ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 9 Φεβρουαρίου 2011

 

  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ Ε9

Τις προθεσμίες για την υποβολή του εντύπου Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων) ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων υποβάλλεται αυτοτελώς τις ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες με αυτές των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όταν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά, για τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2011. Για τα νομικά πρόσωπα οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέχρι 30 Ιουνίου 2011.

  • ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
    Aπό 3.000 έως 15.000 ευρώ κυμαίνεται το χρηματικό πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλουν οι εργοδότες που απασχολούν παράνομα υπηκόους τρίτης χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα χρηματικά πρόστιμα θα επιβάλλονται στους εργοδότες με τη συνεκτίμηση του αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης, την υποτροπή της επιχείρησης. Ως υποτροπή νοείται: α) η επιβολή στον ίδιο εργοδότη ενός τουλάχιστον χρηματικού προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, β) η έκδοση μιας τουλάχιστον αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για απασχόληση υπηκόου τρίτης χώρας που στερείται άδειας διαμονής και το βαθμός συνεργασίας. Για τον χαρακτηρισμό του βαθμού συνεργασίας συνεκτιμώνται ιδίως ο βαθμός υπαιτιότητας (βαθμός ευθύνης) του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου των αρμόδιων οργάνων κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας, η απόκρυψη πληροφοριών και η παροχή ψευδών στοιχείων.

  • ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

          Στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει το μέτρο της απόσυρσης.
Μετά από διαβούλευση που είχε η κυβέρνηση με τον κλάδο των αυτοκινήτων, η κοινή υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και ήδη προωθείται προς υπογραφή στους τρεις υπουργούς, που εμπλέκονται.
Η κυβέρνηση τελικά δέχτηκε το αίτημα του κλάδου να μπορεί το οικονομικό όφελος που προκύπτει με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης από αποσυρόμενο όχημα, να μεταβιβάζεται σε κάποιον άλλον χωρίς,  να υπάρχει η προϋπόθεση συγγένειας.
Στην απόσυρση δε θα περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά οχήματα. Το μέτρο θα αφορά μόνο τα αυτοκίνητα που θα εκτελωνίζονται από την ημέρα έναρξης του και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που θα λήξει.

  • ΕΒΕΑ: ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δημοσκόπηση πραγματοποιεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με θέμα τη μεταβολή του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Το σχετικό ερωτηματολόγιο βρίσκεται αναρτημένο στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΒΕΑ (http://www.acci.gr/). Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας, ώστε τα αποτελέσματά της δημοσκόπησης να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά.

Πηγή: ΕΒΕΑ