Επικαιρότητα ΒΕΑ 22-24/1/2011

  • – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
  • – Τα φορολογικά θέματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι:
  • Μείωση φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη από 24 σε 20%
  • Η δυνατότητα καταβολής από επιτηδευματίες του ΦΠΑ σε δόσεις ήτοι 40% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο σε 2 δόσεις με προσαύξηση 1% κάθε μήνα.
  • Αύξηση από 1500 στα 2500-3000€ του ποσού πάνω από το οποίο η εξόφληση αγορών αγαθών, ή της παροχής υπηρεσιών θα γίνεται με επιταγές, πιστωτικές κάρτες ή καταθέσεις σε λογαριασμό.
  • Αδιευκρίνιστο μένει εάν στα διανεμόμενα κέρδη θα επέλθει η μείωση από 40% σε 30% ή 25% και εάν ο φόρος θα βαρύνει την επιχείρηση ή τον μερισματούχο.
  • – Το σώμα των «αδιάφθορων» θα οργανωθεί κατά τα αμερικανικά πρότυπα του TIGTA, θα είναι ανεξάρτητο και θα ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση υψηλόβαθμων υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ και τελωνείων. Θα διενεργεί έρευνες και ένορκες διοικητικές εξετάσεις, ανακρίσεις για πειθαρχικά παραπτώματα, κακοδιαχείριση, διαφθορά, χρηματισμό, εκβιασμούς φορολογούμενων. Θα επανελέγχει μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί.
  • – Ειδικό σώμα ελεγκτών υπό τη σκέπη του ΣΔΟΕ θα ελέγχει όσους διάγουν πλουσιοπάροχο βίο και εμφανίζονται φτωχοί.
  • – Δημιουργείται νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών.
  • – Με το φορολογικό Καλλικράτη καταργούνται 85-100 ΔΟΥ και δημιουργούνται 15 Περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης Εσόδων (ΠΚΕΕ).
  • – Θα ισχύει αυτόφωρη διαδικασία για την απόδοση ΦΠΑ.
  • – Καθιερώνεται οικονομικός εισαγγελέας μόνιμα στο ΥΠΟΙΚ.
  • – Καθιερώνεται και φορολογικός διαιτητής ο οποίος θα εκδίδει οριστικές αποφάσεις σε 90-120 ημέρες.
  • – Αυξάνεται η προκαταβολή προστίμου στο 50% από 25% για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

(Για την άσκηση έφεσης σύμφωνα με τον Ν. του ΥΠ. ΔΙΚ. θα πρέπει να καταβληθεί το 50% του οφειλόμενου φόρου σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση κύριου φόρου, δασμού και τελών).

  • – Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται: ποινή φυλάκισης για παρακρατούμενους φόρους και μη απόδοση ΦΠΑ ανεξαρτήτως ποσού ακόμη και μέχρι 3000€, κάθειρξη 4 μηνών για ανακριβή στοιχεία του ΚΒΣ, κάθειρξη 6 μηνών για επανάληψη των πιο πάνω σε διάστημα 3 ετών, φυλάκιση 1 έτους για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων έως 75000 € και φυλάκιση έως και 10 έτη για άνω των 75.000€ παρακρατούμενων φόρων που δεν αποδίδονται.

  • – Ο Πρωθυπουργός στο Forum του Νταβός της Ελβετίας μεταξύ 35 ηγετών που θα μετέχουν. Το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από πέρυσι δεν είναι η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο, αλλά το πρόβλημα είναι η κατάσταση στην Ευρωζώνη. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη σε Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

–     Παγώνει η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρηματίες θα καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές προσαυξημένες κατά 20%. Το επιπλέον ποσό θα αφαιρείται από το σύνολο της οφειλής. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, που θα κατατεθεί εντός 15 ημερών στη Βουλή. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θεσμοθετείται έκπτωση 10% στην περίπτωση που μια επιχείρηση μπορεί να προκαταβάλει τις εισφορές της για το επόμενο εξάμηνο, αλλά και η απαλλαγή των συνεπών επιχειρηματιών από τις αυξήσεις των εισφορών για μία τριετία σε συνδυασμό με μείωση των εισφορών κατά 10% το 2011, η οποία θα φτάσει έως το 25% το 2013. (Α. Μαυρούλη Δημοσιογράφος)

–     Νέα περαίωση που θα αφορά τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών με ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία είχε εξαιρεθεί από την πρόσφατη ρύθμιση που ολοκληρώνεται και τυπικά στις 28 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ικανοποιήσει το αίτημα των φορέων της αγοράς αν και το «αντίτιμο» για το κλείσιμο των βιβλίων της περιόδου 2000 – 2010 θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Πηγές από το Yπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στη νέα ρύθμιση το ελάχιστο ποσό της περαίωσης ανά χρήση θα κυμαίνεται στα 1.000 – 1.500 ευρώ, ανάλογα με τα βιβλία που τηρεί ο επαγγελματίας ή επιχείρηση. Θα είναι δηλαδή σημαντικά υψηλότερο από τα 500 και 700 ευρώ που είχαν καθοριστεί ως ελάχιστα ποσά στην πρόσφατη ρύθμιση. (Α. Μαυρούλη Δημοσιογράφος)

–     Το έλλειμμα των οργανισμών της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010, αλλά και η οικονομική πολιτική για την τριετία 2012 -2014 ήταν τα δύο βασικά θέματα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Μπομπ Τρα. Η συνάντηση, που είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας εν όψει της έλευσης την ερχόμενη Πέμπτη των τεχνικών κλιμακίων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. (Α. Μαυρούλη Δημοσιογράφος)

–     Υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου παραμονής επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις λίστες του «Τειρεσία», τάσσεται το πιστωτικό σύστημα, καθώς η πρόσφατη απόφαση της νυν υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη να μειώσει σε τέσσερα από πέντε τα χρόνια παραμονής, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική ικανότητα των εν λόγω δανειοδοτουμένων. (Α. Μαυρούλη Δημοσιογράφος)

–     Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παράταση της προθεσμίας καταβολής της α'Α δόσης, της έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αντί της 31ης Ιανουαρίου και μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από τον ισχύοντα των 12, με αντίστοιχη μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας καταβολής των 1.000 ευρώ,. (Α. Μαυρούλη Δημοσιογράφος)

–     Την συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής του 2010 και για την επομενη τριετία με κύριους άξονες την μείωση των κρατικών δαπανών, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προαναγγέλει με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. (Α. Μαυρούλη Δημοσιογράφος)

–     Αύξηση 4% παρουσιάζει ο αριθμός των ανέργων το Δεκέμβριο του 2010 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Σε απόλυτους αριθμούς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στους 804.597, ενώ το Νοέμβριο ήταν 773.344. (Α. Μαυρούλη Δημοσιογράφος)

–     Ζημία του Δημοσίου ύψους 7.332.866 ευρώ προκάλεσαν υποθέσεις που ήλεγξε μέσα στο 2010 το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Σχετικά με αυτές, 80 πορίσματα διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές «λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων» και 24 στο Ελεγκτικό Συνέδριο. (Α. Μαυρούλη Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ