παπαγεωργιάδης επέμεινε στην ανάγκη κατανόησης της αγοράς προτού κάποιος προβεί σε εξαγωγή ή επένδυση, ενώ μίλησε και για τους τομείς δραστηριότητας της εταιρίας του: «Τα ακίνητα στη Ρουμανία, μετά από μία σημαντική πτώση άνω του 60-70%, σήμερα έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί και σταδιακά ίσως τα δούμε σε υψηλότερες τιμές. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πράσινη ενέργεια στη χώρα, όπου την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τον νέο σχετικό νόμο».

Πληροφορίες: Τάνια Ζιάκα, tz@seve.gr

Πηγή: ΣΕΒΕ