Επικαιρότητα ΕΒΕΑ 29-4-2009

– Το σύστημα RAPEX για επικίνδυνα προϊόντα 
Στα πλαίσια του συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX) για επικίνδυνα προϊόντα της Γεν. Γραμματείας Καταναλωτή, αποστέλλει προς ενημέρωση των καταναλωτών Δελτίο Τύπου με προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα προϊόντα σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, για την πιθανότητα να ανεβρεθούν και στην και στην εσωτερική μας αγορά.
Τα Δελτία Τύπου  υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση  
www.efpolis.gr (Δελτία Τύπου και Εβδομαδιαίες Κοινοποιήσεις της ΕΕ για μη ασφαλή προϊόντα – RAPEX).

– Από 1-5-09 η ΕΠΑ Αττικής δίνει κίνητρα για στροφή των καταναλωτών στη χρήση φυσικού αερίου για μαγείρεμα (σήμερα το συντριπτικό ποσοστό των καταναλωτών φυσικού αερίου το χρησιμοποιούν για θέρμανση).
Δίνεται λοιπόν επιδότηση του 43% της αξίας της αγοράς κουζίνας αερίου, εφ’ όσον ο καταναλωτής υπογράψει συμβόλαιο οικιακής χρήσης φυσικού αερίου για μαγείρεμα και απαλλαγή από τέλη  σύνδεσης με το αέριο για χρήση μαγειρέματος.
Η προσφορά ισχύει έως 30-6-09 και η αγορά της συσκευής (από εξουσιοδοτημένα καταστήματα συνεργάτες της ΕΠΑ Αττικής) πρέπει να γίνει έως 31-7-09.
Οι τιμές των συσκευών κυμαίνονται από 600-1.000 €.

– Αρκετοί φορολογούμενοι που έλαβαν εφ' άπαξ αποζημίωση και εμφανίζουν εισοδήματα άνω των 60.000 € θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά δίχως να υποχρεούνται.
Προκειμένου να εξαιρεθούν θα πρέπει να περάσουν από την εφορία και να προσκομίσουν δικαιολογητικά που πιστοποιούν την είσπραξη του εφ' άπαξ ή των αποζημιώσεων.

– Η 1η Μαΐου με απόφ. του ΥΠ. ΑΠΑΣΧ. καθορίστηκε και φέτος υποχρεωτική αργία.

– Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τραπέζης χαρακτηρίζει τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της Οικοδομής «σε θετική κατεύθυνση».
Υπογραμμίζει πάντως ότι τα πιστοληπτικά κριτήρια θα παραμείνουν αυστηρά και προσθέτει για τους επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ότι έκλεισαν οι στρόφιγγες δανεισμού ότι αυτοί «είναι μπαταχτσήδες» καθώς οι συνεπείς επιχειρηματίες ενισχύονται με δανεισμό και ρύθμιση όπου χρειάζονται.

– Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ν. Θεσσαλονίκης από το ΕΒΕΘ, δείχνει ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες, το τελευταίο εξάμηνο έχουν κάνει βουτιά και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και λιανεμπορίου δείχνουν απαισιοδοξία για το μέλλον, για την απασχόληση και την εξέλιξη της οικον. κατάστασης για την οποία αναμένεται επιδείνωση.
Η Έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» θα διεξάγεται 2 φορές το χρόνο Μάρτιο και Σεπτέμβριο σε συνολικό δείγμα 1.500 (800 επιχειρήσεις, 700 καταναλωτές).

– Από 6-11-08 έχουν αυξηθεί τα όρια του ακατάσχετου ποσού από μισθούς και συντάξεις σε 1.000 € από 600 €.
Με εγκύκλιο του ΥΠ.ΟΙΚ. κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι 6-11-08 αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση, μετά από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν το συνολικό ύψος αποδοχών ή συντάξεων.

– Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Αθήνα για τον τουρισμό.
Σοβαρές ζημίες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και ιδιαίτερα ανησυχητικές εκτιμήσεις για την υπόλοιπη περίοδο, με πτώση των πληροτήτων κατά 17,5%, μείωση εσόδων κατά 25% και καθήλωση των τιμών δείχνουν τα πρώτα ολοκληρωμένα στοιχεία για τον αθηναϊκό τουρισμό.
 Παράλληλα, και με βάση τη μείωση των αφίξεων επισκεπτών κατά 20% (όπως περίπου αυτή εκδηλώθηκε στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 – Μαρτίου 2009) αναμένονται δυσάρεστες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την απασχόληση στην Αθήνα, που μεταφράζονται, σύμφωνα με προβολές, σε απώλεια από 10.000 έως και 14.000 θέσεων εργασίας αλλά και σε μείωση εισοδήματος στην πρωτεύουσα από περίπου 415 εκατ. ευρώ έως και 553 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής (ΕΞΑ-Α.).

– «Κόκκινος συναγερμός» από ΠΟΥ με αναβάθμιση της επικινδυνότητας.
Απόλυτα έτοιμος να προχωρήσει σε περαιτέρω «αναβάθμιση» του επιπέδου επικινδυνότητας της γρίπης των χοίρων εμφανίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε περίπτωση που οι αμερικανικές αρχές επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν αποδεδειγμένα κρούσματα στις ΗΠΑ.
Hδη ο ΠΟΥ «ανέβασε» το επίπεδο επιφυλακής στο «4» (το ανώτατο επίπεδο, το οποίο χαρακτηρίζει και τη σφοδρότητα μιας πανδημίας είναι στο «6»), με τους ειδικούς του οργανισμού να μην αποκλείουν ότι μπορεί να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο.