Επικαιρότητα ΒΕΑ 25-2-2011

  • – Η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου θέλει αναθεώρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, επιβολή νέων μέτρων ύψους 24 δις € για το 2011-15 και αποκρατικοποίηση 50 δις €.

Η έκθεση της Commission σημειώνει καθυστερήσεις και αστοχίες και επιβάλλει μέτρα ύψους 1,7δις€ το 2011, 19 δις € την τριετία 2012-14 και ακόμα 3δις € το 2015, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ (δίχως επίδραση ουσιαστική στο χρέος εάν δεν γίνουν και αποκρατικοποιήσεις 50 δις € ήτοι 20% του ΑΕΠ).

  • – Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο, στο μέσο της ύφεσης και εκφράζει την προσδοκία του ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση με την ίδια πολιτική δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής και με μία ευρωπαϊκή λύση στο δημόσιο χρέος.

  • – Η Commission ακόμα επιμένει στη διεύρυνση του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση μισθών αν συνδυαστεί και με το διευθυντικό δικαίωμα, ώστε οι μισθοί να αντανακλούν την παραγωγικότητα εργασίας. Ζητάει ακόμα επιτάχυνση των αναλογιστικών μελετών για τις επικουρικές συντάξεις – μείωση των δαπανών υγείας – μηχανογράφηση των νοσοκομείων – αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να εναρμονιστούν οι πολύ χαμηλές τιμές λιανικής και πολύ υψηλές τιμές χονδρικής.

  • – Παράταση έως τον Ιούνιο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, μετά το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί στις πολεοδομίες με την αδυναμία υποδοχής του όγκου των αιτήσεων πολιτών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Η κωλυσιεργία των τραπεζών να ανταποκριθούν στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού (για υπερχρεωμένα νοικοκυριά), οδήγησε την ΕΚΠΟΙΖΩ να καλέσει τα αρμόδια υπουργεία να κατοχυρώσουν την υποχρέωση των τραπεζών να απαντούν εντός μηνός από την αίτηση στον αιτούντα εξωδικαστικό συμβιβασμό διαφορετικά να επιβάλλονται κυρώσεις.

  • – Στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά δείχνουν ότι ο αριθμός καταστημάτων που έκλεισε σε 4 μήνες αυξήθηκε κατά 54%.

  • – Η φαρμακοποιοί διακόπτουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους 7 ταμείων, των οποίων οι οφειλές για τα μέλη τους πλησιάζουν τα 200 εκ. € (ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, Ταμείο ΗΣΑΠ, ΕΤΕ, Δικηγόροι Επαρχιών- Αθηνών, Συμβολαιογράφοι).

  • – Η ΑΤΕ προσλαμβάνει σύμβουλο για πώληση των συμμετοχών της στην ελληνική βιομηχανία ζάχαρης και ελληνική βιομηχανία ζωοτροφών (διενέργεια διαγωνισμού).

  • – Η Γερμανική οικονομία σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό 4%.

  • – Οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης αναφέρεται στην καταπολέμηση καθυστερήσεων στις πληρωμές. Αναμένεται η δημοσίευσή της (Η Επιτροπή θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με τα νόμιμα επιτόκια που ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη σε περίπτωση καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές).

  • – Παράταση έως τον Ιούνιο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, μετά το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί στις πολεοδομίες με την αδυναμία υποδοχής του όγκου των αιτήσεων πολιτών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Γενναίες κινήσεις, προκειμένου το πιστωτικό σύστημα να ενισχυθεί και να αποκτήσεις καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, ζήτησε χθες από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Η πλήρης αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού – εισπρακτικού μηχανισμού και η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων είναι τα δύο επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, όπως τα προσδιόρισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή του φορολογικού νομοσχεδίου. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011 δικαιούνται έκπτωση 15%, επιπλέον της έκπτωσης του 30% που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Ο Νόμος Ν. 3863/2010 προβλέπει, ότι στις περιπτώσεις που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011 έως και την 31/12/2014, το ποσό για την εξαγορά στρατιωτικής θητείας μειώνεται κατά 30%. Από την 1/12015 και εφεξής μειώνεται κατά 50%. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Aνοδικά, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, ακολουθώντας το «παράδειγμα» του αντίστοιχου δείκτη και για το σύνολο της Ε.Ε. Ο ελληνικός δείκτης ενισχύθηκε στις 79,4 μονάδες από 76,1 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο, με στήριξη από τις ενισχυμένες προσδοκίες στους τομείς βιομηχανίας, κατανάλωσης, λιανικού εμπορίου και κατασκευών, ενώ αντίθετα πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης που καταγράφει τις προσδοκίες στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Την εκτίμηση ότιη ανεργία το 2011 ίσως «αγγίξει» το 20% και ο αριθμός των ανέργων φθάσει το ένα εκατομμύριο άτομα (σε πραγματικούς αριθμούς) εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών της Συνδιάσκεψης Οργανώσεων Χρηματοπιστωτικού Κλάδου Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης UNIMED 2011, στη Θεσσαλονίκη. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Οδηγίες στις εφορίες και τα τελωνεία για τη διαδικασίααπόσυρσης αυτοκινήτων με άδεια κυκλοφορίας έως 31/12/1998 και με σκοπό την απόκτηση νέων Ι.Χ.έως 2.000 κυβικών εκατοστών, παρέχει με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1037/22.2.2001 το Yπουργείο Οικονομικών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – ΝΕΟΣ κύκλος διαπραγματεύσεων για τις εργασιακές σχέσεις αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Αντικείμενο συζήτησης αυτή τη φορά θα είναι η αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πιθανότατα τη Δευτέρα, η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη θα έχει συνάντηση με τους προέδρους του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο, του ΣΕΤΕ Νίκο Αγγελόπουλο και της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ