Επικαιρότητα ΒΕΑ 9-2-2011

  • – Κριτική ασκεί ο Γερμανός Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μαρτιν Σουλτς ο οποίος ρωτάει τον Πρόεδρο της Ε.Ε εάν πιστεύει ότι η κατάργηση της ΑΤΑ θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι η ΑΤΑ αποτελεί για πολλές χώρες, την μόνη εγγύηση για το εισόδημα των ασθενέστερων.

Μετά την κριτική που ασκήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρ. Κοινοβουλίου ότι επιχειρείται παράκαμψη των θεσμικών οργάνων, υπέρ της διακυβερνητικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρομπέι,  διαβεβαίωσε στη Ευρωβουλή ότι επισήμως στο τραπέζι δεν υπάρχει καμία Γαλλογερμανική πρόταση και οι διαβουλεύσεις με τις χώρες της Ευρωζώνης πάνω στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

  • – Εγκρίθηκε από την Τρόικα η «έκθεση στρατηγικής για τον προϋπολογισμό» και θα παρουσιαστεί από τον ΥΠΟΙΚ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος του συμπληρωματικού μνημονίου θα είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 5% του ΑΕΠ από το 2015 και μετά.

Τα μέτρα  ύψους 12,77 δις € θα επιμεριστούν σε 4 αντί 3 χρόνια και θα αποτελούνται κατά 2/3 από μείωση σε δαπάνες και 1/3 φόρους. Η τέταρτη δόση δανείου (15 δις€) θεωρείται εξασφαλισμένη.

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό  τομέα ούτε και αύξησης ΦΠΑ.

  • – Καθυστερούν τα χρονοδιαγράμματα για 5 μεγάλα έργα (αυτοκινητοδρόμοι) με συμβάσεις παραχώρησης (λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικών ευρημάτων, μείωσης διέλευσης αυτ/των, άρνησης καταβολής διοδίων). Οι τράπεζες έχουν παγώσει τη ροή χρηματοδότησης και τα έργα οδηγούνται σε αδιέξοδα.

Οι εκπρόσωποι των 5 κοινοπραξιών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης διοδίων στα υπό κατασκευής τμήματα γιατί αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη.

  • – Μακρά συνάντηση είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης κ. Γιούγκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιούγκερ τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Εκφράζει την στήριξη του στην προσπάθεια της χώρας μας. Συμφωνεί με το πρόγραμμα της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά προειδοποιεί ότι αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι εξελίξεις του Κυπριακού, ονομασία Π.Γ.Δ.Μ, λαθρομετανάστευση (το 90% των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ε.Ε περνούν από Ελλάδα).

  • – Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΛΣΕΚΕΚ σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν τονίζει ότι 250 πιστοποιημένα ΚΕΚ με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, βρίσκονται σε ομηρία 2 χρόνια τώρα, εν αναμονή αποτελεσμάτων αξιολόγησης, 6 διαγωνισμών ανάθεσης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για κατάρτιση, πιστοποίηση και απασχόληση συνολ. προϋπολ. 284,9 εκ. € με κίνδυνο να απολεστούν τα κοινοτικά κονδύλια.

  • – Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ παρουσιάζεται σήμερα. Είναι η πρώτη έρευνα του 2011 και διεξήχθη με την συνεργασία της MARC A.E.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1200 Μικρών& Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (0-49 άτομα) και έχει βασικά θέματα

  • – Αποτύπωση οικονομικού κλίματος
  • – Συγκριτικά στοιχεία με προηγούμενες έρευνες (Ιούλιος 2010-Φεβρ. 2010)
  • – Προβλέψεις

Αναλύονται θέματα απώλειας θέσεων απασχόλησης, -πτώσης τζίρου, – καθυστερήσεων εξόφλησης οφειλών, -μεταχρονολόγησης επιταγών και όρια χρόνου εξόφλησης, – κλίμα απαισιοδοξίας για την έξοδο από την κρίση, – δυσαρέσκειας και κρίση εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, -κινδύνου για στάση πληρωμών προς το δημόσιο.

  • – Τα Ν.Π έως 30-6 υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9.

Η ίδια ημερομηνία ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ. Εάν όμως δεν επιλέξουν ηλεκτρονική αποστολή θα υποβάλλουν το Ε9 με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις καταληκτικές ημερομηνίες των δηλώσεων. Υποχρέωση για Ε9 έχουν όσοι έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2010 και τα φυσικά πρόσωπα των οποίων μεταβλήθηκε η οικογενειακή κατάσταση.

  • – Ο Υφ. ΥΠΑΑΝ κος Ρόβλιας επιχειρεί την εξυγίανση του συστήματος δημοσίων προμηθειών. Αναμένονται παρεμβάσεις για:
  • – Απλοποίηση διαδικασιών
  • – Διευκόλυνση συμμετοχής στις δημοπρασίες
  • – Ενοποίηση προδιαγραφών
  • – Δημιουργία φορέα απογραφής των δημοσίων συμβάσεων όλων των φορέων

Απαγορεύθηκε η κατακύρωση διαγωνισμών μετά το διπλάσιο χρόνου ισχύος της προσφοράς εκτός περιπτώσεων δημοσίου συμφέροντος. Ήδη δόθηκαν εντολές για ακύρωση 16 διαγωνισμών των ετών 2003-7.

  • – Μετά από αίτημα της Commission οι 14 σημαντικότεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων εναρμονίζουν τους φορτιστές και θα προβούν σε αλλαγές ώστε μέσα στο 2011 τα κινητά να είναι συμβατά με ένα ενιαίο φορτιστή. Η ασυμβατότητα φορτιστών έχει οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος πέρα από την ταλαιπωρία των χρηστών.

  • – Το Σωματείο Βυρσοδεψών Θεσ/νίκης ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγές κατά της ΒΙΠΕ-ΕΤΒΑ, επειδή επί 3 έτη αυτή δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση του φορέα διαχείρισης του Βυρσοδεψικού Πάρκου στη ΒΙΠΕ Σίνδου και στην ίδρυσή του.

Αναγκάζει έτσι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ημιπαράνομο καθεστώς και να στερούνται βασικών κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και της δυνατότητας πιστοποίησης των προϊόντων τους.

Οι επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί με το κόστος των σύγχρονων εγκαταστάσεων του μοναδικού πάρκου ειδικού τύπου, η διαχείριση του οποίου δεν έχει δοθεί στις επιχειρήσεις, παρότι από το 2008 έχουν συστήσει φορέα. Αν δεν αναγνωριστεί ο φορέας διαχείρισης και δεν ολοκληρωθούν οι υποδομές, θα αποτελεί απλώς ένα κομμάτι στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

–     Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για την Υγεία, με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ότι ο πολίτης «νοιώθει στο πετσί του, πως τα παιχνίδια με την υγεία είναι επικίνδυνα». Από την πλευρά τους οι γιατροί παραμένουν αμετακίνητοι συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις έως την Παρασκευή. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Με τη συμμετοχή του πρώην αναπληρωτή καγκελάριου και πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, και του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, οι οποίοι θα μιλήσουν για τον βιοκλιματικό και οικολογικό σχεδιασμό, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Ποσό 390 εκατ. ευρώ άντλησε χθες το Eλληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,64%, έναντι 4,9% σε αντίστοιχη παλαιότερη έκδοση. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στις 4,54 φορές έναντι 3,4 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Η ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους των χωρών της Eνωσης αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην άντληση κεφαλαίων και κατ' επέκταση να συμβάλει στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της τοποθέτησης του διοικητή της Tραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, όπου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως αυστηρή γλώσσα για τις «συντεχνίες και τις οργανωμένες μειοψηφίες» που εμποδίζουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ανοιχτές αγορές, τα ανοιχτά επαγγέλματα και τα ανοιχτά πεδία δημιουργίας είναι αυτά που θα συνδιαμορφώσουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Νέες αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η τροποποιημένη διάταξη που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία επιτρέπεται η δόμηση σε γήπεδα τεσσάρων στρεμμάτων σε περιοχές NATURA, που έχουν κατατμηθεί μέχρι την ψήφιση του νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Περιορισμός της δημόσιας δαπάνης κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένεται να επιτευχθεί μέσω των παρεμβάσεων που προωθεί το Yπουργείο Ανάπτυξης στο σύστημα κρατικών προμηθειών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Από 3.000 έως 15.000 ευρώ κυμαίνεται το χρηματικό πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλουν οι εργοδότες που απασχολούν παράνομα υπηκόους τρίτης χώρας, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση της υφυπουργού Εργασίας Aννας Νταλάρα και της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Μείωση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα κατά 15% εντός της επόμενης διετίας προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος αλλά και οι συρμοί του μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από τις 11:00 έως τις 15:00, ενώ πεντάωρη στάση, από τις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Χειρόφρενο θα τραβήξουν και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ από τις 11 το πρωί έως τις 15:30 το απόγευμα, κάτι που θα επαναλάβουν και την Παρασκευή. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ