Επικαιρότητα ΒΕΑ 7-09-2010

  • – To ύψος των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκε τον Ιούλιο περισσότερο από 4 δις € και συνολικά από τον Ιαν. του 2010 κατά 25,7δις € πλησιάζοντας το ύψος του πακέτου ενίσχυση των τραπεζών (28δις) γεγονός που δείχνει τη στενότητα ρευστότητας, που δημιουργείται στις τράπεζες από την εκροή των καταθέσεων.

  • – Ευρύς ανασχηματισμός:

Ραγκούσης, Χρυσοχοίδης, Λοβέρδος μαζί με Παπακωνσταντίνου η κρίσιμη τετράδα για την μάχη ανάκαμψης.

Η νέα κυβέρνηση έχει ως εξής:

Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργός: Παπανδρέου Γιώργος

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Πάγκαλος Θόδωρος

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης ΚΑΙ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Ραγκούσης Γιάννης

Υφυπουργός: Ντόλιος Γιώργος

Υφυπουργός: Τζάκρη Θεοδώρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπουργός: Παπακωνσταντίνου Γιώργος

Υφυπουργός: Σαχινίδης Φίλιππος

Υφυπουργός: Κουσελάς Δημήτρης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπουργός: Δρούτσας Δημήτρης

Αναπληρωτής υπουργός: Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Υφυπουργός: Κουβέλης Σπύρος

Υφυπουργός: Δόλλης Δημήτρης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Υπουργός: Βενιζέλος Ευάγγελος

Αναπληρωτής υπουργός:   Μπεγλίτης Πάνος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Υπουργός: Χρυσοχοίδης Μιχάλης

Αναπληρωτής υπουργός (Μακεδονίας-Θράκης): Ξυνίδης Σωκράτης

Υφυπουργός: Ρήγας Παναγιώτης

Υφυπουργός:  Ρόβλιας Ντίνος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

Υπουργός: Διαμαντίδης Γιάννης

Υφυπουργός: Τσουρή Ελπίδα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Υπουργός: Μπιρμπίλη Τίνα

Αναπληρωτής υπουργός: Σηφουνάκης Νίκος

Υφυπουργός: Μανιάτης Γιάννης

Υφυπουργός: Μωραίτης Θάνος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Υπουργός: Διαμαντοπούλου Αννα

Αναπληρωτής υπουργός: Γεννηματά Φώφη

Υφυπουργός: Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή

Υφυπουργός: Πανάρετος Γιάννης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Υπουργός: Ρέππας Δημήτρης

Υφυπουργός: Μαγκριώτης Γιάννης

Υφυπουργός: Βούγιας Σπύρος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Υπουργός: Κατσέλη Λούκα

Αναπληρωτής υπουργός: Κουτρουμάνης Γιώργος

Υφυπουργός: Κεγκέρογλου Βασίλης

Υφυπουργός: Αννα Νταλάρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Υπουργός: Λοβέρδος Ανδρέας

Υφυπουργός: Αηδόνης Χρήστος

Υφυπουργός: Τιμοσίδης Μιχάλης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Υπουργός:  Σκανδαλίδης Κώστας

Υφυπουργός: Αποστολάκη Μιλένα

Υφυπουργός: Κουτσούκος Γιάννης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Υπουργός: Καστανίδης Χάρης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Υπουργός: Παπουτσής Χρήστος

Υφυπουργός: Οθωνας Μανώλης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπουργός: Γερουλάνος Παύλος

Αναπληρωτής υπουργός: Χυτήρης Τηλέμαχος

Υφυπουργός: Νικιτιάδης Γιώργος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Παμπούκης Χαράλαμπος

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Πεταλωτής Γιώργος

  • – Κλειδώνουν οι αλλαγές σε φόρους και παροχές ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Προωθούνται διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία διανεμόμενων κερδών με στόχο την ελάφρυνση θυγατρικών πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Μελετάται ο περιορισμός φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών ίσως και στο επίπεδο των αδιανέμητων. Τα μερίσματα θα προστίθεται στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και θα φορολογούνται με βάση την φορολ. κλίμακα, ενώ θα συμψηφίζεται ο φόρος, που έχει καταβάλει η εταιρεία. Εξετάζεται ακόμη η επιτάχυνση της μείωσης του φορολογ. συντελεστή των επιχειρήσεων από 24% σε 20% για αύξηση ρευστότητας.

Λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων στο Οκτάμηνο 2010, αλλά και αναγνωρίζοντας ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει εκατοντάδες ανέλεγκτες υποθέσεις αλλά ακόμη με το δεδομένο ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα φέρει ακόμη μεγαλύτερο πάγωμα στην αγορά εξετάζονται τα εξής:

  • – Να διενεργούνται προσωρινοί έλεγχοι ΦΠΑ επιτόπου στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ή έχουν υποβάλλει ανακριβείς. Θα τους γνωστοποιείται το ύψος της οφειλής και θα καλούνται για την καταβολή μέρους αυτής, με δυνατότητα εξόφλησης του υπολοίπου σε 12 δόσεις μηνιαίως
  • – Να δίνονται γενναίες εκπτώσεις σε αυτούς που εξοφλούν ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • – Να κλείσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι το 2008 με διαφορετικά κριτήρια αυτών της περιόδου 2000-5.

  • – Αναμένεται εξίσωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης (εφόσον εγκριθεί από Βρυξέλλες).

Θα δημιουργηθεί έτσι μία σίγουρη πηγή εσόδων και θα περιοριστεί το λαθρεμπόριο. Όμως θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, γι'αυτό σχεδιάζεται παράλληλα πακέτο ενίσχυσης των χαμηλόμισθων-χαμηλοσυνταξιούχων (επίδομα θέρμανσης). Ειδικότερα μελετάται η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από 412-390€ το λίτρο και της λιανικής τιμής από 5 έως 6λεπτά /λίτρο – αύξηση έκπτωσης για χρήση φυσικού αερίου από 20% στο 30 ή 40%.

  • – Εξετάζεται σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 που θα προβλέπει για το ΙΧ με Α' άδεια κυκλοφορίας έως 31/12/10 χρέωση βάσει κυβισμού (όπως τα τέλη του 2009 + 15% αύξηση) για τα ΙΧ μετά την 1-1-11 τα τέλη θα υπολογίζονται βάσει εκπομπών ρίπων (0,50-2,5€/γρ. ρίπων).

  • – Παρουσιάσεις της ελλην. οικονομίας και της αγοράς ομολόγων σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ την ερχόμενη εβδομάδα με συμβούλους κα εκπροσώπους της Τρόικα σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη για επαναφορά του δανεισμού.

  • – Αντιεργατικές και αντισυνταγματικές κατ' απαίτηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου χαρακτηρίζει σε επιστολή προς τον ΟΠΟΙΚ. & ΥΠΕΡΓ, η ΓΣΕΕ τις ανατροπές που επέρχονται στις ΣΣΕ.

Το σύστημα ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων, εφαρμόζεται επί 20 συνεχή έτη (Ν.1876/90) και με το επικαιροποιημένο μνημόνιο καταλύεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συλλογικής αυτονομίας.

  • – Σήμερα στο ECOFIN εγκρίνεται η Β' δόση δανείου 9 δις € προς την Ελλάδα, από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Η άρνηση της Σλοβακίας για συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, θα οδηγήσει σε άσκηση πίεσης από την Ε.Ε, ώστε να μη δημιουργηθεί κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, αλλά και να μη παραβιάζεται η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Στην ατζέντα σήμερα βρίσκεται και το ζήτημα επιβολής ειδικής εισφοράς στις Τράπεζες (λόγω τραπεζικών ευθυνών για την κρίση αλλά και των ενισχύσεων που έλαβαν οι τράπεζες) και φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ως μέσου άντλησης πρόσθετων εσόδων.

  • – Προωθείται Σ/Ν για την απλοποίηση διαδικασιών και διευκόλυνση των επενδύσεων στα Μεγάλα Έργα, όπου προκειμένου να ενταχθεί επένδυση στην διαδικασία Μεγάλων Έργων πρέπει το συν. κόστος να ξεπερνά τα 200 εκ. € ή άνω των 75εκ. και ταυτόχρονα να δημιουργεί η επένδυση τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας ή να πρόκειται για 1 εκ. €/ ετησίως επένδυση, σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ανεξάρτητης συν. ύψους επένδυσης κ.λπ.

  • – Αντίθετη η Ε.Ε στην κατάργηση δρομολογίων του ΟΣΕ πολύ δε περισσότερο εάν υπήρξε και κοινοτική χρηματοδότηση. Η κατάργηση γραμμών δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς στόχους και τον στόχο μείωσης τροχαίων.

  • – Πρώτη η Ελλάδα στις ανατιμήσεις προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στην Ευρωζώνη (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή).

  • – Μεταξύ των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης οργάνωσης του δημοσίου είναι:

Οι ΑΕ – ΕΛΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοίας)

– Κέντρο Αργιλλόμαζας

– ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ

– Κέντρο Ελληνικής Γούνας και

συγχωνεύονται στο ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε

(πρόκειται για τα Ινστιτούτα του ΕΟΜΜΕΧ)

  • – Σύμφωνα με καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΖΩ υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών που ζήτησαν χρηματικά ποσά (κατά παράβαση του Ν.) για έκδοση και παράδοση αναλυτικής κατάστασης οφειλών (που προβλέπεται από τον Ν.3896/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).

  • – Αναστέλλονται παραδόσεις αναλώσιμου υλικού στον Ευαγγελισμό, Αττικό, Γεν. Κρατικό Νίκαιας μετά από απόφαση του Πανελ. Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (το Υπ. αθέτησε υπόσχεση από 6/7 για εξόφληση καθυστερημένων οφειλών του και εξαίρεσε από την έκδοση χρηματικού εντάλματος max ποσού 200.000€/προμηθευτή για χρέη ετών 2007-8-9 το έτος 2009).

  • – Ακόμη παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου για εξόφληση στο εξής των τιμολ. 2010 (σύμφωνα με το Νόμο σε 60 ημέρες) ελάχιστα νοσοκομεία ανταποκρίνονται.

  • – Τη διαγραφή μετοχών των επιχειρήσεων που δεν πραγματοποιούν Κ.Ε άνω των 2 εκ.€ αποφάσισε το Χ.Α. Η απόφαση τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα χαλαρώνει κατά 50% το κριτήριο απαιτούμενης κερδοφορίας για τις υποψήφιες προς εισαγωγή στο Χ.Α εταιρείες.

Πηγή: ΒΕΑ