Επικαιρότητα ΒΕΑ

– Για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων αυξάνεται κλιμακωτά το ποσόν της έκτακτης εισφοράς, το οποίο φθάνει και τις 25000€ (η τροπολογία, κατετέθη χθες στη Βουλή) ενώ προστίθενται κ.α κλιμάκια.
Έτσι για εισοδήματα 300.001-500.000 προβλέπεται έκτακτη  εισφορά 10.000€
    για εισοδήματα  500.001-700.000 προβλέπεται έκτακτη εισφορά 15.000€
   για εισοδήματα  900.001-άνω προβλέπεται έκτακτη εισφορά 25.000€
Κατά τα υπόλοιπα προβλέπεται η ήδη γνωστή εφάπαξ εισφορά 1000€ 60.000-80.000€ εισόδημα 2000€ 80.000-100.000€ εισόδημα, 3000€ 100.001-150.000 εισόδημα, 5000€ 150.001-300.000 εισόδημα.

– Στο G20 η Γαλλία και Γερμανία ήρθαν σε κόντρα με τις ΗΠΑ και Βρετανία, την παραμονή της συνόδου. Ο Γάλλος πρόεδρος (τον οποίο υποστηρίζει και η Γερμανίδα καγκελάριος) απαιτεί συμφωνία με αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος με δημιουργία ενιαίου διεθνούς κέντρου ελέγχου και απειλεί πως αν η πρόταση του δεν γίνει δεκτή, θα αποχωρήσει.

– Τον Φεβρ. 09 η ανεργία στην Ευρώπη ανήλθε σε 8,5% του ενεργού πληθυσμού από 8,3% Ιαν. 09 (στοιχεία EUROSTAT).
Ελλάδα 7,8%, Πορτογαλία 8,3%, Γαλλία 8,6%, Ισπανία 15,5%, Ευρωζώνη 7,1% Μέσος Όρος.

– Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕτΕ θα χορηγήσει συνολικό ποσό δανείων 1,6 δισ.€ σε ΜΜΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της Πραγματικής Οικονομίας (GLOBAL LOANS). Υπογράφονται συμφωνίες της ΕτΕ με την Alpha Bank και την Eurobank συνολικού ύψους 500εκ. €.
Οι δύο αυτές τράπεζες θα διπλασιάσουν το ποσό με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κεφάλαια να ανέλθουν σε 1 δισ. € με ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης. Αναμένεται η σύναψη παρόμοιων συμφωνιών και με άλλες Τράπεζες. (Οι χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν στη συνέχεια αφορούν έργα υποδομής, μεταφοράς, ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον, έρευνα και καινοτομία).
Παράλληλα η ΕτΕ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα υλοποιεί το πρόγραμμα «Jeremy» που αφορά δανειακούς πόρους για ΜΜΕ 100 εκ. € και το «Jasmin» της ΕτΕ συνολικού ύψους 20 εκ. € το οποίο αφορά μικροπιστώσεις που θα διατεθούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η ΕτΕ θα προχωρήσει και σε δραστηριότητες χρηματοδότησης ΣΔΙΤ αλλά και σε συμφωνία με του ΟΤΑ για επενδυτικά τους έργα, ενώ μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα θα ενισχύσει το Τραπεζικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

– Η παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% πρέπει να γίνεται στο ποσό των μερισμάτων ή επί της αξίας των μετοχών που διανέμουν οι ΑΕ στους μετόχους τους ως μέρισμα κατά περίπτωση. Όταν όμως μια Α.Ε αποφασίζει τη διανομή μερισμάτων με την  μορφή μετοχών που θα εκδοθούν αντί καταβολής μετρητών τότε τα προς διανομή κέρδη θα πρέπει πρώτα να κεφαλαιοποιηθούν (εγκύκλιος του ΥΠΟΙΟ).

– Η χρήση του Διαδικτύου από τα Ελληνικά νοικοκυριά κερδίζει έδαφος – καθώς και στις μικρές επιχειρήσεις.

– Επτά Τουρκικές  Πτηνοτροφικές Εταιρείες που ελέγχουν το 70% της αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων της Τουρκίας, έλαβαν άδεια από την Ευρ. Επιτροπή για να εξάγουν τα προϊόντα τους (θερμικά επεξεργασμένα σε θερμοκρασίες άνω των 70°) στην Ε.Ε.

– Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου το 2008 έκλεισε με κάμψη πωλήσεων (έλαση και διέλαση) κατά περίπου 8% στα 4 δισ. €

Ενώ οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 1 δισ.€. Συνολικά οι εξαγωγές από βωξίτη  έως το τελικό προϊόν σημείωσαν κάμψη κατά 9%.

– Ενδείξεις ανάκαμψης παρουσιάζει η αγορά αυτ/του στην Ευρώπη και φαίνεται να αποδίδουν καρπούς τα κίνητρα ορισμένων κυβερνήσεων.

– Ευεργετική απόφαση της Ε.Ε για τις ΜΜΕ, μειώνει τα τέλη των εμπορικών σημάτων. Στην πράξη οι επιχειρήσεις αντί να καταβάλουν ποσό 1.750€ για την αίτηση και καταχώρηση ενός Κοινοτικού εμπορικού σήματος, θα χρεώνονται μελλοντικά μόνο με τα τέλη αίτησης 1050€ στο Γραφείο Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά (ΓΕΕΑ).

– H Commission εγκαινιάζει μία νέα διαδικτυακή πύλη για τις ΜΜΕ που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ε.Ε.
«Η Ευρώπη σου – επιχειρήσεις»
Αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας των κρατών-μελών που εντάσσονται στο «Small Business ACT». Εδώ οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες θα βρίσκουν απαντήσεις για νομικές απαιτήσεις, δυνατότητες περιορισμού του επιχειρείν σε κράτη μέλη της Ε.Ε κ.λπ. Προσφέρεται επίσης πρόσβαση στις υπηρεσίες του δημοσίου (όπως οι διαδικασίες απόδοσης ΦΠΑ και σε ηλεκτρονικές διοικητικές διαδικασίες των κρατών –μελών). Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η αγγλική και η γλώσσα της χώρας επιλογής (http/europa.eu/youreurope/business).

– Ιδέα της Γαλλίας είναι ο κοινωνικός τουρισμός να έχει και ευρωπαϊκούς προορισμούς, ως αντίδοτο για την οικονομική κρίση. Το θέμα θα εξεταστεί στις Βρυξέλλες όπου και προωθήθηκε.

– Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος μετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTEN για ενίσχυση της πρόσβασης των ΜΜΕ κ.α οργανισμών σε εφαρμογές ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, οι οποίες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να υπογράφουν με ηλεκτρονικό τρόπο έγγραφα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Βασικό αντικείμενο και η διεξαγωγή έρευνας σε ελληνικές επιχειρήσεις (on line) σχετικά με τις εφαρμογές των ηλεκτρονικών υπογραφών

Στην ιστοσελίδα www.wesign.org θα δει κανείς παρουσιάσεις εφαρμογών (ενότητα demo και αρχεία) και θα καταθέσει απόψεις (στην ενότητα έρευνα) σχετικά με ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
Ηλεκτρονική υπογραφή email και
Ηλεκτρονική υπογραφή αρχείων.

Ενιαίο σήμα/σύμβολο για την προβολή, δημιουργεί ο ΕΟΜΜΕΧ για τα Ελληνικά Χειροτεχνικά προϊόντα με αναγνωρισμένη ταυτότητα.
Μέχρι σήμερα 312 ΜΜΕ έχουν ενταχθεί στη συλλογή ελληνικές χειροτεχνικές δημιουργίες.
Τηλ. ΕΟΜΜΕΧ 210/7491297 fax 210/7491249.

Πηγή: ΒΕΑ