Ειδήσεις ΕΒΕΑ

ΕΒΕΑ: «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ 38.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ένα βήμα πριν το κλείσιμο βρίσκονται 38.000 επιχειρήσεις στη χώρα μας, ενώ συνολικά 134.000 παρουσιάζουν ζημιές, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η ΚΑΠΠΑ RESEARCH για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, με θέμα «Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις», την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, περίπου 200.000 ελληνικές επιχειρήσεις σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να βλέπει ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Μίχαλος, το 60% των επιχειρήσεων σήμερα (που απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους) αντιμετωπίζουν κάποιου είδους πρόβλημα από την κρίση. Περισσότερα μέτρα από την πολιτεία ζητούν οι επιχειρηματίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ενώ η πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της διόρθωσης των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μείωσης του δημόσιου τομέα, της διόρθωσης των στρεβλώσεων της αγοράς και ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Ε9
Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) μπορεί να γίνει μέχρι τη λήξη των προθεσμιών που έχουν οριστεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αυτό καθορίστηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζα, στην οποία επισημαίνεται ότι η πιστοποίηση στο σύστημα TAXISnet πραγματοποιείται μετά από αίτηση – εγγραφή, από όπου λαμβάνεται όνομα και κωδικός χρήστη. Ο συνδυασμός του ονόματος και του κωδικού χρήστη ταυτοποιεί το συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αποτελεί απόρρητο προσωπικό στοιχείο και επιτρέπεται μόνο στον ίδιο να τον διαχειρίζεται και να τον μεταβάλλει, έτσι ώστε μόνο το πρόσωπο αυτό ή άλλο της επιλογής του να είναι σε γνώση αυτού και να έχει τη δυνατότητα χρήσης του. Στις περιπτώσεις που το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει ήδη πιστοποιηθεί στο σύστημα TAXISnet, η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους 2009, πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών που ήδη διαθέτει.

ΜΕΧΡΙ 30-4-2009 Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΙΩΝ
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η εξαγωγική τους επωνυμία καταχωρήθηκε ή ανανεώθηκε στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων αυτού,  το έτος  2006, ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών τους επωνυμιών. Όσες από τις παραπάνω εξαγωγικές επιχειρήσεις επιθυμούν να παραμείνει η επωνυμία τους καταχωρημένη στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, πρέπει, μέχρι  30-4-2009, να υποβάλουν στο  Ε.Β.Ε.Α. τα σχετικά δικαιολογητικά. Επισημαίνεται, ότι, όσες επιχειρήσεις δεν προβούν εμπροθέσμως στην ανανέωση της εξαγωγικής τους επωνυμίας μέχρι 30-4-2009, θα διαγραφούν από το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων. Επίσης, θα διαγραφούν από το Μητρώο αυτό και οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν  πραγματοποίησαν εξαγωγές κατά την τελευταία τριετία (2006-2008).  Πληροφορίες, Α. Βασιλείου – Π. Γκολέμη, τηλ. 210 – 3382147 & 226.

ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ 
Τα πρώτα 37.061 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρόμησε χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Από την επεξεργασία της πρώτης «παρτίδας» εκκαθαριστικών προκύπτει ότι ο μέσος συμπληρωματικός φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν 6.697 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες χρεωστικά σημειώματα από την Εφορία τους, ανέρχεται στο ποσό των 2.543 ευρώ. Από την άλλη πλευρά η μέση επιστροφή φόρου σε 10.407 φορολογούμενους είναι της τάξεως των 1.489 ευρώ. Επισημαίνεται ότι 19.957 φορολογούμενοι ούτε θα πληρώσουν φόρο, αλλά ούτε και θα πάρουν επιστροφή, καθώς τα εκκαθαριστικά τους είναι μηδενικά. Επίσης, από την επεξεργασία προκύπτει ότι:

*το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 11.762 ευρώ

*στα δημόσια ταμεία από την πρώτη εκκαθάριση θα εισρεύσει ποσό 1,5 εκατ. ευρώ

*από τα 37.061 εκκαθαριστικά τα 22.432 σημειώματα έχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας. Συνολικά, εξάλλου, έγινε επεξεργασία σε 37.808 δηλώσεις από τις οποίες 17.949 υποβλήθηκαν μέσω του Internet και 19.859 μέσω των Δ.Ο.Υ..

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ
Οι κωδικοί αναγνώρισης που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να διορθώσουν, είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center) είτε μέσω του διαδικτύου, τα λάθη και τις παραλείψεις που εντοπίστηκαν στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υπέβαλαν από το 2005 μέχρι και το 2008, θα ισχύουν έως τις 30 Νοεμβρίου. Την απόφαση αυτή έλαβε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζας, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην επεξεργασία των εντύπων Ε9 με αποτέλεσμα να λήξει η αρχική προθεσμία που είχε οριστεί στις 31 Μαρτίου.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
Αυξήσεις 100% σε τρεις δόσεις έδωσε το υπουργείο Μεταφορών στα κόμιστρα των Ταξί.  Η συνολική αύξηση στη μονή ταρίφα θα δοθεί σε τρεις περιόδους ανά εξάμηνο: Μάιος 2009, Νοέμβριος 2009 και Μάιος 2010, με παράλληλη αξιολόγηση. Δηλαδή, η μονή ταρίφα από 0,36 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει σε 0,48 ευρώ το πρώτο εξάμηνο, 0,60 ευρώ το δεύτερο και 0,72 ευρώ το τρίτο. Η διπλή ταρίφα από 0,68 ευρώ ανά χιλιόμετρο που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 0,84 ευρώ το πρώτο εξάμηνο, σε 1,05 ευρώ το δεύτερο και σε 1,20 ευρώ το τρίτο. Ακόμη, αποφασίστηκε να αυξηθεί το κόστος του τηλεφωνικού ραντεβού του ταξί από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα σε 3-5 ευρώ.  Τέλος, αποφασίστηκε να μην αυξηθούν οι άλλοι συντελεστές, όπως η σημαία και η χαμηλότερη διαδρομή.

Πηγή: ΕΒΕΑ