ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΒΕΑ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
Νέο «πακέτο» μέτρων που στόχο έχει την ενίσχυση του κλάδου της οικοδομής και κατ’ επέκταση την τόνωση της εθνικής οικονομίας, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στήριξη του κλάδου που απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων και συμμετέχει περίπου με 7% στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης και των εσόδων του δημοσίου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Συγκεκριμένα τα μέτρα, που θα κατατεθούν έως το τέλος της εβδομάδος στη Βουλή, έχουν ως εξής:

** για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα, το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται το επιπλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα δεν το χορηγούν οι Τράπεζες, αλλά υποχρεούνται να καλύψουν οι καταναλωτές.

Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι το 75%, που ισχύει μέχρι τώρα.

** μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων, από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου.

** διπλασιάζεται, από 20% σε 40%, το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.

** στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα  προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα, που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1980, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Θερμομόνωσης (μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων, υαλοπινάκων κ.λ.π.).

Με το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να δώσει ώθηση τόσο στη βιομηχανία δομικών υλικών, όσο και σε συναφή με τον κλάδο των κατασκευών επαγγέλματα, ενώ παράλληλα ενισχύει το εισόδημα των νοικοκυριών με τη μείωση των δαπανών τους για ενέργεια.  Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι για να υπάρξει ουσιαστική αναθέρμανση της οικοδομής απαιτείται και η μείωση των τιμών από τους κατασκευαστές.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΑΞΙ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΕΣ
Σε τρεις λεωφορειολωρίδες της Αθήνας θα μπορούν να κυκλοφορούν πιλοτικά τα ταξί από 1η Μαΐου έως 15 Ιουλίου, μετά από απόφαση του ΟΑΣΑ, ο οποίος μελετά με τη βοήθεια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου τη ροή των λεωφορειολωρίδων και επιδιώκει να βοηθήσει την κυκλοφορία στην πρωτεύουσα. Οι τρεις λωρίδες λεωφορείων στις οποίες θα επιτρέπεται για 2,5 μήνες να κινούνται και τα ταξί και από τις οποίες διέρχονται 6 έως 15 λεωφορεία την ώρα  είναι: Λένορμαν, στην κατεύθυνση προς περιφέρεια, στο τμήμα μεταξύ των οδών Τριπόλεως και Κρέοντος. Λένορμαν στην κατεύθυνση προς κέντρο, στο τμήμα μεταξύ των οδών Κρέοντος και Παλαμηδίου και στην ειδική λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής της οδού Μεταμορφώσεως στο Χαλάνδρι, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δουκίσσης Πλακεντίας και Ολύμπου. Τις τρεις αυτές ειδικές λωρίδες μπορούν να χρησιμοποιούν τα ταξί καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή μόνο κατά τις ώρες 10.00-13.00 και 18.00-21.00 και το Σάββατο από τις 10.00 ως τις 13.00.

Πηγή: ΕΒΕΑ