Επικαιρότητα ΒΕΑ 20/4/2010

  • – Χθες η απόδοση των δεκαετών ομολόγων έφθασε στο 7,68% γεγονός που οδήγησε και πάλι το χρηματιστήριο σε σημαντική πτώση. Το spread έφθασε σε 481 μ.β και σταθεροποιήθηκε στις 438 μ.β.

  • – Αύριο φθάνει το 15μελές κλιμάκιο του ΔΝΤ ενώ ο ΥΠΟΙΚ ενδέχεται να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ντομινίκ Στρος Καν στην έδρα του Ταμείου. Στην κυβέρνηση εξετάζονται τα πιθανά σενάρια απαιτήσεων του ΔΝΤ, αλλά και τι είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν, ώστε να μη προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις.

  • – Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «στόχοι της κυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης με διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο από την Μεταπολίτευση, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες 35 χρόνων και το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής προηγ. κυβέρνησης.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ αποδίδεται στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις που έδειξαν πίστη στις δυνατότητες της Ευρώπης» είπε αλλά «έστω και έτσι εκεί που δεν είχαμε τίποτε, τώρα έχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο».

  • – Οι Ευρωπαϊκές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση: κατά 3,2% Φεβρ. 2010/Ιαν. 2009 στην Ευρώπη, 2,3% στην Ευρωζώνη και 1% στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σε επίπεδο εξαγωγών καταλαμβάνει την 21η θέση στην Ε.Ε -27 και την 14η θέση στην Ευρωζώνη.

(Μάλτα αύξηση εξαγωγών      +25%

Ρουμανία                                 +22%

Ουγγαρία                                 +17%

Γερμανία                                 -1%)

  • – Εντείνονται φαινόμενα χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων μέσω των οποίων ο πρατηριούχος βενζίνης παρεμβαίνει με τηλεχειριστήριο στην αντλία καυσίμων αυξάνοντας τη τιμή χρέωσης λίτρου μετά την έναρξη της παράδοσης, οπότε παραδίδει μικρότερη ποσότητα.

  • – Οι βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες που διαθέτουν υγρά απόβλητα στον Ασωπό υποχρεούνται εντός του τρέχοντος έτους να υποβάλλουν αίτηση αναθεώρησης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ώστε έως τέλος Α. εξαμ. 2011, να έχουν νέους περιβαλλοντικούς όρους.

  • – Στο νέο Π.Δ που δόθηκε σε διαβούλευση, προβλέπονται αυστηρότεροι όροι και προϋποθέσεις για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Τα λατομεία που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας οφείλουν να διακόψουν τη λειτουργία τους σε 6μήνες, να αποκαταστήσουν το περιβάλλον σε 3 χρόνια και να μετεγκατασταθούν εντός 2 ετών.

  • – Με νομοθετική ρύθμιση προωθούνται ενοποιήσεις φορέων πρόνοιας.

Προτείνεται η κατάργηση ή η συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας του Κέντρου κληρονομικών νόσων αίματος (μπορεί να συγχωνευθεί στο Εθνικό Κέντρο Αίματος) του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (μπορεί να συγχωνευθεί με το ΕΚΚΕ). Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με αναπηρίες (μπορεί να συγχωνευθεί στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης κ.λπ).

  • – Είναι πιθανή η κατάργηση ενισχύσεων σε μη κατ' επάγγελμα αγρότες στο πλαίσιο του Σ/Ν για το Μητρώο αγροτών (στην καινούργια ΚΑΠ παρέχεται δυνατότητα στα Κράτη-μέλη να ορίσουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις με βάση την ενασχόληση στην αγροτική δραστηριότητα).

  • – Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωράει η ΑΔΕΔΥ που προγραμματίζει 24ωρη πανελλαδική απεργία μεθαύριο Πέμπτη 22/4. Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι σε Ταμεία-Εφορίες, Υπουργεία, Οργανισμούς, Δημόσια Νοσοκομεία, Πολεοδομίες, Δήμους, Νομαρχίες, οι Δάσκαλοι, οι Καθηγητές κ.α.

21 και 22/4 απεργία έχουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι.

Πηγή: ΒΕΑ