Επικαιρότητα ΒΕΑ 4-6/9/2010

 

  • – Αύριο Τρίτη αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβ. Υπ. Οικον. και Οικ. της Ε.Ε η δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

  • – Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του σε Γαλλική εφημερίδα σημείωσε ότι: «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μειώσουμε το έλλειμμά μας στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010 (από 14% που ήταν αυτό στα τέλη 2009)».

Σε άλλα ξένα έντυπα ο ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι η μείωση του ελλείμματος ως % του ΑΕΠ στο 8,1 και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα εξαφανίσουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας.

  • – Το Σ/Ν για τα ΚΤΕΟ και την οδική βοήθεια περιλαμβάνει δικλίδες ότι τα κυκλοφορούντα οχήματα περνούν από τεχνικό έλεγχο, γιατί εάν δεν διαθέτουν Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) δεν θα μπορούν να ασφαλιστούν.

Καθιερώνεται και κάρτα θορύβου δίτροχων και τρίτροχων και εξορθολογίζονται τα πρόστιμα για περιπτώσεις έλλειψης Δ.Τ.Ε.

Τίθενται βάσεις για την διαπίστευση των ΚΤΕΟ δημοσίου έως Απρ. 2012. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες προκειμένου να λειτουργούν.

  • – Σε ότι αφορά τη λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων ο περιορισμός απόστασης μεταξύ τους, ορίζεται στα 50 μέτρα, καθώς στα 50 μέτρα ορίζεται και η απόσταση από χώρους συνάθροισης κοινού άνω των 50 ατόμων.

Εντός 12ετίας πρέπει να απομακρυνθούν τα πρατήρια που λειτουργούν σε ισόγεια κτιρίων . Δημιουργείται ενιαίο επιτελικό κέντρο για την οδική βοήθεια και Ενιαίο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

  • – Οι πωλήσεις ΙΧ το 2010 έχουν μειωθεί μηνιαία ως εξής:

Ιαν. -10,9%

Φεβρ. -32,8%

Μαρτ. -19,2%

Απρ. -48,1%

Μάιο -53,7%

Ιουν. -45,7%

Ιουλ. -59,2%

Αυγ. -65,3% (Στοιχεία ΣΕΑΑ)

  • – Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων ακινήτων ή αλλαγής του φόρου που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ και της έκτακτης εισφοράς του 2009, για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν νέα δήλωση ακινήτων (Ε9) είτε σχετική αίτηση επανεκκαθάρισης φόρου.

  • – Έντονο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού για τα μέτρα κατά του καπνίσματος τις 2 πρώτες ημέρες εφαρμογής τους. Η τηλεφωνική γραμμή «1142» δέχθηκε πλήθος καταγγελιών.

  • – Ο Διοικητής της Τ.Ε θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για τα φορολογικά έσοδα και το μέγεθος του ελλείμματος αλλά και την εξέλιξη των spreads.

  • – Προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011 με βάση τους άξονες του Μνημονίου θα κατατίθεται στη Βουλή στις 4-10-2010, αφού προηγουμένως εγκριθούν οι βασικές αρχές του από την Τρόικα που θα έρθει στην Αθήνα.

Μέχρι 19/11 το ΥΠΟΙΚ θα υποβάλλει προς ψήφιση στη Βουλή το οριστικό σχέδιο προϋπολογισμού.

Για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ απαιτείται αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων κατά 4,5 δις € και περαιτέρω συμπίεση των πρωτογενών δαπανών.

  • – Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η πτώση των ιδιωτικών καταθέσεων.

Επιδεινώνονται τα στοιχεία των επισφαλών δανείων (που δεν καταβάλλουν 3 συνεχόμενες δόσεις) και απειλούν την κερδοφορία και μακροπρόθεσμα την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2010 θα φθάσουν τα 24δις € από 19,5 δις που ήταν το τέλος του 2009.

  • – Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κλείσει η τουριστική χρονιά, ενώ τα έσοδα των επιχειρήσεων καταγράφουν μείωση.

  • – Το Υπ. Οικ. Αντ. & Ν. (ΥΠΟΙΑΝ) εξέδωσε Νέο Δελτίο Τιμών για 7.154 φάρμακα το οποίο ισχύει από σήμερα.

Στις 27/9 θα δημοσιευθεί και διορθωτικό δελτίο για ορισμένα φάρμακα που δεν κατέστη δυνατή η τιμολόγησή τους.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνονται είναι της τάξης του 20%.

  • – Η Commission θα προτείνει στις 15/9 κανονισμούς για την ρύθμιση των παραγωγών συμπεριλαμβανομένων και των CDS αλλά και για το Short-selling.

  • – Στα ύψη (που φθάνει και στο 100%) η αύξηση του κόστους ναύλων στις εμπορευματικές μεταφορές Ελλάδας-Τουρκίας, εξαιτίας έλλειψης αδειών διέλευσης τουρκικών φορτηγών αυτ/των (στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας η οποία δεν έλαβε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες).

  • – Ακριβότερα αναμένονται από τα τέλη φθινοπώρου τα τιμολόγια εμπορευματικών μεταφορών που φθάνουν και το 300% σε ορισμένες περιπτώσεις στα τραίνα ΟΣΕ, αλλά και αυξήσεις έως και 30% τιμών αναμένονται στα επιβατικά εισιτήρια. Οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από τις προσεχείς ημέρες. Η αύξηση των τιμολογίων αποτελεί μέρος του σχεδίου για τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, που θα συνοδεύεται από περικοπές αποδοχών και θέσεων εργασίας, μέτρα αντιμετώπισης λαθρεπιβίβασης. (Από τον ΟΣΕ σχεδιάζεται απομάκρυνση 1 στους 3 εργαζόμενους και μειώσεις μισθών κατά 20% και επιδομάτων κατά 10%).

Πηγή: ΒΕΑ