Επικαιρότητα ΒΕΑ 8-2-2011

  • – Στο μικροσκόπιο των φορολογικών ελέγχων πρώτοι εκείνοι που δεν έκλεισαν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις της τελευταίας δεκαετίας.

11-2 λήγει η προθεσμία έκδοσης εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων.

Έως 25/2 αναμένεται να προσδιοριστούν τα κριτήρια βάση των οποίων θα γίνεται ο έλεγχος ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

  • – Σε έκθεση που υπογράφουν καθηγητές, οικονομολόγοι, διευθυντικά στελέχη του Bruegel/Βρυξέλλες που εξειδικεύεται σε δημοσιονομικά και νομισματικά θέματα και χρηματοδοτείται από 17 χώρες της Ε.Ε γράφουν «προτείνεται να γίνει η μείωση του ελληνικού χρέους τώρα, θεωρούν ότι θα ήταν λιγότερο επώδυνο οικονομικά να επιτευχθεί η μείωση μέσω εθελοντικών ανταλλαγών. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου. Το ελληνικό χρέος σημειώνεται προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από κακή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών – αναμένεται το 2011 στο 150% του ΑΕΠ και θα ανεβαίνει ενώ των άλλων χωρών Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία είναι διαχειρίσιμο.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΑΦΕΡΕΓΓΥΑ, ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΙΧΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ».

  • – ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΙ και ΜΠΑΡΟΖΟ ξεκινούν διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και την Κοινή Γαλλογερμανική πρόταση, το οποίο για τη Μέρκελ θα αποτελέσει προϋπόθεση για να δεχθεί αύξηση πόρων και μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF.

  • – Το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών παίρνει μέτρα που θα οδηγήσουν με ποινικοποίηση τόσο της λαθροεπιβίβασης όσο και της άρνησης πληρωμής διοδίων.

  • – Η Τρόικα εκτός από την ενημέρωση που ζήτησε για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ζήτησε εξηγήσεις και για 3 κρίσιμους τομείς αρμοδιότητας ΥΠΑΑΝ όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις, 1) αδειοδότηση και απλούστευση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων 2) ΓΕΜΗ, 3) Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

  • – Προς υπογραφή η κλαδική σύμβαση για το εμπόριο ενώ οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εκτιμούν ότι γίνεται προετοιμασία για αύξηση των επιχειρηματικών συμβάσεων που σε συνδυασμό με τις ευέλικτες μορφές εργασίας δημιουργούν προϋποθέσεις για εισβολή πολυεθνικών στην εγχώρια αγορά.

  • – Κατά το 2010 το ύψος αυξήσεων βασικών προϊόντων ανήλθε στο ύψος των αυξήσεων ΦΠΑ που ίσχυσαν από 1-7-2010 που όπως φαίνεται πέρασαν στον καταναλωτή (Παρατηρητήριο Τιμών ΥΠΑΑΝ).

  • – Νέο υπερόργανο της Ε.Ε είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, το οποίο θα εντοπίζει προβλήματα σε κάθε χώρα, που συνιστούν κίνδυνο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  • – Στοιχεία της Eurostat σημειώνουν ότι το 31% των πολιτών της Ε.Ε που κάνουν χρήση Internet είδαν τον υπολογιστή τους να προσβάλλεται από ιό. Στην Ελλάδα το 34%, στην Βουλγαρία το 58%, στην Αυστρία το 14% κ.λπ.

  • – Με αιχμή τον ευαίσθητο χώρο της υγείας η κυβέρνηση «παρακολουθεί» να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο μέτωπα κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στην οικονομική πολιτική που έχει επιλέξει και την πρόθεσή της για διαρθρωτικές αλλαγές που δρομολογεί με βάση το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα.

Υγεία- Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από σήμερα έως την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την Πέμπτη 10/2 απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία, από την Τρίτη 8 έως και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε πανελλαδικό κλείσιμο των φαρμακείων σε όλη τη χώρα μέχρι και αύριο Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

ΜΜΜ- Οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου θα ακινητοποιηθούν σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ η στάση εργασίας στο τραμ θα αρχίσει στις 12 και θα τελειώσει στις 4 το απόγευμα. Παράλληλα, αύριο Τετάρτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα απέχουν από την εργασία τους 11:00 – 15:30 και στα τρόλεϊ 11:00 – 16:00.

Εκπαιδευτικοί– 48ωρη απεργία, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου αποφάσισαν καθηγητές και δάσκαλοι και στάση εργασίας την Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το απόγευμα.

Δικηγόροι– Θα συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι της περιφέρειας.

ΠΟΕ- ΟΤΑ– Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας, από τις 11.00 το πρωί ως το τέλος του ωραρίου. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Ξεκινά σήμερα εκ νέου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο τροποποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Η υποβολή των αιτήσεων θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, ύστερα από την κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων ζήτησε η τρόικα κατά τη διάρκεια συνάντησής της χθες με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αρμόδια υπουργός ζήτησε από την ηγεσία του Yπουργείου Δικαιοσύνης την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων- επιχειρησιακών σωματείων, οι οποίες ξεπερνούν αυτή τη στιγμή και τους 10 μήνες. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Παράλογη χαρακτήρισε τη συζήτηση περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βελτιωθεί με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – H ΕΣΕΕ εκφράζει τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα χαμηλού εργατικού κόστους. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Οδηγίες και διευκρινίσεις για τη διενέργεια ή μη απογραφής από διάφορους επαγγελματίες παρέχονται με την απόφαση ΠΟΛ. 1198/27-12-2010 που πρόκειται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Συνολικά 382 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,8 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία ανά την επικράτεια αντικειμενικής αξίας 283,8 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αφορούσαν οφειλέτες της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού με στοιχεία του Περιουσιολογίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στους οφειλέτες αυτούς παρέχεται χρονικό περιθώριο έως την 4η Μαρτίου 2011 για να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις οφειλές τους. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Eντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Την απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς παρέκκλιση το οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπογράμμισε σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ