Επικαιρότητα ΒΕΑ 3-06-2010

 

  • – Η Ευρ. Επιτροπή προτείνει να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο οι οίκοι αξιολόγησης για έλλειψη διαφάνειας. Προτείνεται νέα αρχή εποπτείας για τους εγγραμμένους σε Ευρωπαϊκά Μητρώα μέχρι 1-12 οίκους αξιολόγησης. (Για να αξιολογηθούν θα πρέπει να είναι εγγραμμένοι στα Ευρ. Μητρώα). Το μέτρο αφορά και τις ευρωπαϊκές θυγατρικές των οίκων Fitch, S&P & Moody's.

  • – Μέχρι 16/7 οφείλουν τα Ν.Π που ιδιοχρησιμοποιούν ακίνητα ιδιοκτησίας εταιρειών offshore να υποβάλλον δικαιολογητικά στις ΔΟΥ για να αποφύγουν καταβολή ειδικού φόρου 15% που επιβάλλεται στα ακίνητα των offshore.

  • – H E.E βάζει νέα θέματα προς συζήτηση για την προστασία καταναλωτών και μετοχών τραπεζών όπως κατάργηση stock-options και τεράστιων αποζημιώσεων για διευκόλυνση παραιτήσεων διευθυντικών στελεχών, περιορισμό σε φυσικά πρόσωπα να μετέχουν σε Συμβούλια πολλών εταιρειών, απαγόρευση στο ίδιο πρόσωπο να είναι Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος, δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου κινδύνων και ποινικές ευθύνες για τα διευθυντικά στελέχη.

Θα αλλάξει και η πολιτική μπόνους ώστε: να μην επιβραβεύεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων.

  • – Το Υπ. Συμβούλιο απεφάσισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της επόμενης τριετίας με στόχο έσοδα 1 δις € τον χρόνο.

Διατηρείται το 51% του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Διατηρείται το 20% του Δημοσίου στν ΟΤΕ.

Το θέμα Τ.Τ, ΑΤΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μένει ανοικτό στην παρούσα φάση.

  • – Με την Τρόικα έχει συμφωνηθεί την τριετία 2010-2012 εξασφάλιση εσόδων ύψους 1 δις €. Για φέτος το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αξιοποίηση της ρευστότητας του ΟΠΑΠ και πώληση των συμμετοχών του δημοσίου σε καζίνα καθώς και αναδιάρθρωση του ΟΣΕ με αποκρατικοποιήσεις συγκεκριμένων περιουσιακών. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για υλοποίηση του προγρ. αποκρατικοποιήσεων θα προβλέπουν συμβάσεις παραχώρησης – είσοδο στρατηγικού επενδυτή, μετοχοποίηση μέσω Χ.Α., δημιουργία Εταιρειών Συμμετοχών και πλήρη ιδιωτικοποίηση.

  • – Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των φορέων θα συνεχιστεί τελικά η επιστροφή ΦΠΑ κατόπιν σχετικών ελέγχων (προσωρινό έλεγχο και σε ορισμένες περιπτώσεις τακτικό έλεγχο) όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ.

  • – Παράταση κατά 1 μήνα (αρχές Οκτωβρίου) δόθηκε στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την ίδρυση εταιρειών και την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ.

  • – Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) δεν λειτούργησε χθες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία της πολιτείας στις προτάσεις που καταθέτει ο Επιμελητηριακός θεσμός στα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν.

  • – Από 1-7-2010 οι πωλήσεις φαρμάκων υπάγονται στους νέους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ (ακόμη και αν πρόκειται για φάρμακα που αποτελούσαν αποθέματα στις 30/4 οπότε και κοινοποιήθηκαν οι νέες τιμές λιανικής που ισχύουν από 3/5/2010).

  • – Την αντίθεση τους εκφράζουν οι βενζινοπώλες (Ο.Β.Ε) για ενσωμάτωση τελών κυκλοφορίας στην τιμή καυσίμων. Μια τέτοια περίπτωση ανοίγει κεφάλαιο καταλήστευσης των καταναλωτών και δημιουργούνται ακόμη ασφυκτικότερες συνθήκες λειτουργίας των πρατηρίων.

  • – Δεν θα επιβαρύνουν τα τιμολόγιά τους με ΦΠΑ (που επιβάλλεται στις υπηρεσίες υγείας από 1-7-2010) οι κλινικές που ελέγχονται από τον όμιλο Υγεία (Νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ, μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ & ΛΗΤΩ και το Παίδων Μητέρα) προσφέροντας ισόποση μείωση τιμολογίων λόγω οικονομικών συνθηκών.

  • – Το Πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός» αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Ιουλίου. Επιλέξιμα θα είναι τα επενδυτικά σχέδια, υφισταμένων επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 15000 € έως 400.000 και φυσικό αντικείμενο τον θεματικό τουρισμό (πολιτιστικός, θαλάσσιος, υπαίθρου, γαστρονομικός, υγείας, συνεδριακός κ.λπ)

Ποσοστό επιδότησης 40-45% του επενδυτικού σχεδίου ανάλογα με την ηπειρωτική ή νησιωτική έδρα της επιχείρησης.

  • – Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Eurobank EFG παρουσιάζει την νέα πρωτοβουλία «Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας» απευθύνεται σε ερευνητές και ομάδες τους., ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις. Οι συμμετοχές υποβάλλονται έως 30-9 http://www.kainotomeis.gr/.

  • – 13ος Ευρωπ. Διαγωνισμός για νέους κάτω των 30 ετών «EUROPRIX». Επιβραβεύει καινοτόμες και δημιουργικές πολυμεσικές εφαρμογές της Ευρώπης απευθύνεται σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες του χώρου.

  • – Σεμινάρια από το εκπαιδευτικό κέντρο του ΕΟΜΜΕΧ «Ευ Επιχειρείν». Με πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για την λειτουργία μιας επιχείρησης, σκοπός η υποστήριξη του νέου και του αυριανού επιχειρηματία. Τηλ. 9530215 12.00-14.00 ΚΕΚ ΕΟΜΜΕΧ.

Πηγή: ΒΕΑ